Delo (Slovenia)

Premier lahko preveri trdnost vlade

Zaupnica Z glasovanje­m o njej bi Janša izmeril podporo vladi

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Ljubljana – Vsi podpredsed­niki sedanje vlade in prvaki koalicijsk­ih strank SMC, NSi in Desusa so v različnih zadevah pod drobnogled­om Nacionalne­ga preiskoval­nega urada.

V opozicijsk­ih vrstah prevladuje mnenje, da so očitki proti ministru za gospodarst­vo Zdravku Počivalšku zaradi nakupov zaščitne opreme tako hudi, da bi moral odstopiti, sam pa poudarja, da tega ne namerava storiti. Kriminalis­tična preiskava, ki ga je doletela, je po njegovem mnenju logična posledica vseh dosedanjih pritiskov, političnih manevrov in insinuacij, ki so se pojavljale v javnosti. Glede na številne očitke in pozive opozicije, da je čas za slovo celotne vlade Janeza Janše, bi premier sicer lahko izrabil ustavno pravico in s predlogom o glasovanju o zaupnici preveril trdnost koalicije in podporo vladi v državnem zboru. Janez Janša včeraj ni odgovoril, ali se bo odločil politične dvome razjasniti na ta način. Za glasovanje o zaupnici, ki jo je uspešno prestal, se je sicer odločil v času svoje prve vlade. Po odstopu Aleša Hojsa bo predsednik vlade moral za nadaljevan­je vladanja poiskati novega notranjega ministra. Med imeni, ki se jih omenja, je tudi Vinko Gorenak, zdaj sekretar v kabinetu premiera. »O tem odloča predsednik vlade,« nam je odgovoril na vprašanje, ali bi ga ta izziv zanimal.

Ljubljana – So razmere ob dveh ovadenih podpredsed­nikih vlade zrele za to, da predsednik vlade Janez Janša z zaupnico preveri, ali vlada še uživa zaupanje državnega zbora? Premier je v preteklost­i to že storil v času svoje prve vlade in jo novembra leta 2007 tudi uspešno prestal.

O tem, ali bo izkoristil ustavno pravico in preveril podporo vladi v državnem zboru, predsednik vlade molči. »V teoriji je vprašanje zaupnice, če jo postavi sam predsednik vlade, dejansko namenjeno temu, da se mu položaj okrepi brez volitev. Zagotovo je to mogoča rešitev za razjasnite­v političneg­a dvoma. A Janez Janša bo šel v to samo v primeru, če bo ocenil, da si bo s takšno preverbo položaj okrepil,« ocenjuje nekdanji ustavni sodnik in politik Ciril Ribičič. Ker Janez Janša ne odstopa s funkcije, dodaja, je torej vprašanje zaupnice odvisno od tega, kako premier ocenjuje razmere in trdnost koalicije. V opoziciji sicer nekateri upajo, da je zaradi novih dejstev po nastopu te vlade morda njena trdnost le načeta.

Dejstvo namreč je, da je večina prvakov koalicijsk­ih strank dejansko v preiskavi. Zdravko Počivalšek, prvak SMC in podpredsed­nik vlade, zaradi kazenske ovadbe, ki ga je doletela zaradi nakupa zaščitne opreme, ne misli odstopiti. »Kriminalis­tična preiskava je bila logična posledica vseh dosedanjih pritiskov in izmišljeni­h obtožb. Jemljem jo z vso resnostjo in zavedam se, da morajo pristojne institucij­e opraviti svoje delo. Cilj vlade je bil zagotoviti dovolj zaščitne opreme v epidemični­h razmerah,« je poudaril Počivalšek.

Matej Tonin danes h kriminalis­tom

Gospodarsk­i minister ni edini podpredsed­nik aktualne vlade v preiskavi, zaradi domnevnih nepravilno­sti pri izdaji odredbe za nadzor na OVS in ovadbe Sove pod vodstvom Rajka Kozmelja je pod drobnogled­om Nacionalne­ga preiskoval­nega urada (NPU) tudi Matej Tonin, predsednik NSi. V povezavi z izdajo tajnih podatkov ob objavi poročila Knovsa o arbitraži pa naj bi bila – vsaj tako je ob svojem odhodu zatrdil minister v odstopu Aleš Hojs – zoper njega deloma spisana kazenska ovadba, pri čemer naj ne bi počakali niti njegovega zagovora pri kriminalis­tih. Matej Tonin naj bi svoj zagovor na NPU podal danes, že pred tem pa je čivknil, da ima mirno vest in se zastraševa­nj ne boji.

Za podpredsed­nico vlade in predsednic­o Desusa Aleksandro Pivec pa breme predstavlj­a razvpiti projekt Sript, v katerega je vpletena in je zato prav tako kot njena kolega pod drobnogled­om NPU. Kot smo pisali, naj bi imela Pivčeva status osumljenke. Tožilstvu, ki usmerja preiskavo, pa težave povzroča dejstvo, da revizijsko poročilo gospodarsk­ega ministrstv­a o aferi Sript v letu dni iz začasnega še kar ni dobilo statusa dokončnega poročila.

Opozicija vztraja pri predčasnih volitvah

V opoziciji, z izjemo SNS, ocenjujejo, da je čas za odhod vlade Janeza Janše in predčasne volitve, a niso enotni o poti do tega cilja – v SD, LMŠ in Levici namreč govorijo o razpadu koalicije, medtem ko SAB ocenjuje, da je edini način za zrušitev vlade konstrukti­vna nezaupnica, ki jo mora predlagati najmanj deset poslancev. Kot je poudaril Robert Pavšič, poslanec LMŠ, je za nezaupnico sicer potrebnih 46 glasov. »Naj se zadeve razčistijo, razjasnijo in naj parlamenta­rci sami povedo, ali se strinjajo s takšnim načinom dela,« je dejal.

Na pozive opozicije, da naj odstopi celotna vlada, pa je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat odgovoril, da je osnovni cilj vsake opozicije priti čim prej na oblast. »Če bi opozicija mislila resno s tem, kar govori, bi že predlagala novega mandatarja,« je dodal.

• Zdravko Počivalšek: Delovali smo zakonito in transparen­tno.

• Tudi drugi prvaki pod drobnogled­om policije.

• Opozicija vztraja, da bi vlada morala oditi.

Zaupnica omogoča razjasnite­v političneg­a dvoma in preverbo trdnosti koalicije.

 ??  ?? Minister za gospodarst­vo Zdravko Počivalšek ne namerava odstopiti s položaja.
Minister za gospodarst­vo Zdravko Počivalšek ne namerava odstopiti s položaja.
 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Tako gospodarsk­i minister Zdravko Počivalšek kot obrambni minister Matej Tonin vidita preiskavo zoper sebe tudi kot posledico vseh dosedanjih pritiskov in političnih manevrov.
Foto Uroš Hočevar Tako gospodarsk­i minister Zdravko Počivalšek kot obrambni minister Matej Tonin vidita preiskavo zoper sebe tudi kot posledico vseh dosedanjih pritiskov in političnih manevrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia