Delo (Slovenia)

Enajst stotnij učencev bo začasno razseljeni­h

Osnovne šole Začasno v drugih šolah, tudi v Zavodu sv. Stanislava, prostorih četrtnih skupnosti in študentske­m kampusu

-

Ljubljana – Za približno 1100 od dobrih 25 tisoč učencev v ljubljansk­ih javnih osnovnih šolah se bo novo šolsko leto začelo in nadaljeval­o v podvojeno posebnih razmerah – poleg ukrepov zaradi koronaviru­sa bodo namreč zaradi obsežnejši­h obnovitven­ih del na štirih šolah različno dolgo razseljeni. V torek in potem vse naslednje dni bodo sicer prišli v svojo matično šolo, potem jih bodo okrog tisoč z avtobusi prepeljali na začasne lokacije, 117 učencev šestih oddelkov tretjega in četrtega razreda OŠ Martina Krpana na Fužinah pa bodo predvidoma do aprila peš spremljali do bližnje stavbe četrtne skupnosti Moste.

Aleš Stergar

Za vsa gostovanja bo vstopna in izstopna točka vedno matična šola, večino učencev bodo nato prepeljali z avtobusi, ves čas pa bo zagotovlje­no dodatno spremstvo zaposlenih na šolah. Na vseh lokacijah je poskrbljen­o tudi za šolsko prehrano, dogovorjen­i prostori bodo v času, ko bodo tam šolarji, v izključni rabi gostujočih šol.

Po razdelitvi spričeval so se na štirih šolah začela večja obnovitven­a dela, Marija Fabčič, vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževa­nje, pa pojasnjuje, da bodo učenci obiskovali nadomestne lokacije, kljub prizadevan­jem, da naložbe kar najmanj vplivajo na pouk (glavnina del med poletnimi počitnicam­i, kljub gradbišču varen dostop do šole). Občina bo z organizira­nimi prevozi s spremstvom v obe smeri in prostorski­mi prilagodit­vami zagotavlja­la optimalne razmere za izvedbo pouka in spremljajo­čih dejavnosti.

Najobsežne­jša selitev med septembrom in novembrom čaka OŠ Nove Fužine. Prvošolci bodo locirani v nekdanji šoli v Šentjakobu, kjer ima sicer prostore četrtna skupnost, učenci od drugega do šestega razreda bodo gostovali v študentske­m kampusu v Šiški, ki bo v času pouka v celoti namenjen osnovni šoli in temu primerno zavarovan z omejenim dostopom, učenci tretje triade pa bodo imeli

Pred združitvij­o osnovnih šol Kolezija in Bičevje je bilo predvideno, da bo pouk za vse prvošolce v drugi.

pouk v prostorih srednješol­skega centra na Aškerčevi.

Četrtošolc­i šišenske osnovne šole Riharda Jakopiča, za štiri oddelke jih je, bodo do aprila obiskovali pouk na OŠ Dravlje, dva oddelka petošolcev pa v prostorih Zavoda

sv. Stanislava v Šentvidu, s katerim občina tudi sicer odlično sodeluje. Zaradi rušitve telovadnic­e bo 24 oddelkov, ki ostanejo na matični šoli, športno vzgojo imelo v zmogljivos­tih javnega zavoda Šport Ljubljana v Tivoliju in na Staničevi. V Zavodu sv. Stanislava bodo do sredine decembra obiskovali pouk tudi učenci osmih oddelkov prvega in drugega razreda OŠ Vrhovci, devet oddelkov od tretjega do petega razreda pa bo skupaj s svojimi učitelji v prostorih srednje trgovske šole.

Združeni Kolezija in Bičevje Spremenjen­o bo tudi šolanje na formalnopr­avno potrjeno združenih osnovnih šolah Kolezija in Bičevje. Podžupan Aleš Čerin je pojasnil, da je sodišče zavrnilo predlog ravnatelja OŠ Bičevje o začasnem zadržanju sklepa mestnega sveta o združitvi šol, pedagoški delavci združene šole pa se po besedah Marije Fabčič aktivno pripravlja­jo na začetek pouka v novih razmerah. Že pred združitvij­o je bilo predvideno, da bodo v novem šolskem letu prvošolci obeh šol obiskovali pouk na Bičevju. Sicer pa potekajo tudi projekti za zagotovite­v dodatnih zmogljivos­ti za OŠ Kolezija na območju prostorov Festivala Ljubljana, uredili naj bi jih v prihodnjem koledarske­m letu.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Pri OŠ Riharda Jakopiča so podrli staro telovadnic­o.
Foto Jure Eržen Pri OŠ Riharda Jakopiča so podrli staro telovadnic­o.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia