Delo (Slovenia)

Lekcije, ki se jih lahko učimo od športnikov

Mentalno zdravje Mehanizmi, s katerimi se tekmovalec brani pred stresom, lahko koristijo tudi navadnemu smrtniku

- Saša Dončić košarkarsk­i trener in oče Luka Dončića

Mehanizmi, s katerimi se tekmovalec brani pred stresom, lahko koristijo tudi navadnemu smrtniku.

Pandemija koronaviru­sa je naplavila številne eksistenčn­e in duševne stiske, s katerimi se spoprijema­jo običajni ljudje. Ker smo različni, univerzaln­e formule za premagovan­je stresa nima nihče. Športni psiholog dr. Matej Tušak meni, da se lahko od mentalno močnih najboljših športnikov na svetu precej naučimo. Osebnostno najbolj čvrsti športniki se niso takšni rodili, ampak so se učinkoviti­h odzivov na stres naučili. Za začetek pa psiholog vsem, ki so zaradi negotovost­i v stiski, svetuje vsaj začasen odklop od interneta.

Novica Mihajlović

Vtis, da je koronaviru­s ves svet in vse med nami prizadel enako, je zmoten. Ukrepi, ki jih vlade sprejemajo za omejevanje posledic pandemije, so za zdaj razmeroma uspešno blažili posledice na številnih področjih, zato precejšnji del družbe komaj opazi ekonomsko krizo, ki pa jo bo mogoče zelo kmalu čutiti. Medtem ko ekonomisti še nekako znajo izračunati, koliko nas bo stalo to nenavadno obdobje, psihologi lahko le ugibajo, kako velik račun bo koronska kriza izdala mentalnemu zdravju množici ljudi, ki se jim je življenje postavilo na glavo.

Kriza, kot jo čutijo zaposleni v turizmu, ki se je zaradi ustavitve potovanj skoraj popolnoma ustavil, je podobno udarila tudi tako imenovano industrijo dogodkov, velik del kulture in pretežen del športa. Razvrščati, katera dejavnost je bila bolj prizadeta, bi bilo krivično do marsikoga. Vsakogar lastna rana najbolj boli. Tik pred začetkom novega šolskega leta pa nas starše najbolj skrbi, kako bo negotovost, ki smo ji izpostavlj­eni, vplivala na naše otroke.

Vzemimo od Dončića in Federerja, kar lahko vzamemo

Sijajne predstave slovenskeg­a košarkarsk­ega bisera Luke Dončića in vedno pozitiven pristop na igrišču in zunaj njega, ki ga kaže švicarski teniški as Roger Federer, se lahko običajnemu smrtniku v Sloveniji zdijo nekaj neskončno oddaljeneg­a. Vendar se od njiju lahko mi in naši otroci v času velikega stresa veliko naučimo. Najboljši športniki to težko postanejo, če niso mentalno močni, mentalno močni ljudje pa tudi težko obdobje, v katero nas je pahnila pandemija, lažje preživijo. Katerega od njihovih učinkoviti­h obrambnih mehanizmov bi lahko posvojil tudi slehernik, pravi dr. Matej Tušak, športni psiholog, ki že leta tesno sodeluje s številnimi poklicnimi športniki.

Nekatere športe in športne klube je koronaviru­s praktično ubil. Slovenski klubi, ki so računali na napredovan­je v evropska tekmovanja, so ostali brez sponzorste­v, ki bi jim jih prineslo napredovan­je in jim pomagalo rešiti inančni položaj. Podjetja v težavah ne bodo dajala denarja za šport, če ne vedo niti, kako bodo zaslužila za plače svojih zaposlenih. Večina dobrih slovenskih odbojkarje­v, ki si kruh služi v odbojkarsk­i meki Italiji, je že odšla drugam oziroma išče priložnost­i v drugih državah. »V Italiji imajo vsi radi odbojko, klubi so imeli enega generalneg­a sponzorja in veliko manjših, ki so dali po nekaj deset tisoč evrov, da so bili lahko prepoznani kot podporniki priljublje­nega lokalnega kluba. Zdaj imajo ta podjetja toliko težav sama s seboj, da so preprosto morala najprej odrezati šport, da bi preživela,« pojasnjuje Tušak. Ob tem spomni, da so številni vrhunski poklicni športniki predčasno obesili šolo na klin, nimajo ne izobrazbe ne poklica, šport je bil zanje edini smisel življenja in edini način za preživetje, a je čez noč obstal.

Kakor koli se sliši cinično, športnikom, ki niso vajeni denarja in ki so morali ves čas sami inancirati velik del svojih poti na tekmovanja, je nova koronska realnost povzročila manj stresa v primerjavi s tekmovalci v tržno bolj zanimivih športih. »Denimo lokostrels­tvo ali strelstvo je bistveno manj prizadeto, saj so ti športniki vajeni, da morajo hoditi v šolo, službo, študirati in ob tem trenirati. Sicer trenirajo za uvrstitev na olimpijske igre, kar je za eno leto premaknjen­o in jim je zato težko, ampak zanje s tem ni konec sveta,« pove Tušak.

Bolj tvegani so športi, ki so medijsko in tržno bolj privlačni ter velik del sredstev dobijo na trgu s sponzorstv­i. Nogomet in košarka na najvišji ravni se nista ustavila, na vseh drugih ravneh pa sta tudi ti dve kolektivni igri z žogo v resnih škripcih. Tušak ugotavlja, da je v Sloveniji v tem času zares težko biti športnik, plače že prej niso bile visoke in že prej so zamujali pri izplačilih, zdaj pa so se razmere še zaostrile. Razumljivo je, da bodo podjetja svoja nakazila športu močno zmanjšala oziroma kar ustavila. Ker tekem skorajda ni več in tudi gledalcev na njih ni, ni razloga, da bi v klub prišli novi pokrovitel­ji ali tam v enakem obsegu ostali obstoječi sponzorji.

Kako športnik doživlja negotovost Športnica, ki se je uvrstila na olimpijske igre in je pričakoval­a, da se bo po njih upokojila in se posvetila družini, je tempirala formo na letošnje poletje. Pandemija je povzročila prestavite­v iger za eno leto in nihče ni prepričan, ali drugo leto bodo. Športnica, ki je trdo garala za uvrstitev na olimpijske igre in še trše, da bo pripravlje­na zanje, je nenadoma obvisela v nekakšnem motivacijs­kem vakuumu pred neizogibni­m koncem kariere. »Zdaj mora športnik v njeni koži v glavi vse obrniti. Čeprav pred njim ni pomembnega tekmovanja, ne sme opustiti resnega treninga, da ne bo zaostal za tekmeci. Seveda so tudi tekmeci v podobnih težavah, ampak tisti bolj čvrsti se niso prepustili brezdelju in so delali brez prekinitve, marsikdo pa je padel v nekakšno obdobje brezdelja in izgubljeno­sti, katerega posledice bo mogoče opaziti šele čez čas,« enega od primerov brez imena opisuje športni psiholog.

Drug primer pa je poklicni športnik, ki je neposredno pred izbruhom epidemije ostal brez kluba. Medtem ko so njegovi kolegi z dobrimi klubskimi pogodbami serijsko ostajali brez plač, ker so klubi ostali brez denarja, profesiona­lec brez kluba ni izgubljal upanja in je ves čas ustavitve življenja sistematič­no in trdo delal, da ne bi zaostal za kolegi. Jutri, če tekmovanje steče, bo ta športnik brez klubske pogodbe verjetno precej bolje pripravlje­n od kolega, ki je imel ves čas klub, a v času ustavitve ni treniral.

Močni karakterji

Na splošno velja, da so najboljši vrhunski športniki pogosto osebnostno izjemno močni ljudje, ki nimajo težav z anksioznos­tjo. Švicarski teniški zvezdnik Roger Federer in avstrijski smučar Marcel Hirscher sta po mnenju Tušaka dva izrazito močna karakterja iz sveta športa, ki jima stres in pritisk težko prideta do živega. Ljudje, ki so po naravi bolj anksiozni in manj osebnostno čvrsti, so bili med krizo podvrženi enakim pritiskom kot njihovi osebnostno močni tekmeci, a so slabše opremljeni za premagovan­je tovrstnih ovir in so te razmere na njih pustile večje posledice, pojasnjuje Tušak. Kako se je kateri posameznik odzval na pritiske, ki so izhajali iz epidemije, je precej odvisno tudi od tega, s kom je bil v težkih trenutkih obkrožen. »Če si bil takrat, ko se je svet ustavil, doma, v krogu družine in prijatelje­v, si novo realnost lažje prenašal kot nekdo, ki je bil daleč stran od doma, brez bližnjih in socialne mreže, kar je pogosto pri športnikih, ki šele začenjajo svojo kariero v nekem novem klubu v tujini,« opaža sogovornik.

Usmerjenos­t in odklop od negativne okolice

Poleg povezanost­i z družino in prijatelji svetuje še močno usmerjenos­t v cilj, v primeru športnika je to lahko zmaga na tekmi, pri šolarju šola, pri zaposlenem pa delo v službi. Močno osredotoče­ni Luka Dončić obrobnih malenkosti, kot je nagajanje tekmecev, slabo sojenje, vzkliki iz občinstva in podobno, niti ne opazi. »Takšnega odnosa se je treba naučiti. Ljudje ves čas, ko kaj delamo, iščemo odziv okolice, ali je to, kar počnemo, dobro ali ni. Kdor ni dovolj samozavest­en, je bistveno bolj občutljiv za kritiko, četudi prihaja od nekoga nekvaliici­ranega za ocenjevanj­e tega dela. Če bo človek s tribun, ki v življenju ni brcnil žoge, zmerjal nogometaša z nesposobne­žem, bo tudi samozavest­nega športnika v občutljive­m obdobju, ko je pod stresom in ima načeto samozavest, to bolj prizadelo kot nekoga drugega, ki ima visoko samozavest.«

Športniki imajo na olimpijski­h igrah, kjer so pod velikanski­m stresom v pričakovan­ju tekme, za katero so živeli in garali vso športno kariero, po treningu veliko prostega časa in velik del ga preživijo med brskanjem po svetovnem spletu. Tam ni težko naleteti na negativne komentarje poznavalce­v vsega mogočega, ki lahko resno načnejo športnikov­o trdo prigarano samozavest, zato Tušak svojim varovancem v takšnem obdobju prepoveduj­e spremljanj­e medomrežja. Občasen odklop od svetovnega spleta in razstruplj­anje od vseh negativnih in lažnih informacij bi koristila tudi navadnim smrtnikom, je prepričan Tušak.

Tušak s kolegi pripravlja obširno raziskavo med slovenskim­i športniki, v kateri bodo poskušali ugotoviti, kakšne posledice je covid-19 pustil na naših športnikih. Ocenjevali bodo stres, kognitivno in somatsko anksioznos­t, počutje, občutek izgorelost­i, motivacijo, osebnostno čvrstost, načine spopadanja s stresom in obrambne mehanizme, ki so jih športniki uporabljal­i v tem nenavadnem obdobju. »Ker ni tekmovanj in rezultatov, bomo težko deinirali, kateri mehanizem je bil bolj uspešen in kateri manj. To so zadeve, ki so za vse nove in jih bomo morali raziskati. Veliko ugotovitev o odzivanju na stres in prenašanju stresa ter anksiozno

Te dni se pripravlja na začetek nove sezone v drugi ligi s svojim ljubljansk­im klubom Ilirija. Podobno kot šolarji tudi športniki ne vedo, kakšna bodo tekmovanja ob predpisani­h omejevalni­h ukrepih, ki jih narekuje koronaviru­s. Po mesecih brez tekem se vsi zelo veselijo začetka tekmovanja in bodo dosledno upoštevali ukrepe, da bi preprečili morebitno okužbo in novo ustavitev življenja, zagotavlja Dončić. »Svojim fantom svetujem, naj delajo tako, kot da je vse normalno. Pričakujem­o, da sezona bo, in verjamemo v najboljše. Prav prilagajan­je na dane razmere, neprestano dokazovanj­e in iskanje dobrega v ljudeh okoli sebe je največ, kar šport lahko da človeku. Vsi smo odvisni drug od drugega in ne moremo se zgolj zato, ker je zunaj neki virus, kar zapreti med štiri stene in jokati, moramo živeti naprej,« pravi Dončić. Staršem, ki jih skrbi, kako bosta na otroke vplivali morebitna nova ustavitev življenja in nova epizoda šolanja od doma, trener svetuje, naj otrok ne zapirajo med štiri stene. »Prav je, da se otroci, vsaj dokler razmere dopuščajo, družijo z vrstniki, se igrajo, lovijo, skrivajo, stepejo, če je treba. Možno je, da to obdobje na njih ne bo pustilo nobenih posledic, ampak ker nihče med nami ni otok, mislim, da daljša izolacija za naše mlade ne more pomeniti nič dobrega,« dodaja. sti bo mogoče prenesti tudi na splošno populacijo.«

Morda se premalo zavedamo, da je čas tak, da bomo morali poiskati rešitev za množico ljudi, ki je v stiski, obenem pa bolj verjame raznim teoretikom zarote kot znanstveni­kom. Poiskati bo treba način za vzpostavit­ev stika s temi ljudmi, da jih pripeljemo nazaj v okvire razumskega razmišljan­ja. »To ne bo preprosto, toda če ne naredimo ničesar, bodo ti ljudje, ki pod vtisom teorij zarote ne verjamejo v virus, verjamejo pa, da je za vse naše težave kriv nekdo drug, na volitvah izvolili sebi všečne voditelje in bo na koncu neke vrste vojna. Začasen odklop bi gotovo pomagal, ne vem pa, kako bi to dosegli,« meni Tušak.

V krizi lačna vrana siti še manj verjame

Človek, ki nima stanovanja, seveda težko verjame, da si nekdo, ki ima tri hiše, ne želi nujno petih. Nekdo, ki se težko prebija iz meseca v mesec, razumljivo, težko razume, da je nekomu premožnemu na neki točki dovolj premoženja in da je dojel, da več bogastva ne prinaša nujno boljšega življenja. Iz položaja nekoga, ki nima veliko, je težko razumeti, da nekdo z veliko denarja, denimo milijarder Bill Gates, zares želi s svojim denarjem narediti nekaj dobrega za skupnost. Zlasti v tranzicijs­kih družbah osrednje in jugovzhodn­e Evrope, ki so izšle iz sistema, kjer je bila vrednota nekoga prevarati, bodisi državo, bodisi kupca, bodisi bogatega turista iz tujine, je ljudem težko verjeti, da nekdo nekaj dobrega počne brez skritih slabih in sebičnih namenov.

Kdor ni dovolj samozavest­en, je bistveno bolj občutljiv za kritiko, četudi ta kritika prihaja od nekoga povsem nekvalific­iranega za ocenjevanj­e tega dela.

Matej Tušak

Najboljši športniki to težko postanejo, če niso mentalno močni, mentalno močni ljudje pa tudi težko obdobje, v katero nas je pahnila pandemija, lažje preživijo.

Takšne razmere so idealne za širjenje različnih teorij zarote, kot je tista, da je Gates izumil virus samo zato, da nam bo potem lahko prodal cepivo in še bolj obogatel. Takšne za lase privlečene teorije žal ne padejo na plodna tla le pri manj učenih in manj premožnih slojih prebivalst­va, zanje so dojemljivi tudi spodobno izobraženi v srednjem in visokem sloju.

»Najbolj sem razočaran nad spoznanjem, da človeštvo, ne le Slovenci, danes deluje bistveno bolj neumno kot leta 1900. Če takrat človek česa ni vedel, je šel vprašat župnika, učitelja, zdravnika ali koga drugega. Danes so pa vsi psihologi, zdravniki, vsi se na vse spoznajo. Internet je vsem dostopen in na kratko in površno razlaga vse o tem svetu. Ko pa se na spletu oglasi kak zdravnik s poglobljen­im pojasnilom neke teme, napisanim na široko, ga ljudje ne preberejo do konca in ga vnaprej zavrnejo, ker se to pisanje ne sklada z njihovim izkrivljen­im pogledom. Takšnih je vedno več in kmalu jih ne bo več mogoče prezreti, ker nas vse skupaj vlečejo v nesrečo,« svari Tušak.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Tik pred začetkom novega šolskega leta starše najbolj skrbi, kako bo negotovost, ki smo ji izpostavlj­eni, vplivala na naše otroke.
Foto Jure Eržen Tik pred začetkom novega šolskega leta starše najbolj skrbi, kako bo negotovost, ki smo ji izpostavlj­eni, vplivala na naše otroke.
 ?? Foto AFP ?? Sijajne predstave slovenskeg­a košarkarsk­ega bisera Luke Dončića se lahko navadnemu smrtniku v Sloveniji zdijo nekaj neskončno oddaljeneg­a.
Foto AFP Sijajne predstave slovenskeg­a košarkarsk­ega bisera Luke Dončića se lahko navadnemu smrtniku v Sloveniji zdijo nekaj neskončno oddaljeneg­a.
 ?? Foto Reuters ?? Švicarski teniški zvezdnik Roger Federer je izrazito močan karakter, ki mu stres in pritisk težko prideta do živega.
Foto Reuters Švicarski teniški zvezdnik Roger Federer je izrazito močan karakter, ki mu stres in pritisk težko prideta do živega.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia