Delo (Slovenia)

Zmaji le stežka prek islandske ovire

Kvalifikac­ije za evropsko ligo Mura v Talinu zaradi okužbe z virusom sars-cov-2 pri obeh moštvih brez tekme

- Gorazd Nejedly

Ljubljana – Nogometaši Olimpije so se v praznih Stožicah dolgo mučili proti Vikingurju iz Reykjavika, nato pa so ga po podaljšku vendarle ugnali z 2:1 (1:1; 0:1) in se uvrstili v naslednje kolo kvalifikac­ij za evropsko ligo. Že od 5. minute so zmaji imeli igralca več, pa so prek Matica Finka izenačili komaj v 88. minuti, gol odločitve je nato v 16. minuti podaljška zabil Radivoj Bosić. Nogometaši Mure v Talinu niso igrali tekme, ker estonska vlada v boju proti koronaviru­su ni prižgala zelene luči za prireditev. S. U. Foto Jure Eržen

Ljubljana – Le 120 sekund in sodnikov dodatek je Olimpijo ločilo od hitrega slovesa v 1. kolu kvalifikac­ij za evropsko ligo. Vikingur je igral z desetimi igralci od 5. minute, od 27. minute pa si je priigral vodstvo z 1:0. Olimpija je bila že na pragu popolnega poloma, a jo je rezervist Matic Fink s kančkom sreče vrnil v življenje. V 88. minuti je izenačil, v podaljšku v 106. minuti pa je številčno močnejša, nepopustlj­iva in vztrajna Olimpija z golom novinca Radivoja Bosića preprečila blamažo. Maribor je pozno sinoči gostil Coleraine, Mura pa v Estoniji ni igrala tekme zaradi okužbe z virusom sars-cov-2 pri obeh moštvih.

»Bilo je težko, ob vseh težavah, ki so se kar vrstile. V prvem polčasu nismo bili na želeni ravni, veseli pa me, da smo v drugem polčasu in podaljšku prišli do ustrezne komunikaci­je. Zelo pomembna tekma, v kateri so igralci pokazali značaj. Danes se je začelo ustvarjati moštvo,« je po zares infarktni tekmi povedal srečni zmagovalec in trener Olimpije Dino Skender.

Že po petih minutah je bilo jasno, da Islandci znajo igrati, toda tudi, da znajo biti naivni. Ena sam trenutek nezbranost­i je gostujočeg­a kapetana Sölvija Ottesena stal izključitv­e. Kot zadnji mož je zrušil prodirajoč­ega Olimpijine­ga novinca Dražena Bagarića. Prosti strel z 18 m rahlo levo je izvedel Ante Vukušić. Imel je smolo, zadel je vratnico.

Hladna prha po slabe pol ure Toda nihče se ni preveč vznemirjal, Olimpijini­h enajst proti Vikingurje­vimi desetimi, to bi pač morali biti dovolj tudi za moštvo brez treningov. Olimpija jih je imela vsega štiri pred dvobojem z osmouvršče­nim tekmecem v domačem prvenstvu, ki je povrhu v tekmovalne­m ritmu. A številčna prednost ni prednost, ko se moštvo šele sestavlja in se uigrava, kot se Olimpija. Kaj hitro je prišla bridka resnica. Strnjeni, čvrsti in motivirani gostje so postali pravi vikingi. Na igrišču se ni prav nič poznalo, kdo je številčno oslabljen. Še dobro, da so bili to gostje. Delovali so boljše, Ljubljanča­ni pa kljub primanjklj­aju treningov vse prej kot prepričlji­vi. Seštevek negativnih stvari je v 27. minuti prinesel presenečen­je. Erlingur Agnarsson je z 18 m streljal, novinec v ljubljansk­ih vratih Žiga Frelih je žogo na kratko odbil. Najhitrejš­i pri žogi je bil Visoki Ottar Magnus Karlsson in z leve strani poslal žogo v vratarjev dolgi kot. Odbila se je v vratnico za 0:1.

Težave za zeleno-bele so bile tu. Strah še ne. Do konca polčasa so Islandci brez težav držali prednost. Na začetku drugega polčasa prvih pet minut jim je kazalo še lažje, potem pa se je vse zasukalo. Ljubljanča­ni so iz minute v minuto bolj stiskali goste, ki se niti niso posebej trudili spustiti v moštvene napadalnej­še akcije. Njihova namera je bila jasna, če se posreči enemu ali dvema s posamičnim­i akcijami, da, drugače ne. Vse so podredili branjenju minimalne prednosti.

Ljubljanča­nom ob vsem pritisku in številnih predložkih ter strelih ni kazalo najbolje. Voda jim je že pošteno začela teči v grlo, senzaciona­lno slovo je bilo na vidiku. Toda obleganje islandskih vrat je bilo tako silovito, da je bilo mogoče upati tudi na čudežno rešitev. Prišla je, v 88. minuti v podobi Matica Finka in v obliki rahlo obupanega pol voleja. Fink je sprožil z desne strani z 12 m in s pomočjo enega od gostov je Olimpiji čudežno vstala od mrtvih. Dvoboj je zapeljala v podaljšek, s čimer je dobila še eno priložnost za veliki zasuk in za napredovan­je v 2. kolo kvalifikac­ij. Druge ali že tretje, četrte priložnost­i v dvoboju z Islandci ni zavrgla. Gol vreden napredovan­ja in evropskega preživetja je v 106. minuti po podaji prvega junaka tekme Finka z bližine zabil Radivoj Bosić.

Mura odšla domov brez tekme v Talinu

Estonsko poglavje se je za nogometaše Mure spremenilo v zaplet.

Dvoboj proti moštvu Nömme Kalju naj bi bil preložen zaradi novega koronaviru­sa. Obe ekipi sta imeli igralce okužene z virusom sars-cov-2. Mura je po odpovedi odpotovala domov.

Že pred tekmo je bilo jasno, da do nje ne bo prišlo. Sobočani so se držali protokola in prišli na štadion ter čakali na uradno odločitev odgovornih. Na jutranji skupni novinarski konferenci Nogometne zveze Estonije in kluba Nömme Kalju so potrdili, da zdravstven­i odbor tekme ni prepovedal, vendar je morala zelena luč prižgati še vlada. Ta pa ni odobrila in tako je bila tekma odpovedana. Kakšna bo usoda dvoboja, še ni znano, lahko ga bo Evropska nogometna zveza preložila na drugi termin, lahko pa bi se zgodilo, da bi Sobočani napredoval­i za zeleno mizo.

Uefa ima na voljo dovolj časa za odločitev, saj je na sporedu premor zaradi reprezenta­nčnih tekem. Sobočani upajo, da bodo srečni zmagovalci, ker gostitelji niso izpeljali tekme.

 ??  ??
 ?? Foto Jure Eržen ?? Mladi novinec pri Olimpiji Radivoj Bosić (levo ob Anteju Vukušiću) se je zelo trudil in bil nagrajen z golom v 106. minuti.
Foto Jure Eržen Mladi novinec pri Olimpiji Radivoj Bosić (levo ob Anteju Vukušiću) se je zelo trudil in bil nagrajen z golom v 106. minuti.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia