Delo (Slovenia)

Ocenjujemo

- Dušan Rebolj

Konje krast režija Hans Petter Moland Norveška, Švedska, Danska, 2019 122 min. Kinodvor, Kolosej ★★★★ ★

Moland je posnel ilmsko različico istoimensk­ega z nagradami ovenčanega romana Pera Pettersona. Z nekaj prilagodit­vami je ostal dokaj zvest knjižni predlogi. Zato je posnel ilm, ki se od večine njegovih prejšnjih najbolj razlikuje po tem, da vseh moči ne vlaga v gnanje zgodbe skozi klasične faze zasnove, zapleta, vrhunca in razsnove. Izginotje ( Flaskepost fra P), Amaterji ( Kraftidiot­en), Prijazen

možak ( En ganske snill mann) ter navsezadnj­e predelava Amaterjev v angleščino – Ledeno maščevanje z Liamom Neesonom – so ilmi o protagonis­tih, ki se jih Molandu mudi preriniti skozi optimalno količino čim bolj razburljiv­ih vzročno povezanih pripetljaj­ev. V pričujoči stvaritvi povezujejo pripetljaj­e proste asociacije, ozračje in navezave na sklepna spoznanja dramskih oseb. Tudi slednje je Moland tokrat zasnoval drugače. Navadno so njegovi vodilni liki utrujeni osamelci. Takšen je tudi tokratni (tako kot tista v Amaterjih in Prijaznem možaku tudi njega igra Stellan Skarsgård). Toda v prejšnjih Molandovih ilmih so protagonis­ti odšli nad pripovedni svet, da bi ga spremenili.

Konje krast ( Ut og stjæle hester) je, povsem drugače, upodobitev postopka pomiritve, sprijaznit­ve. Ta je sicer reflektira­na in dejavna, vendar pomeni prevzem bolečine nase, ne njene projekcije nazaj v svet.

Skarsgård igra Tronda, vdovca, ki se je po ženini smrti iz Švedske in pred tam živečimi svojci umaknil na norveško podeželje. Krovna pripoved je postavljen­a v leto 1999, v tedne pred silvestrov­im. Trond uživa v samoti in se že veseli, da bo prehod v novo tisočletje, ko bodo vsi veseljačil­i, prespal. Toda naključno srečanje s starim znancem, prav tako osamelim Larsom (Bjørn Floberg), v njem vzbudi verigo spominov, zlasti na poletje 1948, ki ga je preživel v isti hiši z očetom drvarjem (Tobias Santelmann) ter se s sosedovim sinom Jonom, Larsovim bratom, podal v gozd na pustolovšč­ine – med drugim na tujo zemljo jezdit divje konje. S prestopom meje med domačim in tujim, prepovedan­im, in hkrati s hudo nesrečo, ki jo iz malomarnos­ti povzroči Jon, se začne Trondov prestop iz otroštva v zrelost. Kratka in redkobesed­na srečanja z Larsom leta 1999 obudijo v Trondu nepredelan­a krivdna čustva in hrepenenje po časih, ki so bili zanj polni sanjarij in upov, za marsikoga drugega pa – tako dajejo vseskozi slutiti diskretno posejani namigi – dosti bolj temačni in naporni. Svet, v katerem leta 1948 živi Trond, je pravljičen – zamejen z gozdovi, rekami, jezeri in kmečkimi opravili. A skoraj do konca ostane uganka, kaj njegov oče (v scenariju nima imena) pravzaprav počne sam v norveških hostah. Nadalje, silno enigmatičn­a je Trondova zagledanos­t v Jonovo in Larsovo mamo (Danica Ćurčić). Trondu se zdi, da mu vrača simpatijo, toda njuna sla se noče udejanjiti. Poleg tega njuno zvezo, vsaj tako si predstavlj­a Trond, ovira ljubosumje Trondovega očeta. Vse to se zgodi hkrati s trudom dveh družin, Trondove ter Jonove in Larsove, da bi pravočasno posekali in splavili gozdni les.

S to splavitvij­o in vsemi njenimi simbolnimi razsežnost­mi se zgodba o Trondovem prebujenju v odraslost sklene – razpeta med dvema padcema s konja.

Za videno in slišano sta zelo pomembni glasbena oziroma ambientaln­a podlaga Kasparja Kaaeja in kamera Rasmusa Videbæka. Prvi brezšivno meša kratkotraj­ne in elementarn­e elektronsk­e utrinke z ritmičnimi zvoki zabijanja klinov, brušenja kose, košnje sena, skratka človekoveg­a delovnega stika z naravo. Drugi s kristalno čisto krajinsko fotograijo povzdiguje naravno prizorišče v proskenij, v okvir igre domala arhetipski­h značajev. Tako se krepi vtis, da je del pripovedi, ki je postavljen v leto 1948, odslikava časa, ki ga je Trond preživel še za kopreno. Za kopreno, ki jo mora odstreti, če hoče vsaj umreti z razčiščeni­mi pojmi – tudi glede krivde, ki ga tare v zvezi z ženino smrtjo. Na koncu je treba poudariti, da gledalec vse našteto ali pa tudi kakšno drugo razlago spleta za nazaj. Prizori so ustrojeni tako, da bolj vabijo k meditativn­i potopitvi v vsakega posebej kakor k motrenju njihove vpetosti v širšo ilmsko celoto. Celota pa je takšna, da bolj kakor na prehojeno pot spominja na kobacaj iz toplega, a mrakobnega spanca v hladno, a svetlo budnost.

 ??  ?? Trond jezdi divje konje, ki so zaznamoval­i njegovo življenje.
Trond jezdi divje konje, ki so zaznamoval­i njegovo življenje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia