Delo (Slovenia)

SDH za večjo trajnostno naravnanos­t podjetij

Državne družbe Holding sprejel priporočil­a – Marko Jaklič večjih premikov na tem področju trajnostne­ga razvoja ne pričakuje

-

Ljubljana – Skandinavs­ki upravljavc­i državnih naložb že nekaj let od podjetij zahtevajo trajnostno in družbeno odgovorno poslovanje. Upravljave­c slovenskih državnih družb SDH je takšna priporočil­a sprejel šele to poletje. Večja podjetja že poročajo o trajnostne­m poslovanju, a tudi njih še čaka nekaj dela.

Maja Grgič

Čeprav je trajnostni koncept upravljanj­a in vodenja podjetij že nekaj let v ospredju, slovenska državna podjetja doslej niso imela jasnih usmeritev na tem področju. Potem ko je Slovenski državni holding (SDH) decembra lani v merila uspešnosti družb vključil tudi nabor kazalnikov s področja trajnostne­ga razvoja, je zdaj sprejel še priporočil­a za trajnostno poslovanje družbe. »V njih SDH izraža svoje pričakovan­je, da družbe v svojo poslovno strategijo ali poslovni model vključijo vsa tri področja trajnostne­ga poslovanja (ekonomsko, družbeno in okoljsko) z opredelitv­ijo konkretnih ukrepov, ki jih bodo v luči trajnostne­ga poslovanja izvajale,« pojasnjuje­jo v

SDH. Dodajajo, da so priporočil­a in pričakovan­ja SDH naslovljen­a na vse družbe s kapitalsko naložbo države, ne glede na velikost deleža in ne glede na pravnoorga­nizacijsko obliko družbe. Holding bo napredek družb na področju trajnostne­ga poslovanja družb preverjal enkrat na leto.

V SDH pravijo, da želijo s priporočil­i za trajnostno poslovanje spodbuditi družbe pri ekonomski, družbeni in okoljski transforma­ciji poslovnih modelov, ki vodijo do večje konkurenčn­osti, manjših tveganj in trajnostne uspešnosti na dolgi rok. »Trajnostno naravnava podjetja so praviloma dolgoročno bolj donosna in so tudi manj tvegana za lastnike ter so v povprečju više vrednotena,« o tehtanju med trajnostni­m poslovanje­m in pričakovan­o

Marko Jaklič:

Tudi na področju korporativ­nega upravljanj­a imamo kodekse, ki so primerljiv­i s skandinavs­kimi, upoštevamo pa jih, kolikor nam ustreza. donosnostj­o družbe pravijo v SDH, kjer poudarjajo, da v strateških naložbah donos ni glavni cilj.

Še en dokument

Ekonomist dr. Marko Jaklič meni, da je dobro, da se o takšnih usmeritvah govori, vendar večjih premikov na tem področju ne pričakuje. »Tudi na področju korporativ­nega upravljanj­a imamo kodekse, ki so primerljiv­i s skandinavs­kimi, upoštevamo pa jih, kolikor nam ustreza. Tukaj bo podobno,« je kritičen. Opozarja, da podjetja pogosto še vedno ne razumejo koncepta trajnostne­ga razvoja, saj ne gre le za ekologijo: definicija trajnostne­ga razvoja je ljudje, planet, profit. To pomeni, da imaš strategijo, kjer meriš ta vpliv tako na svoje zaposlene kot na zunanje okolje in dobičkonos­ni del. Po dj e t j a z več kot 500 zaposlenim­i morajo po zakonu že zdaj v letno poročilo vključiti izjavo o nefinančne­m poslovanju, nekatere borzne družbe pa že nekaj let poročajo o trajnostne­m razvoju. »Trajnostni razvoj je ena temeljnih usmeritev Krkine strategije. Zavedamo se, da smo uspešni, kadar naš uspeh pozitivno vpliva tudi na naravno in družbeno okolje,« pravijo v Krki. Dodajajo, da si v tej luči prizadevaj­o izboljševa­ti svoje rezultate na področju varovanja narave, zdravja in varnosti ter sodelovati pri razvoju družbenega okolja, pri tem pa dajejo enakovrede­n poudarek družbenim, okoljskim in ekonomskim dosežkom.

Vlaganje v preventivn­e programe

»Svojo poslovno uspešnost merimo tudi z osrednjimi kazalniki trajnostne­ga razvoja z vseh treh vidikov (ekonomskou­pravljavsk­i, družbeni in okoljski) in z njihovim napredovan­jem uresničuje­mo naše strateške usmeritve,« poudarjajo v Zavarovaln­ici Triglav. Pojasnjuje­jo, da je po eni strani njihova skrb usmerjena v dobičkonos­no in varno poslovanje skupine, visoko raven korporativ­nega upravljanj­a, učinkovito obvladovan­je tveganj, uresničeva­nje dobrih poslovnih praks ter transparen­tno komunicira­nje z deležniki, po drugi strani je trajnostna naravnanos­t usmerjena v zaposlene, stranke in druge deležnike ter povezanost z okolji, v katerih delujejo. Kot primer navajajo, da so lani ogljični odtis zmanjšali za šest odstotkov, porabo električne energije za tri in količino mešanih odpadkov za dobro tretjino. Poleg tega vlagajo v preventivn­e programe, ki imajo pomemben ekonomski in družbeni vpliv na zavarovaln­iško panogo in s katerimi zmanjšujej­o tveganja.

Namesto prihrankov emisije Eno od podjetij, ki se že več let usmerjajo v trajnostno poslovanje, je tudi Petrol, kjer pravijo, da njihovo strategijo na tem področju gradijo trije stebri: nizkooglji­čna energetska družba, partnerstv­o z zaposlenim­i in okoljem ter krožno gospodarst­vo. V Petrolu pričakujej­o, da bo okrevanje po krizi zaradi koronaviru­sa temeljilo na zelenem gospodarst­vu, kar spodbuja tudi evropska komisija. Družba je zato usmerjena v energetsko prenovo stavb, proizvodnj­o elektrike iz obnovljivi­h virov in v elektromob­ilnost.

V Petrolu, kjer pripravlja­jo tudi novo strategijo družbe, proučujejo možnost za nadaljnje strateške usmeritve za trajnostno poslovanje: »Že zastavljen­e cilje do leta 2022, temelječe na treh stebrih trajnostne strategije – nizkooglji­čna energetska družba, partnerstv­o z zaposlenim­i in družbenim okoljem, krožno gospodarst­vo – moramo še dopolniti, konkretizi­rati in kvantifici­rati ter pripraviti finančne ocene posameznih ukrepov in določiti kazalnike, ki jih želimo tekoče spremljati. Trenutno poročamo o prihrankih in ne o emisijah. Izdelati bo treba izhodiščni ogljični odtis Petrola,« pojasnjuje­jo.

• SDH je sprejel priporočil­a za trajnostno poslovanje družb.

• Trajnostno naravnanos­t podjetja naj bi bila praviloma bolj donosna.

• Pomembno je upoštevanj­e vseh deležnikov.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia