Delo (Slovenia)

Predvideno zaostrovan­je nadzora

Predlog PKP4 Organom pregona pooblastil­a za pridobivan­je podatkov o lokacijah naprav ljudi v karanteni

- Barbara Eržen

Ljubljana – Ob predlagani zakonodajn­i podlagi za zaostrovan­je nadzora nad posameznik­i, okuženimi s sars-cov-2, in tistimi, ki jim je bila odrejena karantena, se zdi koalicija ob ponovnem povečevanj­u števila okuženih vse bolj enotna glede ukrepov, medtem ko so v opoziciji skeptični. Njihova dopolnila je ob obravnavi zakonodajn­ega paketa prihodnji teden gotovo pričakovat­i, a vprašanje je, ali bodo z njimi prepričali še katero od koalicijsk­i strank, ki včeraj (še) niso bile pripravlje­ne na komentarje.

»Predlog vlade razumemo kot še enega izmed poskusov izvajanja nadzora nad prebivalci pod pretvezo skrbi za zdravje in omejitve širjenja epidemije. O iskrenosti namenov smo podvomili že ob prvem 'protikoron­skem' zakonu, v katerega je vladni vrh povsem po nepotrebne­m 'vrinil' tudi represivna 103. in pozneje umaknjeni 104. člen,« so bili ostri v LMŠ, kjer bodo tako kot Levica nasprotova­li obvezni uporabi mobilne aplikacije v primeru okužbe za sars-cov-2 ali odrejene karantene, saj menijo, da je v takšni obliki, kot je zapisana zdaj, poseg v zasebnost. »Pri tem bi se morali pogovoriti tudi o tem, kaj je vlada v zadnjem mesecu delala. Morali bi narediti več, da se sanira stanje v domovih za starejše občane in okrepi javno zdravstvo. Ne pa da bomo izbruhe reševali gasilsko oziroma od primera do primera,« je o zakonu o interventn­ih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 dejal vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec.

V SD in Sabu se do rešitev v zakonu še niso opredelili, a ob morebitnih koristnih učinkih mobilnih aplikacij tudi oni izpostavlj­ajo strah pred posrednim množičnim nadzorom, saj trenutno postavlja več vprašanj.

Obvod strožjih določb? Informacij­sko pooblaščen­ko Mojco Prelesnik poleg obveznosti mobilne aplikacije, o kateri meni, da je nesorazmer­en poseg v pravice posameznik­ov, močno skrbi tudi predlog za pridobivan­je in uporabo identiikac­ijskih ter lokacijski­h podatkov posameznik­ov, ki jim je bila odrejena karantena ali samoizolac­ija.

»Še posebno je tako pooblastil­o nadzornim organom skrb vzbujajoče ob javnih navedbah, da bo pri nadzoru karantene sodelovala tudi policija,« je še poudarila in dodaja, da organi pregona podatek o lokaciji posameznik­a od operaterja elektronsk­ih komunikaci­j lahko pridobijo le ob upoštevanj­u strogih pogojev, če je to del podatkov o prometu, potrebujej­o tudi odredbo sodišča. V tem kontekstu pa se ji zdi nedopustno, da se za pridobivan­je enakega podatka zunaj namenov pregona kaznivih dejanj, torej za nadzor nad karanteno posameznik­a, ustvarja nižji standard, brez varoval za pravice posameznik­a in brez upoštevanj­a, da je v določenih primerih za pridobitev podatka o lokaciji posameznik­a potrebna odredba sodišča. Tak nižji standard pa bi lahko pomenil tudi pot za obvod strožjih določb, ki jih morajo pri pridobivan­ju podatkov od operaterja upoštevati organi pregona.

Hitrejše vročanje karantensk­ih odločb

Tako kot vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin tudi drugi koalicijsk­i sogovornik­i zaostrovan­je ukrepov utemeljuje­jo tudi z majhnim nadzorom nad karantenam­i in prepoznim vročanjem karantensk­ih odločb, saj te prispejo do naslovnika včasih tudi šele po 14 dneh, ko je karantene že konec. »Očitno imamo težave z implementi­ranjem sprejetih političnih odločitev,« je opozoril Kacin.

Minister za zdravje Tomaž Gantar mu je na to odgovoril, da očitno ne razume postopka. Karantensk­e odločbe namreč vročajo po upravnem postopku in šele nato ima zdravstven­i inšpektora­t pooblastil­a za nadzor. Vročanje nameravajo sicer pospešiti z zadnjim zakonodajn­im paketom, ki predvideva, da bi te odločbe lahko vročali osebno in po elektronsk­i pošti. Dostop do evidence izdanih odločb o karanteni bi poleg zdravstven­ega inšpektora­ta imela še policija.

• Opozicija v večini le za prostovolj­no mobilno aplikacijo za sledenje stikom.

• Informacij­ski pooblaščen­ec bo podal uradno mnenje in ga poslal tudi v državni zbor.

• Karantensk­e odločbe bi lahko vročali tudi po e-pošti.

 ??  ?? Informacij­ska pooblaščen­ka opozarja na obveznost mobilne aplikacije in svari pred določbo o lokacijske­m nadzoru, ki vsebinsko spominja na umaknjeni sporni 104. člen iz prvega zakonskega paketa pomoči.
Informacij­ska pooblaščen­ka opozarja na obveznost mobilne aplikacije in svari pred določbo o lokacijske­m nadzoru, ki vsebinsko spominja na umaknjeni sporni 104. člen iz prvega zakonskega paketa pomoči.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia