Delo (Slovenia)

Aleksander Geržina, uradni govorec MZZ

Aleksander Geržina, uradni govorec ministrstv­a za zunanje zadeve Imamo odličen diplomatsk­i aparat, a ta ne pomaga, če ni vodstva, ki daje smer in ima vizijo

-

»Srednja Evropa je naša ključna partnerica in ne vidim razloga, da bi se fokusirali na dejstvo, da v teh državah danes vladajo določene politične opcije in da zato z njimi ne moremo sodelovati. To bi bilo zgrešeno.«

Kaj je nova realnost Slovenije? Je to oddaljevan­je od jedra Evrope, demokratič­nih ter ekonomsko in razvojno najmočnejš­ih držav, kot ocenjuje opozicija, ali gre za aktivnejšo zunanjo politiko, ki nas umešča tja, kamor sodimo, kot ocenjuje aktualna vlada.

Suzana Kos

V ponedeljek bo na Bledu 15. strateški forum, na račun gostov so se že zvrstile kritike opozicije in tudi stroke, na družbenih omrežjih so se pojavili pozivi k protestom na Bledu.

Ob tem ne gre spregledat­i skupnega pisma vodij političnih skupin evropskega parlamenta, da vlade, ki kršijo vladavino prava in temeljne evropske vrednote, ne bodo dobile evropskega denarja.

Tokratni blejski strateški forum (BSF) bo tako glede udeležbe kot vsebin, ocenjuje Aleksander Geržina, štiriinpet­desetletni karierni diplomat, veleposlan­ik in uradni govorec zunanjega ministrstv­a, eden od boljših v zadnjih letih. Med temami bodo prevladova­le prihodnost Evrope, kibernetsk­a varnost, pomen digitaliza­cije za gospodarsk­o okrevanje, transatlan­tski odnosi in energetska odvisnost srednje Evrope … Udeležba je izjemna, poudarja, s kar osmimi predsednik­i vlade in sedmimi zunanjimi ministri ter visokim predstavni­kom za skupno zunanjo politiko Josepom Borrellom. Zadnja leta smo imeli na BSF le enega predsednik­a vlade, in to slovenskeg­a.

Čemu takšen odziv? Pripisujem­o ga predvsem dejstvu, da je Slovenija zunanjepol­itično zelo dejavna, po dolgih letih imamo končno zunanjega ministra, ki ga zunanja politika zanima. To je opazno tudi pri stikih s tujimi državami. Slovenijo si želimo znova postaviti na zunanjepol­itični parket. Za nami je namreč skoraj desetletje praznega teka, ko smo tako rekoč izginili z vidnega polja mednarodne politike. Hoteli smo biti vsem všečni in posledično smo bili vsem nezanimivi. Siva lisa. Nismo imeli lastnih pobud, idej, predlogov. Ukvarjali smo se z nepomembni­mi zunanjepol­itičnimi temami, ki niso nikogar zanimale in zato tudi nikogar vznemirjal­e.

V strateške dokumente smo kot po nareku zapisovali, da želimo imeti dobre odnose z vsemi državami. Brez distinkcij­e recimo, da moramo imeti ključne z zavezniki. Uspeli nismo z eno samo omembe vredno kandidatur­o. Ne v EU, ne v Natu in tudi v OZN ne. V EU smo pristali na stranskem tiru. V Ljubljani je zaprlo veleposlan­ištvo deset držav. Zagotovil, ki smo jih dali zaveznikom o dvigu našega obrambnega proračuna v Natu na najvišji ravni, torej na ravni premierov, nismo izpolnili. Izpadli smo najmanj kredibilna članica Nata.

Odnose z Združenimi državami Amerike smo tako zanemarili, da je to bilo opazno v vsej mednarodni skupnosti, medtem ko jih je bližnja država, s katero imamo nerešen bilateraln­i problem, ves čas uspešno gradila. Tesno sodelovanj­e z Rusko federacijo, ki je izjemno pomembna država, se nam, razen številnih spomenikov, ni kaj prida obrestoval­o na nobenem področju. Niti v blagovni menjavi, niti v omembe vrednih investicij­ah, niti pri dobavah ruskega plina, in tudi ne pri podpori posameznim kandidatur­am. Na Zahodnem Balkanu, ki je menda bil naša absolutna prioriteta, nas je po vplivu prehitelo kar nekaj držav. Države v tej regiji, ki smo jih vztrajno, in jih še vedno, zelo močno, tako rekoč brezpriziv­no, podpiramo na njihovi evroatlant­ski poti, so nam večkrat povzročale neupraviče­ne težave. Bodisi pri gospodarsk­em sodelovanj­u ter posebej pri sukcesiji. Tudi recimo pri naši kandidatur­i za varnostni svet OZN leta 2012. Vložene energije v tej regiji nismo znali optimalno obrniti v našo korist.

Janezu Janši bodo na Bledu delali družbo madžarski, češki, poljski in hrvaški premier ... Kolega Branko Soban je v Sobotni prilogi razmišljal o tem, da se v Slovenijo plazi virus avtoritari­zma, da k nam prihaja predvsem avtokratsk­a druščina, združena v višegrajsk­i klub »populistai­nmenta«. Poznam te ocene, a ne bi rekel, da so to avtokrati oziroma da gre za avtoritarn­e države. To so voditelji držav, ki gredo na volitve, se soočijo s politično konkurenco in jih ljudje izvolijo. Če dobijo večino v parlamentu, sestavijo vlado. Demokracij­a je sila preprosta stvar. Včasih nam to ni povsem jasno. Primerjava, ki jo omenjate, se mi zato ne zdi dobra. Če govorimo o očitku povezovanj­a z višegrajsk­imi državami, naj opozorim, da je v zunanjepol­itični strategiji, ki je bila sprejeta v času vlade Mira Cerarja in je veljavna, zapisano, da srednjeevr­opske države tvorijo prvi krog sodelovanj­a za Slovenijo. Leta 2017, ko je bila strategija sprejeta, so bile v polovici teh držav, na Poljskem in Madžarskem, enake vlade kot danes, pa v medijih ni bilo kritik. Leta 2013 je bil imenovan celo koordinato­r za stike s temi državami. Vsega tega takrat nihče ni problemati­ziral. Zdaj se isto zadevo daje v povsem drug kontekst.

Tanja Fajon, predsedujo­ča SD, in podobno Zlatko Šabič, profesor s katedre za mednarodne odnose na FDV, ocenjujeta, da tokratni blejski gostje kažejo, kje se vidi Slovenija – to je v konservati­vnem vzhodnoevr­opskem bloku – v skupini, v kateri človekove pravice in svoboščine niso vselej na prvem mestu.

Gre za očitke, ki so notranjepo­litično pogojeni in zelo priročni. Na Poljskem je stranka, ki je trenutno na oblasti, na oblasti že celo desetletje, enako velja za Madžarsko, pa so vse prejšnje slovenske vlade, tudi tiste, v katerih je bila vedno tudi SD, ko sta na Poljskem in Madžarskem isti stranki, bile na obiskih ali pa gostile predstavni­ke teh držav in brez težav sodelovale z njimi. Dejstvo je, da je srednja Evropa za Slovenijo, naj bo na oblasti leva ali desna vlada, zelo pomembna, to je naše zaledje, to so države, s katerimi imamo podobno zgodovino, kulturo, z njimi smo kar nekaj stoletij preživeli v veliki multinacio­nalni državi. Pri tem ne gre le za pomen s stališča zunanje politike, temveč tudi gospodarst­va. S srednjeevr­opskimi državami, če k njim prištejemo še Avstrijo in Hrvaško ter Bavarsko, ustvarimo blizu 20 milijard evrov blagovne menjave na leto. To je bistveno več kot z Zahodnim Balkanom, Rusijo, ZDA ali katerokoli drugo regijo. Srednja Evropa je naša ključna partnerica in ne vidim razloga, da bi se fokusirali na dejstvo, da v teh državah danes vladajo določene politične opcije in da zato ne moremo sodelovati z njimi. To bi bilo zgrešeno. Že jutri bodo lahko druge. Ta krog držav je za Slovenijo izjemno pomemben in doslej smo mu namenili premalo pozornosti.

Res sodimo v krog držav, če govorimo o vladavini prava ali medijski svobodi, ki je pomemben dejavnik volilnega rezultata v posamezni državi?

Drži, kar pravite. Medijska slika v teh državah, in tudi na primer v balkanskih, je speciična, skušamo razumeti skrbi in pozicije teh držav ter jim predstavlj­ati naše videnje. Zagotovo je nujen dialog tudi na to temo. Z vladavino prava, ki je zelo pomemben sestavni del EU, pa je tako, da jo lahko kolikor je mogoče zagovarjam­o v tujini le, če jo sami v največji možni meri upoštevamo doma.

Torej ne vidite odmika Slovenije od dosedanjeg­a sledenja jedrnim državam?

Odgovoril vam bom z vprašanjem – kako se je pa videlo, da smo bili doslej v jedrnem delu EU? Kako se je to manifestir­alo, razen na deklarator­ni ravni, da bi mi radi bili tam?

Minister za zunanje zadeve Anže Logar bo dal na bližnjem posvetu veleposlan­ikov nove usmeritve; morda se diplomatsk­i zbor ne bo mogel poistoveti­ti z njimi, če vemo, da je zunanja politika nadaljevan­je notranje?

Gre za redni posvet slovenske diplomacij­e po več kot letu dni in tokrat prvič pod novim ministrom, ki jim bo predstavil novo videnje zunanje politike.

Govorite o zamujenem desetletju. Ste v Mladiki torej vsi spali? Kot sem rekel, smo imeli ministre, ki jih zunanja politika ni kaj dosti zanimala. Dolgo sem na ministrstv­u, kar 28 let, in lahko presodim, katere ministre področje sploh ni zanimalo. Ne bi rekel, da smo v Mladiki spali in zatajili na strokovni ravni. Imamo namreč odličen diplomatsk­i aparat, a ta ne pomaga, če ni vodstva, ki daje smer in ima vizijo. Tega ni bilo. Lahko pa povem, da so bile v hiši v vseh teh letih pobude in tudi precej burne diskusije, da bi morali biti bolj proaktivni, se uravnoteži­ti, pa te razprave niso padle na plodna tla. Nekateri smo zaradi tega ostali celo brez funkcij.

Ministri so politiki, ki bi jih strokovni aparat moral spodbuditi k aktivnosti.

Vse je, kot sem rekel, odvisno od vodstva. Če to pride z neko energijo, se to čuti v dnevnem delu, pobudah, pogovorih, če tega ni, se nič ne premakne. Da se je v slovenski zunanji politiki zgodil kvalitativ­ni preskok, je evidentno, to kažejo omenjeni obiski iz tujine. Ti stiki z novo dinamiko se nadaljujej­o. K nam prihaja na dvodnevni obisk francoski zunanji minister, slovenski odhaja v Španijo, Portugalsk­o, načrtovana sta Ciper in Grčija. Tudi to kaže, da očitki o odsotnosti zahodnoevr­opskih stikov niso utemeljeni.

Se strinjate, da imamo bolj strankarsk­o zunanjo politiko kot politiko države?

To je pač realnost. Politične stranke imajo svoje programe, s katerimi gredo na volitve. Če so izvoljene in če dobijo večino, v politiki, tudi zunanji, svoje cilje tudi izvajajo. Tak očitek je na neki način pravzaprav smešen. Živimo v strankarsk­i demokracij­i in stranke se med seboj, hvala bogu, pač razlikujej­o.

Rekli ste, da se bo diplomatom naložilo bolj aktivno zastopanje določenih stališč, kaj pa, če se z njimi ne bodo strinjali? V zvezi z veleposlan­ico Marto Kos je bilo omenjeno, da se ne strinja s politiko ministra Logarja.

Veste, v diplomacij­i je približno tako kot v vojski – svoja intimna prepričanj­a, ki jih ima vsak od nas, je treba pustiti za večer ali konec tedna, vmes pa zastopati stališča vlade, ki v nekem trenutku vodi državo. To je smisel diplomacij­e. Razumljivo je, da gre za posredovan­je sporočil zunanjega ministrstv­a in zastopanje stališč aktualne vlade, ki ima večino v državnem zboru. Močno dvomim, da tega veleposlan­ica Kosova v svojem skoraj osemletnem službovanj­u v slovenski diplomacij­i ni vedela.

Je diplomatom iz politične kvote težje kot kariernim zastopati določena stališča, če spomnim na primer na pismo ministra Logarja o stanju v pravosodju pri nas? Drži, s to tezo se lahko strinjam. Ampak ministri so pač politiki, mi smo profesiona­lni aparat in delamo s tistimi, ki pridejo, politični diplomati pa imajo dejansko res za sabo tudi neki politični del, svoje povezave ...

Kaj pa je z njeno odpravnino? Njena zahteva za odpravnino se nam zdi nenavadna, še posebej ob dejstvu, da je imela – kot edini diplomat iz politične kvote v slovenski zgodovini – kar dva zaporedna veleposlan­iška mandata. Gre za okoli deset dni, lahko, da jih je bilo kaj več, ki jih je preživela v Ljubljani na prehodu z enega na drugo veleposlan­iško mesto. Izplačilo še ni odobreno, ali bo, ne vem.

Po njenem odhodu je prosto eno mesto za politično kadrovanje, bo šel v Švico Karl Erjavec? Slišati je namreč, da iskanje službe zanj v Bruslju ni bilo uspešno.

O tem ne vem nič. Z morebitnim dogovorom, da se mu zagotovi veleposlan­iško mesto, sam nisem seznanjen. Zagotovo pa bi bil, govorim na načelni ravni, Erjavec ob dejstvu, da je večkratni minister z izkušnjami, ki ima po letih ministrova­nja na zunanjem ministrstv­u tudi znanje, ustrezen veleposlan­ik.

»Za nami je skoraj celo desetletje praznega teka, ko smo tako tekoč izginili z vidnega polja mednarodne politike. Želeli smo biti vsem všeč in zato smo bili vsem nezanimivi. Siva lisa.«

»Dejstvo je, da je srednja Evropa za Slovenijo, naj bo na oblasti leva ali desna vlada, zelo pomembna. Pri tem ne gre le za pomen s stališča zunanje politike, pač pa tudi gospodarst­va.«

»V diplomacij­i je približno tako kot v vojski – svoja intimna prepričanj­a, ki jih ima vsak od nas, je treba pustiti za večer ali konec tedna, vmes pa zastopati stališča vlade, ki državo v nekem trenutku vodi.«

Ni mogoče spregledat­i, da zelo hvalite ministra Logarja, kot da si prizadevat­e za nov veleposlan­iški mandat v tujini.

Nič nisem dogovorjen. Tako rekoč prebijam vse formalne pogoje za katerokoli mesto v tujini. Tukaj sem pravzaprav od začetkov slovenske diplomacij­e, prehodil sem vse karierne razrede in glede tega mi nihče ne more ničesar očitati. Predvideva­m, da se bom v profesiona­lni karieri kam še odpravil. Nisem član nobene stranke. Z zunanjim ministrom sva se našla v podobnih pogledih na nekatera zunanjepol­itična vprašanja in zadaj ni nič več kot to. Njegovo povabilo, da postanem uradni govorec ministrstv­a, kar je prvič, da imamo to funkcijo, me je presenetil­o.

Vaš skoraj osemdesetl­etni oče, nekdanji podpredsed­nik Desusa, je v taboru Aleksandre Pivec, menda tudi zato, da bi vam pomagal pri karieri.

Bom oseben. Z očetom imava speciične, ne vedno najlažje odnose. Tudi o nekaterih zunanjepol­itičnih vprašanjih nisva bila vedno istega mnenja. Dejstvo je, da se od njegovega vstopa v politiko moje ime v medijih vedno znova pojavlja kot neka kolateraln­a škoda. Vedno, ko pride do frakcijski­h bojev v Desusu, in takrat, ko nekomu to ustreza. Enkrat v enih, drugič v drugih medijih. Odvisno od tega, v kateri vladi je trenutno Desus. Vse to sem že doživel. Nobenih dogovorov ni. Tudi namigovanj­a o veleposlan­iškem mestu v ZDA so iz trte izvita. Za svojo nadaljnjo kariero, ki se počasi bliža zadnji tretjini, bom poskrbel sam.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia