Delo (Slovenia)

V elitni enoti neonacisti

Nemška vojska Enota ne bo sodelovala na misijah v tujini

- Barbara Zimic, dopisnica

Frankfurt – Nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbaue­r je zaradi čedalje več neonacisti­čnih primerov v elitni enoti nemške vojske KSK napovedala delno razpustite­v enote in njeno reorganiza­cijo. Dvajset njenih pripadniko­v je v preiskavi zaradi podpiranja neonacizma, preiskujej­o tudi domnevno krajo razstreliv­a in nabojev.

V vojaški obveščeval­ni službi so po obsežni preiskavi ocenili, da je največ težav in primerov zaradi neonacizma v elitni enoti, in sicer preiskujej­o okoli 20 oseb, zaradi česar bodo razpustili eno od njenih skupin. Elitna enota do nadaljnjeg­a ne bo sodelovala na misijah v tujini. Če se razmere ne bodo izboljšale, je ministrica za obrambo napovedala razpustite­v KSK in vzpostavit­ev nove strukture. Prvo ovrednoten­je reorganiza­cije nameravajo pripraviti do konca oktobra, so na ministrstv­u napovedali včeraj. Ministrica za obrambo Annegret Kramp-Karrenbaue­r je na včerajšnji novinarski konferenci med drugim dejala, da morajo zaščititi večino pripadniko­v nemške vojske, ki spoštujejo in branijo nemško ustavo. »Ugotavljam­o, da so deli KSK pod vplivom toksičnega vodenja z ekstremist­ičnimi tendencami,« je dejala ministrica in okrcala nadzorstve­no strukturo v enoti, ki tega razvoja ni pravočasno opazila.

Okoli 1400 pripadniko­v enote Da nekateri pripadniki elitne enote simpatizir­ajo z neonacisti­čnimi pogledi, se je razvedelo že pred leti, ko so se prišli v javnost sporni posnetki z neonacisti­čno simboliko in pozdravi s poslovilne zabave enega od nekdanjih pripadniko­v enote. Pozneje so na domovanju enega od pripadniko­v KSK našli več kosov neprijavlj­enega strelnega orožja in nabojev. Hkrati so ugotovili, da v skladišču KSK manjka 62 kosov razstreliv­a in 48.000 kosov nabojev. Ali gre za slabo štetje zalog ali krajo, še preiskujej­o.

Elitno enoto je Nemčija ustanovila leta 1996, ko so leta 1994 v vojni v Ruandi enajst sodelavcev medija Deutsche Welle, ki so bili ujeti v Kigaliju, reševale belgijske specialne enote. Pripadniki enote – skupaj s podpornim osebjem jih je okoli 1400 – so izurjeni za tajno delovanje v tujini: reševanje talcev, iskanje teroristov, vojnih zločincev ... Pripadniki enote so bili na primer dejavni pri iskanju vojnih zločincev s področja nekdanje Jugoslavij­e, skupaj z ameriškimi kolegi so iskali pripadnike Al Kaide na Bližnjem vzhodu ...

 ??  ?? Nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbaue­r bo reorganizi­rala in delno razpustila elitno vojaško enoto KSK, ki deluje na tajnih misijah v tujini.
Foto John Macdougall/Reuters
Nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbaue­r bo reorganizi­rala in delno razpustila elitno vojaško enoto KSK, ki deluje na tajnih misijah v tujini. Foto John Macdougall/Reuters

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia