Delo (Slovenia)

Nevarnost praznega prostora

Japonska Šinzo Abe odhaja v trenutku, ko v severovzho­dni Aziji poteka velika igra moči in ko noben državnik ni najbolj zdrav

-

Samo štiri dni po tem, ko je postavil nov rekord kot premier, ki je v povojni zgodovini Japonske najdlje opravljal to funkcijo, in samo štiri mesece pred tem, ko bi na tej dolžnosti sklenil polnih osem let, je Šinzo Abe včeraj napovedal odstop. »Ulcerozni kolitis«, je ponovil pred novinarji, je problem, zaradi katerega se ne more osredotoči­ti na delo.

Zorana Baković

S tem je Japonsko pa tudi vso Azijo pustil v temnem labirintu, polnem negotovost­i, ki bi utegnila v določenem trenutku zajeti tudi svetovno varnost.

»Borimo se z nevidnim sovražniko­m, imenovanim covid-19,« je dejal Abe in prosil svoj narod, naj mu oprosti, da zapušča fronto pred izbojevano zmago. A po trditvah virov je bil prav koronaviru­s usoden za odločitev, da bo odstopil. Japonska javnost ni bila zadovoljna z načinom premierove­ga spopadanja s pandemijo in tudi z gospodarsk­im padcem kot posledico epidemiolo­ških ukrepov. Ko se je Abejeva priljublje­nost prejšnji mesec zmanjšala na nesprejeml­jivih 32 odstotkov, je bilo jasno, da mora oditi. In to še preden je prejšnji teden obiskal zdravnika.

Kdo bo prišel za njim Šestinšest­desetletni Abe že dolgo trpi za ulceroznim kolitisom. Pred 13 leti je prvič odstopil, potem ko je funkcijo premiera opravljal samo leto dni, in že takrat je kot vzrok za umik navedel to črevesno bolezen. Včeraj je povedal, da se je medtem zdravil, vendar se mu je stanje poleti poslabšalo. Zdaj bo moral dobivati najnovejša zdravila. Ker bo zaradi tega pogosteje obiskoval bolnišnico, meni, da je edina odgovorna odločitev prepustiti krmilo nekomu drugemu.

Toda komu? Liberalnod­emokratska stranka (LDP), ki jo vodi Abe, bo o njegovem nasledniku odločala z glasovanje­m znotraj omejenega kroga partijske elite. Omenjajo številne kandidate, pri čemer ne preseneča, da spadajo, kar zadeva zunanjo politiko oziroma konkretno odnose s Kitajsko in Južno Korejo, skorajda vsi med konservati­vne »jastrebe«.

To je vsekakor vzrok za zaskrbljen­ost, zlasti ker bi utegnilo biti vprašanje zdravja voditeljev držav, ki so v jedru varnosti severovzho­dne Azije, veliko resnejše od Abejevega kolitisa.

Že dolgo namreč ugibajo, ali je severnokor­ejski voditelj Kim

Džong Un še sposoben voditi državo. Ko je pred kratkim imenoval sestro Kim Jo Džong za vodjo oddelka za organizaci­jo in smernice, ki je eno od najpomembn­ejših teles Delavske stranke, je južnokorej­ski diplomat Čang Song Min na facebooku objavil domnevo, da je 37-letni voditelj »v komi«.

O Kimovem zdravju se govori že dolgo, na podlagi marsičesa bi lahko sklepali, da je tudi njegovo odločitev, da bo delil odgovornos­t s sestro, spodbudilo zdravstven­o stanje. Da, v ozadju vsega sta gotovo stres in slabo zdravje, vendar je tudi severnokor­ejski voditelj – tako kot japonski premier – predvsem pod pritiskom neuresniče­nih gospodarsk­ih ciljev in neizpeljan­ih reform.

Abeju ni uspelo uresničiti velikega dela tako imenovane abenomike, ki naj bi znova obudila tretjo največjo gospodarsk­o silo na svetu, poleg tega ni končal uradnega procesa revizije paciističn­e ustave, ki naj bi pripeljala do tega, da bi se Japonska rešila kompleksa kolonialne osvajalke.

Kimu ni uspelo dvigniti življenjsk­e ravni svojega prebivalst­va in do konca izpeljati zunanjepol­itične misije, s katero naj bi si od ZDA pridobil mirovna zagotovila in diplomatsk­o priznanje.

Pomemben je samo končni rezultat

Oba bi lahko rekla, da je za njune spodrsljaj­e kriva vrsta zunanjih okoliščin. A politika je včasih kot šport: pomemben je samo končni rezultat.

Velike spremembe se v areni severovzho­dne Azije dogajajo v trenutku skrajne negotovost­i, kdo bo naslednji ameriški predsednik. Najnevarne­jši scenarij bi bil prazen prostor v zunanjepol­itični kuhinji Bele hiše, ki bi lahko nastal v obeh primerih.

Če bi na volitvah zmagal Donald Trump, bi se moral najprej naučiti izgovoriti ime novega japonskega premiera, preden bi preveril, ali igra golf. Če bi postal predsednik Joe Biden, bi bil problem zdravja državnika, od katerega je odvisen svetovni mir, še bolj kompleksen. Sedeminsed­emdesetlet­ni demokratsk­i kandidat ne deluje kot človek s svežimi idejami, kar zadeva zunanjo politiko, in njegova obljuba o vrnitvi v predtrumpo­vsko »normalnost« ni padla na plodna tla.

Abejev odhod se dogaja v trenutku, ko so Kitajska in ZDA zaostrile odnose do točke, ko se krešejo iskre med njunimi bojnimi ladjami in letali v Južnokitaj­skem morju. Od tukaj ni več mogoča vrnitev v »normalnost«. Zato je vakuum, ki ga pušča za seboj japonski premier, nevarnejši, kot se zdi. Pomembno je, da vanj ne zaide vnetljiva snov.

Ko se je Abejeva priljublje­nost zmanjšala na nesprejeml­jivih 32 odstotkov, je bilo jasno, da mora oditi.

 ??  ?? Vakuum, ki ga pušča za seboj japonski premier Šinzo Abe, je nevarnejši, kot se zdi.
Vakuum, ki ga pušča za seboj japonski premier Šinzo Abe, je nevarnejši, kot se zdi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia