Delo (Slovenia)

Dve leti za sosedi v izkop druge cevi

Gradnja predora Zaradi pandemije dvomesečni zamik del, izvajalec miri, da bodo končali v roku – Dars bi postavil še manjšo elektrarno

-

Jesenice – Skoraj dve leti po tem, ko je Swietelsky na avstrijski strani Karavank začel graditi novo cev predora Karavanke, je na slovenski strani turški Cengiz začel izkop. Predviden rok zaključka del je, ne glede na dvomesečni zamik zaradi pandemije, še vedno maj 2025. Trenutno dela izvaja 43 turških delavcev, ob največjem obsegu del jih bo 140. Gradbišče sta si včeraj ogledala minister za infrastruk­turo Jernej Vrtovec (desno) in predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak. Aljoša Črnko Foto Jože Suhadolnik

Jesenice – Turški gradbinec Cengiz je drugo cev predora Karavanke začel kopati junija, trenutno pa je pri Jesenicah nameščenih 42 turških delavcev, ki izkopavajo začetni del predora. Ob največjem obsegu dela bo v predoru opravljalo naloge tudi po 140 delavcev, ki bi projekt lahko končali še pred majem leta 2025. Celotna druga cev bo dolga skoraj osem kilometrov, krajši slovenski del pa 3,5 kilometra.

Aljoša Črnko

Po mukotrpni sagi z izborom izvajalca gradnje druge cevi predora so se dela letos vendarle začela. Za zdaj je izkopanih dobrih šest metrov prve faze izkopa, ki ji bo po tristo metrih sledilo miniranje apnenčaste plasti. Kako napreduje projekt, si je včeraj ogledal predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak, pridružila sta se mu še minister za infrastruk­turo Jernej Vrtovec in član uprave Cengiza Asim Cengiz.

Vrtovec pozdravlja začetek del in poudarja, da si želi hitrega in varnega nadaljevan­ja izkopa. Trenutno je predvsem pomembno dejstvo, da so se dela končno začela, saj so Avstrijci svoj, daljši del predora, izkopali skoraj v celoti, izpostavlj­a Vrtovec. Vodja projekta gradnje pri Darsu Karel Močilnikar dodaja, da je z avstrijski­mi kolegi še vedno treba uskladiti tudi elektrostr­ojno opremo, ki bo nameščena v predoru. Ta je namreč enotna za ves predor, poudarja Močilnikar.

Po dokončani gradnji in odprtju druge cevi predora na Darsu načrtujejo še prenovo obstoječe. Ta naj bi se začela, ko bi skozi novo cev stekel promet, ki bi lahko vsaj začasno potekal dvosmerno.

Naselje je skoraj opremljeno Predviden rok za dokončanje del je, ne glede na dvomesečni zamik zaradi pandemije, še vedno maj 2025. Član uprave Cengiza je za

trdil, da bodo dela morda končali tudi nekoliko pred zastavljen­im ciljem, ob upoštevanj­u slovenske delovne zakonodaje. Cengiz prav tako zagotavlja, da bodo ostali znotraj cenovnega okvira, torej pod 100 milijoni evrov. Predsednik uprave Darsa Hajdinjak je poudaril, da bo Dars nadzoroval potek del, pri čemer si bodo prizadeval­i, da stroški ne bi presegli dogovorjen­ih okvirov.

Za zdaj je v Sloveniji manj turških delavcev, ki delajo na predoru. Zanje je blizu izvoza Jesenice zahod že skoraj urejeno bivalno naselje, ki vključuje več enot s posteljami in toaletnimi prostori.

Obeta se tudi elektrarna

Na Darsu pri gradnji predora vidijo potencial tudi v tekoči vodi, ki se prek predora izliva v bližnjo Savo. Voda, ki zdaj napaja jeseniški vo

dovod, bi lahko poganjala manjšo elektrarno, pridobljen­o energijo pa bi uporabili za delovanje predora, ki električno energijo za to potrebuje ves čas. Investitor takšne tovarne bi bil Dars sam, gradbinca pa bi izbrali na razpisu, ki bi vključeval tudi elektronsk­o opremo za notranjost predora. Ta za zdaj še ni izbrana, prav tako ne izvajalec del.

Minister Vrtovec pozdravlja začetek del in poudarja, da si želi hitrega in varnega nadaljevan­ja izkopa.

———

Avtor je zaposlen v Delovnici.

 ??  ??
 ?? Fotografij­i Jože Suhadolnik ?? Ob največjem obsegu dela bo dela v predoru opravljalo tudi po 140 delavcev, ki bi projekt lahko končali še pred majem 2025.
Fotografij­i Jože Suhadolnik Ob največjem obsegu dela bo dela v predoru opravljalo tudi po 140 delavcev, ki bi projekt lahko končali še pred majem 2025.
 ??  ?? Za turške delavce je blizu izvoza Jesenice zahod skoraj urejeno bivalno naselje, ki vključuje več enot s posteljami in toaletnimi prostori.
Za turške delavce je blizu izvoza Jesenice zahod skoraj urejeno bivalno naselje, ki vključuje več enot s posteljami in toaletnimi prostori.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia