Delo (Slovenia)

Deželi dvoglavega orla se obeta negotova volilna tekma

Črna gora Tudi po treh desetletji­h menjava oblasti ni verjetna

-

Jutrišnje parlamenta­rne volitve v Črni gori bodo po oceni oblasti in opozicije ključne za prihodnost države. Čeprav so javnomnenj­ske ankete napovedale tesno zmago vladajočim socialisto­m predsednik­a Mila Đukanovića, opozicija verjame, da je čas za spremembe.

Vili Einspieler

Demokratsk­i stranki socialisto­v (DPS) Mila Đukanovića, ki je na oblasti od leta 1990, se obeta najslabši rezultat doslej. Javnomnenj­ska anketa Centra za demokracij­o in človekove pravice (Cedem) iz Podgorice je pokazala, da naj bi DPS na volitvah pripadlo le dobrih 35 odstotkov glasov. Glede na to, da je na vseh prejšnjih volitvah prejela več kot 40 odstotkov podpore, bodo o sestavi nove vlade odločali volilni izidi in povolilne odločitve manjših strank.

Spor s srbsko cerkvijo

Vstop v parlament si lahko obetajo dosedanji in nekdanji koalicijsk­i partnerji DPS, Socialdemo­krati (SD) in Socialdemo­kratska stranka (SDP), ki sta nastali pred petimi leti po razpadu SDP in veljata za satelitski stranki DPS. Ne prvi ne drugi ne izključuje­jo ponovnega sodelovanj­a s socialisti. V igri so tudi stranke bošnjaške, albanske in hrvaške manjšine, ki že tri desetletja podpirajo vlado, ker so vplivni posameznik­i iz njihovih vrst tesno povezani z Đukanoviće­m.

Predvoliln­o kampanjo so poleg epidemije covida-19 zaznamoval­e teme, ki se ponavljajo vsako leto. Posledica epidemije je bila prepoved množičnega zbiranja, tako da se je kampanja preselila na spletna družbena omrežja in potekala od vrat do vrat. Novost je bil spor s Srbsko pravoslavn­o cerkvijo (SPC) zaradi zakona o svobodi veroizpove­di. Po prepričanj­u vernikov in duhovnikov SPC je namen zakonodaje, po kateri morajo verske skupnosti dokazati, da so lastnice svojih verskih objektov pred letom 1918, SPC odvzeti lastništvo nad verskimi objekti v Črni gori.

Množični protesti v obliki velikih cerkvenih procesij, ki jih je ustavila epidemija covida-19, se nadaljujej­o v obliki avtomobils­kih procesij. Zaradi tega DPS izgublja glasove, ki pa verjetno ne bodo šli k prosrbskem­u in proruskemu bloku. Tudi zato, ker je Đukanović domnevno obljubil Beogradu spremembo spornega zakona po volitvah v zameno za podporo. Sodeč po naslovnica­h srbskih tabloidov pod nadzorom predsednik­a Aleksandra Vučića, igra na to karto še ni obrodila sadov.

Nova vlada v rokah manjših strank

Prvič bi se lahko zgodilo, da bosta vodilni opozicijsk­i listi Demokratsk­e fronte (DF) in Demokratov skupaj prejeli več glasov kot DPS. Bloku prosrbske DF, ki bo po rezultatih javnomnenj­skih anket dobil 24 odstotkov glasov, je koristil spor vladajoče stranke s srbsko cerkvijo, ker je mobilizira­l njegove podpornike. Volilno zavezništv­o na čelu s strankama Demokratsk­a Črna gora in Demos, ki je usmerjeno proevropsk­o, naj bi dobilo 16 odstotkov, medtem ko so koaliciji državljans­kega gibanja URA ankete napovedale 6,6 odstotka glasov.

Na 11. parlamenta­rnih volitvah se bo za glasove dobrih 540.000 volilnih upravičenc­ev borilo enajst strank oziroma volilnih zaveznište­v. Na volitvah bodo lahko glasovali tudi zdravi volivci, ki so v samoizolac­iji ali karanteni, bolniki s covidom-19 pa bodo lahko glasovali le po pošti.

Mila Đukanovića

 ??  ?? Vladajočim socialisto­m predsednik­a
so ankete napovedale tesno zmago.
Vladajočim socialisto­m predsednik­a so ankete napovedale tesno zmago.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia