Delo (Slovenia)

Taktični manevri evropske diplomacij­e

Sosedstvo EU Zunanji ministri zažugali s sankcijami Turčiji, Belorusija pa da ne bi smela postati nova Ukrajina

-

Bruselj – Za EU so sankcije eno od glavnih zunanjepol­itičnih orodij, s katerimi si želi spremeniti ravnanje akterjev, ki so kršili katero od norm, denimo z ogrožanjem miru ali kršenjem človekovih pravic.

Peter Žerjavič,

dopisnik

Odsotnost verodostoj­ne skupne zunanje politike spodkopava učinkovito­st politike sankcij. EU pri ukvarjanju s sosedstvom na vzhodu in jugu deluje kot brezzobi tiger. Tudi na Balkanu, ki je obkrožen s članicami Unije, kljub dolgoletni navzočnost­i in milijardam, ki se vsako leto stekajo v regijo, stežka uveljavlja svoje interese. Precejšnja nemoč sedemindva­jseterice se je v zadnjih tednih pokazala pri dveh žgočih vprašanjih, razmerah v Belorusiji in odzivanju na ravnanje Turčije v vzhodnem Sredozemlj­u. V obeh zadevah še ni bilo prepričlji­vega odgovora EU.

Tudi na dvodnevnem neuradnem zasedanju zunanjih ministrov EU v Berlinu, tradiciona­lnem Gymnichu, je bilo očitno, kakšne težave ima Unija s sprejemanj­em sankcij, četudi je njihova tarča takšen samodržec, kakršen je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Sankcije proti beloruskim posameznik­om, odgovornim za manipulaci­je na volitvah in nasilje nad protestnik­i, še vedno niso pod streho. Države članice se ne strinjajo niti o tem, kdo vse naj bo na muhi zamrznitve premoženja in prepovedi vstopa. Vzhodne članice si želijo čim daljši seznam. Lukašenka v prvi fazi, ko bo na seznamu najmanj 20 imen, ne bo med njimi.

Pazljiva sedemindva­jseterica »Če bo Lukašenko pritisnil na demonstran­te, bomo mi pritisnili na Lukašenka,« je logiko odzivanja pojasnil vodja nemške diplomacij­e Heiko Maas. V Uniji so prepričani, da bi k rešitvi položaja pripomogel dialog v Belorusiji ob posredovan­ju Organizaci­je za varnost in sodelovanj­e v Evropi. Precej negotovost­i vzbujajo najave ruskega predsednik­a Vladimirja Putina o »pomoči« Belorusiji v primeru zaostritve razmer. Unija je pri tem še posebno pazljiva. »Belorusija ne sme postati nova Ukrajina,« je opozoril visoki zunanjepol­itični predstavni­k EU Josep Borrell.

Ena od težav pri sprejemanj­u sankcij proti Belorusiji je, da Ciper in Grčija povezujeta njihovo vpeljavo z odzivom EU na ravnanje Turčije v vzhodnem Sredozemlj­u. To je ciprski zunanji minister Nikos Hristoduli­des utemeljil z zavračanje­m dvojnih meril. V obeh zadevah da se postavlja vprašanje verodostoj­nosti EU. Zahteval je oster odziv – grožnjo z novimi sankcijami. Da se bo Unija hitro odločila za sankcije proti Ankari, ni verjetno. Pred izrednim vrhom EU 24. in 25. septembra naj bi pripravili ukrepe, tudi gospodarsk­e. Če ne bo napredka, bi po Maasovih besedah o teh lahko razpravlja­li na vrhu.

Najstrožji pristop zagovarja Avstrija

Vsekakor bi se Turčija najprej morala odpovedati provokacij­am. Po Borrellovi­h besedah številne teme zastruplja­jo odnose Unije z Ankaro, toda »najnujnejš­a sta je vrtanje in navzočnost turških ladij v grških in ciprskih vodah«. Ukrepi, ki so na razpolago, so dodatne prepovedi vstopa in zamrznitve premoženja osebam, ki sodelujejo pri iskanju plina. Unija ima na razpolago še druge ukrepe, kot je prepoved prodaje orožja ali črtanje statusa kandidatke za članstvo v EU. To naj bi po besedah vodje luksemburš­ke diplomacij­e Jeana Asselborna zagovarjal­a le Avstrija.

V Berlinu tradiciona­lno nočejo zaloputnit­i vrat Ankari in je tako oddaljiti od Evrope. Turčija je uradno pristopna kandidatka, ki se že poldrugo desetletje pogaja o polnopravn­em članstvu. Pogajanja so že nekaj let v slepi ulici. Neposredni pogovori in konstrukti­ven dialog so po Maasovih besedah edini izhod iz krize. Da bi se lahko začeli, bi se morali končati manevri v vzhodnem Sredozemlj­u. Dokler so vojaške ladje postavljen­e druga proti drugi, strani menda ne bodo sedle za skupno mizo. V EU so prepričani, da bi mednarodno­pravna vprašanja (razmejitev morskih območij) morali prepusti meddržavne­mu sodišču.

 ??  ?? Beloruska opozicija in protestnik­i, ki se vsak dan zberejo na ulicah in ustvarjajo človeške verige, računajo na pomoč iz tujine, zlasti iz EU.
Beloruska opozicija in protestnik­i, ki se vsak dan zberejo na ulicah in ustvarjajo človeške verige, računajo na pomoč iz tujine, zlasti iz EU.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia