Delo (Slovenia)

V zadevi Pivec potrdili resen sum kršitev

-

Zanka okoli predsednic­e Desusa in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, ki ji je svet stranke že izrekel nezaupnico, o naslednjem koraku pa bo odločal 9. septembra, se oži. Protikorup­cijska komisija (KPK), ki je vzela pod drobnogled njene službeno-zasebne obiske na Krasu in Obali, je v predhodnem preizkusu potrdila resen sum kršitev zakona o integritet­i in preprečeva­nju korupcije, zato se je senat odločil, da uvedejo preiskavo. To so razširili na več oseb, različne dogodke in različne kršitve, je povedal predsednik komisije Robert Šumi in poudaril, da sama uvedba preiskave ne prejudicir­a dokončnih ugotovitev, saj je kršitve treba dokazati. Je pa opozoril, da zakon o integritet­i in preprečeva­nju korupcije velja že deset let, zato bi ga funkcionar­ji morali poznati, tako da izgovor, da z nečim niso bili seznanjeni, ni umesten.

KPK je v postopku zoper kmetijsko ministrico sicer že ugotovila, da je v času, ko je opravljala delo državne sekretarke v vladnem uradu za zamejce, kot tudi med ministrova­njem trikrat kršila zakon o integritet­i, s tem ko komisiji ni prijavila raziskoval­nega dela v ZRC Bistra Ptuj in pri projektu Sript.

Tako Pivčeva kot njena stranka sta včeraj sporočili, da podpirajo začetek postopka KPK. »Z zaključkom celovitega in strokovno neodvisneg­a postopka bo najbrž konec manipulaci­j ter nečloveški­h medijskih in političnih pritiskov, ki jih je v zadnjem obdobju deležna Aleksandra Pivec,« so v njenem imenu sporočili iz stranke. Vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki jo je skupaj z drugimi poslanci pozval k odstopu, pa je dejal, da njihovega odklonilne­ga odnosa do predsednic­e končna presoja KPK ne bo spremenila, kakršnakol­i ta bo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia