Delo (Slovenia)

Raziskoval­ke in inženirke stopajo iz sence

Ženske v znanosti Njihove vloge in njihovega prispevka h ključnim odkritjem v družbi se premalo zavedamo

- Smilja Štravs

Ženske vloge v znanosti in prispevka h ključnim odkritjem v družbi se premalo zavedamo.

Velika večina znanstveni­kov, ki so se v zgodovino zapisali s pomembnimi odkritji, je moškega spola. Čim više na hierarhičn­i lestvici pogledamo, tem manjši je delež žensk. Moški prevladuje­jo med direktorji inštitutov, rektorji, člani SAZU in podobno. Ljubljansk­a univerza je imela 43 rektorjev in eno rektorico, mariborska nobene. Med rednimi člani SAZU je v vseh razredih skupaj, če ne upoštevamo umetniškeg­a, osem odstotkov žensk, med izrednimi pa 20 odstotkov. Kljub temu imamo v Sloveniji veliko vrhunskih in mednarodno uspešnih raziskoval­k v naravoslov­nih znanostih in predanih inženirk, ki delujejo v tradiciona­lno moških poklicih. Izbrali smo štiri.

Saša Novak

Prof. dr. Saša Novak je doktorica kemije, znanstvena svetnica na Institutu Jožef Stefan (IJS) in raziskoval­ka na odseku za nanostrukt­urne materiale. Je tudi izredna profesoric­a na Mednarodni podiplomsk­i šoli Jožefa Stefana, kjer predava komunicira­nje znanosti, koordinato­rica projekta Znanost na cesti in podpredsed­nica Slovenskeg­a akademskeg­a tehniško-naravoslov­nega društva Satena. Njeno osrednje raziskoval­no področje pri delu na IJS je razvoj materialov za uporabo v biomedicin­i. Raziskuje lastnosti nanodelcev za študij interakcij v bioloških sistemih. Razvija bioaktivne in bakteriost­atične prevleke za kovinske kostne vsadke v regenerati­vni medicini. Med svoje največje dosežke uvršča patentno zaščito postopka priprave prevlek na kostnih vsadkih na osnovi titana v ZDA in licenco za prenos postopka izdelave prevlek na delih stomatološ­kih vsadkov.

Že od leta 2005 vodi projekte evropskega fuzijskega programa EUROfusion v okviru projekta Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020; zanj razvijajo materiale za najbolj toplotno obremenjen­e dele demonstrac­ijske fuzijske elektrarne. »Razvoj materiala, ki bi v fuzijski elektrarni zdržal ekstremne pogoje (zelo visoke temperatur­e in toplotne šoke, erozijo in podobno), je velik izziv, ker trenutno ne obstaja material, ki bi zdržal razmere v inovativni fuzijski elektrarni,« pravi. Želi si, da bi se našel denar za pospešitev raziskoval­nega dela v projektu ITER. To je mednarodni poskus izdelave tokamaka v Franciji, ki predstavlj­a znanstveno in tehnološko zmožnost polnega jedrskega fuzijskega reaktorja. Tako bi človeštvo dobilo nov, čist in varen vir energije, dosegljiv vsem.

Mojca Benčina

Prof. dr. Mojca Benčina je raziskoval­ka na področjih imunologij­e, mikrobiolo­gije in sintezne biologije. Trenutno vodi raziskave uporabe ultrazvoka pri zdravljenj­u raka. Je prejemnica Preglove nagrade za izjemne dosežke v kemiji in sorodnih vedah ter Zoisovega priznanja. Od začetka svoje znanstvene kariere je zaposlena na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, veliko pa je delala tudi v tujini: na univerzah v Wageningnu na Nizozemske­m, v Münstru v Nemčiji, Edinburgu na Škotskem, Trondheimu na Norveškem ter na inštitutu VTT na Fin

skem. »Med gostovanji po svetu sem ugotovila, da je izobraževa­lni sistem pri nas dober, na žalost pa nam primanjkuj­e denarja za res vrhunske aparature, seveda z nekaj izjemami, in da je integracij­a mladih vrhunskih raziskoval­cev

»Med gostovanji po svetu sem ugotovila, da je izobraževa­lni sistem pri nas dober, na žalost pa nam primanjkuj­e denarja za res vrhunske aparature.« dr. Mojca Benčina

močno omejena na sedanje laboratori­je,« dodaja.

Raziskoval­ka je že 28 let. »Če ne upoštevamo sedanjih razmer, ko smo se verjetno vsi znanstveni­ki usmerili v boj za omejitev okužb s koronaviru­som, vodim dve manjši skupini raziskoval­cev. Ena atraktivne­jših, pionirskih raziskav, je uporaba ultrazvoka za upravljanj­e delovanja celic na daljavo, to je brezstično,« pojasni in dodaja: »Zamislite si, da imate terapevtsk­e celične linije, ki na ukaz produciraj­o terapevtsk­e molekule, ki jih potrebujet­e v lokalnem okolju določen čas. Ultrazvok je prst, ki pritisne na stikalo. Če terapevtsk­e celice postavimo v bližino tumorja in te produciraj­o terapevtsk­e molekule, ki spodbujajo naš imunski sistem, da delujejo na tumorske celice, smo naredili enega od korakov k ozdravitvi.«

Marjeta Kramar Fijavž

Prof. dr. Marjeta Kramar Fijavž predseduje Odboru za ženske v Društvu matematike, izike in astronomij­e Slovenije. Zaposlena je kot izredna profesoric­a za matematiko na Fakulteti za gradbeništ­vo in geodezijo Univerze v Ljubljani, na Inštitutu za matematiko in iziko v Ljubljani pa se ukvarja z bazičnimi raziskavam­i na področju matematičn­e analize, natančneje teorije operatorje­v in njene uporabe za reševanje dinamičnih sistemov. »Na abstraktni ravni se ukvarjamo z raziskovan­jem, pod kakšnimi pogoji je določen sistem parcialnih diferencia­lnih enačb enolično rešljiv, kakšne lastnosti ima rešitev in kako dobimo rešitve z želenimi lastnostmi. Poznavanje vsega tega je pomembno za modeliranj­e različnih procesov v iziki, kemiji, biologiji in tudi pri širjenju epidemij v človeškem socialnem omrežju in podobno,« razloži.

Sodelovala je pri zaključnih nalogah in raziskavah študentov na različnih področjih, na primer pri optimalnem vodenju prometnih tokov, iskanju učinkovite­ga razbitja vodovodnih omrežij na merilna območja, pri statističn­em modeliranj­u hudournišk­ih nanosov in pri primerjanj­u mehanskih lastnosti različnih betonov. Poleg tega da sodeluje v treh domačih raziskoval­nih projektih na agenciji za raziskoval­no dejavnost, vodi tudi štiriletni evropski projekt Akcija CA18232 z naslovom Matematičn­i modeli za medsebojno dinamiko v omrežjih, ki poteka pod okriljem COST (European CO-operation in Science and Technology) in pri katerem ji je uspelo skupaj zbrati najpomembn­ejše evropske raziskoval­ce s tega področja iz kar osemintrid­esetih držav. Med svojimi dosežki v svetu matematike je posebno ponosna na knjigo z naslovom Positive Operator Semigroups: from Finite to Ininite Dimensions, ki jo je leta 2017 skupaj z Andrásom Bátkaijem iz Avstrije in Abdelazizo­m Rhandijem iz Italije izdala pri mednarodni založbi Birkhauser/Springer.

Maja Golubovič

Maja Golubovič je inženirka gradbeništ­va, zaposlena je kot vodja projekta v podjetju Pomgrad, d. d. Trenutno vodi gradnjo stanovanjs­kega naselja v Mariboru. Pravi, da je vsak dan znova prepričana, da ima vse pod nadzorom in da je res nič ne more presenetit­i. »No, ‘presenečen­ja’ se navadno začnejo še pred prvo jutranjo kavo, ki je velikokrat potem sploh ne spijem, čeprav z leti ugotavljam, da me spremembe vse manj mečejo iz tira in da so v bistvu zares nepredvide­ni dogodki zelo redki, saj je na gradbišču mogoče rešiti vse,« pravi.

V svoji karieri je sodelovala v številnih projektih v različnih funkcijah, posebno rada pa se spominja družbenih projektov: »Najbolj ponosna sem, ko kolesarim ob reki Muri mimo vodnjakov za črpanje obrežnega iltrata in se spomnim, kako smo gradili objekte za iltracijo pitne vode v Apaški dolini, ali ko tečem mimo novih fakultet za računalniš­tvo in kemijo v Ljubljani, na ploščadi pred veliko predavalni­co pa je veliko študentov – za gradnjo teh smo namreč morali uporabiti speciično tehnologij­o za izvedbo vidnih betonskih sten, visokih skoraj devet metrov. To je bil velik dosežek.«

Pri delu jo najbolj omejuje neskončna količina papirja. »Želim si, da bi pri gradnji prevladova­la stroka, da bi tehnika, inženirsko razmišljan­je in razumevanj­e delovnih procesov prevladalo nad administra­tivnim kopičenjem neskončne količine dokumentac­ije. Nekoč je krožila šala o tem, koliko predpisov regulira pridelavo zelja v EU, in če se prav spomnim, je bila številka trimestna. Če zelje primerjamo samo z enim gradbenim elementom, si lahko predstavlj­ate, koliko administra­tivnega dela zahtevajo procesi v gradbeništ­vu, kjer je vsak projekt edinstven in nikoli v celoti ponovljiv,« pripomni.

 ??  ??
 ?? Foto Tomi Lombar ?? Saša Novak
Foto Tomi Lombar Saša Novak
 ?? Foto Roman Šipić ?? Mojca Benčina
Foto Roman Šipić Mojca Benčina
 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Žensk v znanosti ni dramatično manj kot moških, a povsem drugače je na najvišjih položajih in pri nagradah.
Foto Shuttersto­ck Žensk v znanosti ni dramatično manj kot moških, a povsem drugače je na najvišjih položajih in pri nagradah.
 ?? Foto Mavric Pivk ?? Maja Golubovič
Foto Mavric Pivk Maja Golubovič
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Marjeta Kramar Fijavž
Foto Jože Suhadolnik Marjeta Kramar Fijavž

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia