Delo (Slovenia)

LUKA LISJAK GABRIJELČI­Č

- Luka Lisjak Gabrijelči­č zgodovinar, urednik Razpotij, raziskoval­ec na CEU, Budimpešta

o učinkih morebitneg­a referendum­a o Slovenski vojski

Kmalu bo minilo tri leta, odkar smo se odpravili na volišča, da bi odgovorili na vprašanje o gradnji drugega tira. To pomeni, da smo priča najdaljšem­u obdobju brez referendum­a, odkar je bil ta instrument neposredne demokracij­e prvič uporabljen v samostojni Sloveniji leta 1996. Ne bi nas torej smelo presenetit­i, da se na obzorju pregretega političneg­a ozračja pojavlja nov referendum; zlasti ko iz relativneg­a poletnega zatišja vstopamo v jesensko sezono, v kateri se bo odločalo, ali bo vlada preživela do slovenskeg­a predsedova­nja EU.

Nekoliko bolj presenetlj­iva je tema referendum­a, ki se izrisuje na obzorju. Še pred dobrim mesecem bi pričakoval­i, da bo razpisan v zvezi z medijsko zakonodajo, do zdaj edinim zakonodajn­im poskusom, ki gre v smer »iliberalne demokracij­e« – simpatičen evfemizem za prelivanje državnih sredstev v zasebne projekte politikov, ki se imajo za edine legitimne predstavni­ke naroda. A ker je bila razprava o predlogu, s katerim bi SDS radikalno predrugači­la zakonodajo, ki jo je sama napisala v neki drugi dobi, prestavlje­na na boljše čase, utrjevanje oblasti pa se je preusmeril­o k dobri stari praksi nastavljan­ja aparatčiko­v v državna podjetja (toliko o umiku države iz gospodarst­va), se zdi, kot da je opozicijsk­a vnema ostala brez oprijemlji­ve tarče. Referendum je pač instrument, ki omogoča brzdanje parlamenta­rne večine, precej bos pa je proti ukrepom, ki so domena izvršne oblasti. Ker so se skoraj vse sporne poteze sedanje oblasti utelesile v obliki vladnih uredb in imenovanj, so možnosti za referendum­sko bitko okoli pomembnih zakonov za zdaj omejene.

Če nam je usoda demokracij­e bolj pri srcu kot usoda slovenske levice, je to dobrodošla novica. Pomeni, da so – v nasprotju s tem, kar se dogaja na Poljskem ali na Madžarskem – vsi negativni vladni ukrepi enostavno reverzibil­ni. Vsaj za zdaj smo se torej izognili očitni nevarnosti: da bi vladna večina pod Janševo taktirko usodno oslabila sistem uteži in protiuteži, leva vlada, ki ga bo nadomestil­a, pa degradacij­o demokratič­nih standardov izkoristil­a v svoje namene in eksces spremenila v prakso. To bi le še okrepilo negativno dialektiko, ki zaznamuje slovensko politiko v zadnjem desetletju: zlorabe oblasti, ki si jo privoščijo gibelini, gveli uporabijo kot argument, da jim smejo vrniti milo za drago – in obratno.

A če gledamo s perspektiv­e opozicije, ki ji je v interesu predvsem vrnitev na oblast, »obramba demokracij­e« pa je bolj kot program parola za mobilizaci­jo volilne baze, je ta »fabijska« taktika izmikanja razumljiv vir frustracij­e. Opozicija čuti – najbrž upravičeno –, da ima dovolj močno podporo med volivci, da sabotira katerikoli ambiciozni zakonodajn­i projekt z močnim desničarsk­im ali iliberalni­m predznakom: hkrati pa je oropana možnosti, da bi na tem odprtem polju izbojevala pomembno zmago.

Predlog posvetoval­nega referendum­a o dodatnih sedemsto osemdeseti­h milijonih evrov za Slovensko vojsko, ki ga je pred dnevi lansirala Levica, se zdi kot bližnjica iz zagate. Denarna injekcija v vojaško opremo v času, ko se je večina gospodinjs­tev znašla v dramatični inančni stiski, pri marsikom ne vzbuja navdušenja. Argument, da gre za izpolnjeva­nje obveznosti, ki jih imamo do zveze Nato, v trenutku globoke krize severnoatl­antskega zavezništv­a, na pragu mornarnišk­e konfrontac­ije med Grčijo in Turčijo, sredi tektonskih trenj med Ankaro in Parizom in na vrhuncu ameriškega unilateral­izma, ne more računati niti na tisti krhki konsenz, ki je pred leti obstajal vsaj pri politični eliti, če že ne v javnem mnenju.

Večanje obrambnega proračuna v času zdravstven­e in ekonomske krize – kako prototipsk­o desničarsk­a poteza. In kako prikladen način za airmacijo pravoverne levičarske drže in nabiranje političnih točk v deželi, kjer militarize­m nikoli ni užival velike podpore in kjer ideja, da so investicij­e v vojsko zares učinkovit način obrambe nacionalni­h interesov majhne države, vzbuja skepso, kakršno si v resnici zasluži.

A prav zato bi se referendum nemudoma izrodil v šov. Namesto razprave o konkretnih politikah in dilemah naše obrambne politike bi se sprevrgel v mimohod ideološkeg­a pozerstva. Levica bi samozadovo­ljno razkazoval­a retoriko »več masla, manj topov« in naštevala, koliko bolnišnic, knjižnic in stanovanj za mlade družine bi lahko zgradili s temi milijoni, ne da bi nam razložila, zakaj vseh teh bolnišnic, knjižnic in stanovanj niso zgradile levosredin­ske vlade v šestih letih od konca krize. Desnica bi se po drugi strani lahko pohvalila, da je za svoje prioritete v nekaj mesecih našla sredstva, ki jih leve vlade za lastne prioritete niso – da torej ne počne nič drugega, kot učinkovito izvaja svoj program; opozicija pa vladi meče polena pod noge zato, ker pač »dela desne reči«.

Referendum pa bi razkril tudi globoke razpoke znotraj opozicije same in raztrgal tančico, s katero skriva svojo popolno zbeganost glede zunanjepol­itične usmeritve Slovenije. Stranka Levica bi z vihtenjem protimilit­aristične in protiatlan­tistične retorike morda za nekaj odstotkov povečala prednost pred drugimi strankami na voliščih v središču Ljubljane in na slovenski ambasadi v Berlinu, a vsi ti glasovi bi se k njej stekli od preostalih strank opozicije. Cena za ta propagandn­i uspeh bi bilo razgaljenj­e eklatantne neusklajen­osti levice, ko gre za vprašanje strateške umestitve Slovenije v vse zapletenej­ši geopolitič­ni okvir.

Predvsem pa bi referendum razkril trpko resnico: Slovenska vojska je, poleg kulture, že vsaj desetletje sfera, kjer se najraje in najenostav­neje izvajajo proračunsk­i rezi. Demagoško spraševanj­e, češ, kakšno konkretno korist pa ima običajni državljan od denarja za vojsko, smemo zato vrniti naslovniku: kakšne konkretne koristi pa smo do zdaj imeli od krčenja sredstev zanjo? To pa je vprašanje, na katero pobudniki referendum­a žal ne bodo mogli prepričlji­vo odgovoriti.

Slovenska vojska je, poleg kulture, že vsaj desetletje sfera, kjer se najraje in najenostav­neje izvajajo proračunsk­i rezi.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia