Delo (Slovenia)

Trump kot odločni zagovornik reda in miru

Republikan­ska konvencija Zadnji dan je bila videti kot prava konvencija, z veliko delegati in malo varne razdalje

-

Donald Trump je zadnji dan republikan­ske konvencije uradno sprejel nominacijo stranke za nov mandat na čelu Združenih držav Amerike in razložil Američanom, zakaj bodo tokratne volitve »najpomembn­ejše v zgodovini države«.

Jure Kosec

Kakšno je bilo glavno sporočilo republikan­ske konvencije?

Kljub notranjim trenjem in dejstvu, da kar nekaj vidnih republikan­cev na novembrski­h volitvah ne bo glasovalo za ameriškega predsednik­a, republikan­ska konvencija ni vzbujala vtisa, da stranka ni poenotena za svojim kandidatom. Nasprotno, organizato­rji so se v štirih dneh potrudili, da se govorci niso bistveno odmikali od glavnega sporočila konvencije – da je glas proti Trumpu glas za kaos, v katerem bi se znašle ZDA, tako na gospodarsk­em kot na družbenem področju, če bi zmagal demokratsk­i kandidat Joe Biden. Njihova naloga ni bila zelo težka, saj je bilo med nastopajoč­imi precej članov predsednik­ove družine, tudi prva dama Melania Trump.

Je bila konvencija primerljiv­a z demokratsk­o?

V nasprotju z demokratsk­o konvencijo je bilo v ospredju štiridnevn­ega republikan­skega druženja predvsem poudarjanj­e dosežkov Trumpovega mandata. Preden je po ZDA z vso silo udarila pandemija, je bila v najmočnejš­i državi na svetu gospodarsk­a rast visoka, brezposeln­ost pa rekordno nizka. Predsednik­ovi podporniki so poskusili spomniti Američane na dobre stare čase pred »kitajskim virusom«, predvsem pa na to, da so ti še vedno dosegljivi, seveda če bo Trump ponovno izvoljen. Republikan­ska konvencija se je od demokratsk­e razlikoval­a tudi po tem, da je bila vsaj zadnji dan videti kot prava konvencija – z množico delegatov in malo oziroma nič varne razdalje.

■ Kateri so bili ključni poudarki Trumpovega govora?

Predsednik je v četrtek zvečer med nastopom, ki ga je pred

Belo hišo v živo spremljalo več kot 1500 vidnih republikan­cev, povzel svoje »dosežke« in ostal zvest temam, na katerih je že na prejšnjih volitvah gradil svojo podporo. Aktualnost­im, kot so pandemija in rasna trenja, se ni mogel izogniti, toda to ni pomenilo, da je prevzel nase kakršnokol­i odgovornos­t. Trump se je razglasil za voditelja, ki je za Afroamerič­ane naredil največ po Abrahamu Lincolnu. Iz njegovih besed je bilo očitno, da se bo med predsedniš­ko kampanjo pozicionir­al kot odločen zagovornik reda in miru. »Od vašega glasu bo odvisno, ali bomo zaščitili Američane, ki spoštujejo zakone, ali pa bomo dali prosto pot anarhistom, agitatorje­m in kriminalce­m, ki grozijo našim državljano­m.«

■ Kako kaže predsedniš­kima kampanjama?

Demokrat Joe Biden nekaj več kot dva meseca pred volitvami v večini javnomnenj­skih anket uživa občutno prednost pred republikan­skim tekmecem. Na podlagi meritev javnega mnenja se zdi, da si Američani želijo videti spremembo v Beli hiši in da jih je večina pripravlje­na zaupati nekdanjemu podpredsed­niku. Toda demokrati za zdaj še ne odpirajo šampanjca. Izkušnja iz leta 2016, ko je demokratsk­a kandidatka Hillary Clinton dobila več glasov od Trumpa, a zaradi elektorske­ga sistema izgubila volitve, je globoko vcepljena tako v njihovo kot republikan­sko zavest.

■ S čim lahko Trump zmanjša zaostanek za Bidnom?

Do novembra se lahko še marsikaj spremeni. Oba kandidata čakajo televizijs­ka soočenja, o katerih so opazovalci opozorili, da bi lahko Trumpu bolj koristila kot Bidnu. Neizogibno je tudi, da bodo v predsedniš­ko kampanjo posegli nepredvide­ni dogodki. Mednje zagotovo spada razvoj učinkovite­ga cepiva proti covidu-19. Zadnji dan konvencije je predsednik obljubil Američanom razvoj cepiva »do konca leta ali morda že prej« in napovedal, da bodo ZDA prebrodile pandemijo »močnejše kot kadarkoli«. Trumpovih obljub marsikdo ne jemlje resno. Toda na koncu bo pomembno samo to, kako resno jih bodo vzeli ameriški volivci.

 ??  ?? Zadnji dan republikan­ske konvencije je Donald Trump v govoru napovedal, da bodo ZDA prebrodile pandemijo »močnejše kot kadarkoli«.
Zadnji dan republikan­ske konvencije je Donald Trump v govoru napovedal, da bodo ZDA prebrodile pandemijo »močnejše kot kadarkoli«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia