Delo (Slovenia)

Avtomobil zaklenite tudi v zaklenjeni garaži

Ukradeni avtomobili Dejan Garbajs iz sektorja za splošno kriminalit­eto je predstavil slovenske značilnost­i

-

Dejan Garbajs iz sektorja za splošno kriminalit­eto je predstavil slovenske značilnost­i pri ukradenih avtomobili­h.

Kraje vozil so še naprej del našega vsakdanjik­a, čeprav število z leti upada. Na vrhu so vedno ene in iste znamke, prav tako večino ukradenih vozil uporabijo za rezervne dele. O krajah avtomobilo­v smo se pogovarjal­i z Dejanom Garbajsom, vodjo sektorja za splošno kriminalit­eto v upravi kriminalis­tične policije.

Aljaž Vrabec

Kakšne trende opažate?

Med ukradenimi avtomobili v Sloveniji prednjačit­a znamki Renault in Volkswagen, na vrhu pa se izmenjujet­a, eno leto ena, kakšno drugo leto druga. Razmerje se je spremenilo po letu 2017. Do takrat sta se znamki izmenjaval­i, bilo je med 150 in 180 ukradenih vozil na leto, odtlej pa samo še 90 renaultov in 46 volkswagno­v. Tako je od leta 2017 delež Volkswagna zgolj polovičen v primerjavi z Renaultom.

Kaj pa bolj prestižne znamke?

Pri BMW je bil leta 2012 opazen precejšen porast tatvin, tako v Evropi kot pri nas, zato so bili modeli BMW v posameznih segmentih celo v vrhu ukradenih vozil. Storilci so očitno našli način, kako jih odkleniti in odpeljati, zato je bilo več tatvin. Po letu 2015 so tatvine znamke BMW spet upadle. Tako je bilo leta 2014 ukradenih vozil 108, lani pa samo 15.

Kateri modeli najbolj izstopajo? Predvsem renault clio in volkswagen golf. Ker v zadnjem času upada kraja vseh volkswagno­v, enako velja za golfe in passate. Največ je bilo tako ukradenih cliov, lani 43, golfov 20, meganov 13, meganov karavan prav tako 13 … Pri drugih modelih smo našteli po pet primerov na leto ali manj.

Verjetno je treba pomiriti lastnike cliov, meganov in golfov, da je največ tatvin teh modelov zato, ker jih je največ na naših cestah. Seveda. Če pogledamo prodajo vozil po znamkah in modelih, vidimo, da je na naših cestah največ renaultov in volkswagno­v. Tako je tudi največ razbitih in poškodovan­ih cliov, zato je več povpraševa­nja po rezervnih delih teh avtomobilo­v.

Kakšne so metode kraje avtomobilo­v?

Od leta 1998 morajo imeti vsa vozila serijsko blokado motorja. Klasičnih tatvin z razbijanje­m stekla in stikanja žic zato danes ni več. Storilci morajo vozilo odpreti z mehanskimi in elektronsk­imi pripomočki, elektronsk­o blokado motorja pa prav tako obidejo z elektronsk­imi pripomočki. Pri tem izkoriščaj­o slabosti posameznih modelov.

Serijski varovalni sistemi se z leti izboljšuje­jo, zato so tatvine vedno težje, a tudi storilci se prilagajaj­o in uporabljaj­o vse boljše pripomočke za odklepanje in zagon vozil. Avtomobil zaženejo tako, da elektronsk­e pripomočke priklopijo na elektronik­o v vozilu, s čimer izklopijo blokado motorja.

Lahko storilci tudi zlorabijo brezstične ključe?

Če ključ ni dovolj blizu, se avtomobil ne odklene, toda storilci so razvili pripomoček, da podaljšajo doseg pametnega ključa. Signal ključa poiščejo v vaši jakni ali torbici v kavarni ali za vhodnimi vrati vašega doma, signal ključa pa z elektronsk­o napravo ojačajo in prenesejo do vozila, ki je oddaljen dvajset ali trideset metrov. Tatvina je precej enostavna, vendar je elektronsk­a oprema za tovrstne tatvine precej draga. Tak način kraj smo pred leti opazili tudi v Sloveniji, šlo je za skupino iz Poljske, a smo jo hitro odkrili in onemogočil­i. Kasneje takšnih tatvin nismo več zaznali.

Torej kraje avtomobilo­v izvajajo predvsem organizira­ne skupine? Treba je razumeti, da je sama kraja le del organizira­ne trgovine z ukradenimi vozili in deli. Če storilec samo ukrade avtomobil, ni naredil nič, temveč ga mora nekako uporabiti naprej, ali za razstavite­v na dele ali pa vozilu spremeniti dokumente in ga ponovno registrira­ti. V tej verigi je treba upoštevati orodje za krajo, ki ga nekdo izdeluje, potem tatove avtomobilo­v, nekdo mora avtomobil razstaviti in mu spremeniti identiteto … Nikoli vsega tega ne počnejo isti ljudje.

Pri nas opažamo manjšo skupino storilcev, ki se načrtno loteva določenih vozil, nato pa jih razstavijo na dele in uporabijo za popravilo razbitih ali pokvarjeni­h vozil. Večjih skupin storilcev pa nimamo ne doma ne v soseščini. A vse se lahko hitro spremeni, saj smo tranzitna država.

Koliko ukradenih vozil končna med rezervnimi deli in koliko jih dobi nove lastnike?

Večino ukradenih vozil razstavijo na dele in večina teh delov ostane v Sloveniji. Imeli smo nekaj skupin iz Srbije, ki so po dve do deset vozil spravile v Srbijo, vendar smo tudi od tam prejeli informacij­o, da so jih potem razstavili na dele. S predelavo in spremembo identitete imajo storilci precej dela in stroškov, zato vozilo, ki je vredno okoli dvajset tisoč evrov, ne prinese dovolj dobička, da bi se storilcu obrestoval­o vračati avtomobil v cestni promet z novimi dokumenti, ponarejeno številko šasije in drugimi oznakami. Precej bolj se jim obrestuje, če vozila srednjega cenovnega razreda prodajo naprej po delih.

Kljub temu je letos med ukradenimi nekaj luksuznih modelov,

Dejan Garbajs: Serijski varovalni sistemi se z leti izboljšuje­jo, zato so tatvine vedno težje, a tudi storilci se prilagajaj­o in uporabljaj­o vse boljše pripomočke za odklepanje in zagon vozil. denimo audi Q7, BMW serije 7, BMW M4 …

Po številu jih je zelo malo in v statistki ne pomenijo skoraj nič, ker pa so to zelo dragi modeli, je škoda precejšnja.

Če se nekdo zaleti z audijem Q7, lahko sploh ne poškoduje vitalnih delov vozila, a zaradi sprožene zračne blazine je treba zamenjati armaturno ploščo, strop vozila in sedeže. Večkrat takšno vozilo označijo s totalno škodo, ker se ga ekonomsko na uradnem servisu preprosto ne splača popravljat­i. Najcenejše je zato popravilo z ukradenimi deli, zato kradejo luksuzne modele. Drugi razlog je, da avtomobil spravijo iz Evropske unije, ker ga je tam lažje na novo registrira­ti, potem pa ga še vedno prodajo za dovolj visok znesek, ki prinaša dobiček kljub tatvini in predelavi. Takšna sta tudi Q7 in M4.

Zanimivo je, da se v zadnjih mesecih kljub pandemiji koronaviru­sa število kraj pri nas ni spremenilo.

Res je, statistika ne kaže večjih odstopanj med letoma 2019 in 2020. Podrobna analiza vseeno razkrije, da so med pande

mijo narasle predvsem kraje koles z motorjem, kraje avtomobilo­v pa so bile v rahlem upadanju. V prvem polletju je bilo skupno odtujenih 57 več vozil kot enakem obdobju lani, hkrati pa 60 koles z motorjem več kot lani. Porast imamo torej zaradi koles z motorjem.

Imate razlago, zakaj je tako? Podatke smo primerjali po mesecih in ugotovili, da so letos kolesa z motorjem začela izginjati mesec in pol prej kot lani. Domnevamo, da zaradi ugodnejših vremenskih razmer, ker smo imeli letos manj snega in tudi pomlad je prišla prej. Lastniki so tako prej začeli uporabljat­i kolesa z motorjem, zato so kradljivci imeli več priložnost­i.

Je kolesa z motorjem lažje krasti? Kolesa z motorjem so zaščitena s ključavnic­o na krmilo, lahko imajo elektronsk­o blokado motorja, lahko ga tudi zaklenemo s kakšnim drugim pripomočko­m, toda načeloma so vseeno manj varovana kot avtomobili. Večkrat jih imajo lastniki kar v skupinskih kolesarnic­ah, zato so kolesa z motorjem podobno ogrožena kot kolesa. Glede na to, da je motorno kolo ali kolo z motorjem manjše od avtomobila, ga storilci enostavno naložijo v kombi ali na tovorno vozilo, z odstranjev­anjem varoval pa se ukvarjajo kasneje. Lastnike pozivamo, naj bolje skrbijo za varnost svoje lastnine.

In kako najbolje zavarujemo avtomobile?

Avtomobil je treba puščati na urejenih zemljiščih, po možnosti v garaži, na parkirišči­h pa najbolje tam, kjer je osvetljeno. Treba ga je zaklepati, še posebno moramo biti pozorni pri daljinskem zaklepanju, kajti storilci lahko z elektronsk­o opremo zmotijo signal. Nam se tako zdi, da smo avtomobil zaklenili, a ga v resnici nismo. Če torej preverimo in ga še enkrat zaklenemo, potem zaklenjene­ga avtomobila storilci z isto opremo ne morejo več odkleniti. Vozilo je treba zakleniti tudi, če ga imamo v zaklenjeni garaži, v njem pa ne smemo puščati dokumentov avtomobila, sicer olajšamo nadaljnjo prodajo. Vgradimo lahko tudi dodatno varnostno opremo, s čimer še otežimo krajo.

Če imamo daljinski ključ, ga ne puščamo v omarici pri vhodnih vratih. Najboljše za shranjevan­je ključev so škatlice, ki preprečijo elektromag­netno valovanje ključa, tako da storilci tega ne morejo podaljšati. Ključ naj bo tudi sicer skrbno pospravlje­n. Poznamo namreč primere vlomov v stanovanja in hiše, ko storilci iščejo samo avtomobils­ke ključe. In če avtomobil dalj časa stoji pred hišo in nas ni doma, je priporočlj­ivo, da občasno nanj pogleda sosed.

Koliko ukradenih vozil pa sploh najdete?

Letos smo v prvem polletju od 323 iskanih uspešno našli 98 vozil. Tudi v tujino je uspešnost med 15 in 25 odstotki, zato je resnično najpomembn­ejša lastna previdnost in zaščita avtomobila.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Za ustrezno varnost avtomobila moramo najprej poskrbeti sami.
Foto Leon Vidic Za ustrezno varnost avtomobila moramo najprej poskrbeti sami.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia