Delo (Slovenia)

Z Odo radosti v festivalsk­o poletje

Prestolnic­o je po minuti molka preplavila glasba častnega člana ilharmonij­e Ludwiga van Beethovna

- Andrej Predin

Ljubljana – Slovesno odprtje 68. Ljubljana Festivala je bil eden težje pričakovan­ih dogodkov letošnjega leta. Zaradi novega koronaviru­sa je bila njegova izvedba več kot negotova. Direktor festivala Darko Brlek je vztrajno kljuboval karanteni, omejevanju zbiranja ljudi in na koncu tudi vremenu, saj je bil uvodni večer zaradi slabe napovedi z današnjega dne preložen na včeraj.

Odprtje najodmevne­jšega in vsebinsko bogatega festivala širše regije sovpada z mednarodni­m letom Beethovna (1770–1827), saj mineva 250 let od njegovega rojstva.

Za ta namen so prilagodil­i program – najprej smo prisluhnil­i njegovemu Tretjemu klavirskem­u koncertu v izvedbi virtuozinj­e Dubravke Tomšič Srebotnjak in za veliki finale nepogrešlj­ivo

Deveto simfonijo s slovesno Odo Radosti. Oboje pod dirigentsk­o taktirko maestra Charlesa Dutoita. Švicarski dirigent svetovnega slovesa po prihodu v Slovenijo ni skrival navdušenja in občudovanj­a do vodstva festivala, da mu je uspelo vsem oviram navkljub uresničiti tako zahteven projekt. Orkester in zbor Slovenske filharmoni­je je označil za enega izmed ustvarjaln­ih kolektivov, s katerimi najraje sodeluje.

Beethoven in Ljubljana sta tesno povezana, saj je slavni skladatelj častni član Filharmoni­čne družbe, Odi radosti pa lahko prisluhnem­o tudi na zvoniku mestne hiše.

V uvodu smo se z minuto molka poklonili žrtvam pandemije, nato pa uživali v izjemnem glasbenem dogodku, ki tudi letos predstavlj­a svojevrste­n uvod v festivalsk­o poletje.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Beethoven in Ljubljana sta tesno povezana, saj je slavni skladatelj častni član Filharmoni­čne družbe, Odi radosti pa lahko prisluhnem­o tudi na zvoniku mestne hiše.
Foto Uroš Hočevar Beethoven in Ljubljana sta tesno povezana, saj je slavni skladatelj častni član Filharmoni­čne družbe, Odi radosti pa lahko prisluhnem­o tudi na zvoniku mestne hiše.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia