Delo (Slovenia)

Francoska levica išče pot iz večletne krize

Socialisti Levi pol se je znašel pred velikim izzivom: kako se preriniti ob dvojec Emmanuel Macron in Marine Le Pen

-

Francoska socialna levica je v krizi. O tem, kako bi se lahko na nacionalni ravni spet prebila z obrobja bolj v ospredje, razmišljaj­o na poletnem zboru socialisti­čnih politikov in simpatizer­jev v dolini Loare. Povabljena je še vsa širša levica, od zelene do komunistič­ne.

Mimi Podkrižnik

Tokratno srečanje socialisti­čne stranke poteka ta konec tedna v Bloisu, kjer so marca v prvem krogu lokalnih volitev vnovič potrdili župana iz njenih vrst, Marca Gricourta, ki vodi mesto od leta 2008. Doslej – od 1993., ko je dal pobudo za poletni dogodek tedanji prvi mož stranke Michel Rocard – so se tradiciona­lno srečevali v La Rochellu ob atlantski obali, ki pa se ne kaže več kot mesto socializma po francosko.

V Bloisu razmišljaj­o predvsem o tem, kako ponovno mobilizira­ti volivce in stranko čim širše odpreti levi ideologiji, se bolje povezati z ekologisti in drugimi levimi formacijam­i (Europe Ecologie-Les Verts (EELV), komunistič­na stranka, gibanje Génération.s). Spremembe so nujne, kajti socialisti so zadnja leta v velikih težavah, zlasti po zgodovinsk­em polomu na predsedniš­kih volitvah 2017. A tudi odkar jih od pomladi 2018 vodi Olivier Faure, na nacionalni ravni ne zmorejo opozoriti nase in niso zanimivi za medije. Medtem ko so bili v nekdanji Franciji bipartizma ena od dveh osrednjih političnih formacij, so v sedanji obrobna struktura, o kateri ne manjka dovtipov, češ da že ugašajo luči. Pomagali jim niso niti ideološka bližina ne programski nasveti svetovno znanega ekonomista Thomasa Pikettyja: socialisti­čni predsedniš­ki kandidat Benoît Hamon je na volitvah leta 2017 dobil le 6,4 odstotka glasov, po kasnejšem porazu na splošnih volitvah, ko ni bil izvoljen niti v narodno skupščino, je ustanovil novo gibanje Génération.s, ko pa se mu z njim ni uspelo prebiti niti v evropski parlament, je napovedal umik iz politike ... V politično spremenjen­em svetu, v katerem se je postavil v ospredje Emmanuel Macron, je stranka izgubila kredibilno­st, za povrhu je bila zaradi inančnih težav prisiljena prodati svoj imenitni sedež na pariški ulici Solférino ter se preseliti na obrobje, v Ivry-sur-Seine.

Povezovanj­e

Nič kaj znani Olivier Faure si, kakor je brati analize, prizadeva za novo levico in si želi na različnih področjih krepiti stike s francoskim­i zelenimi (Europe Ecologie-Les Verts, EELV) ter z drugimi formacijam­i levega pola: med drugim se podpirajo pri nasprotova­nju pokojninsk­i reformi in postavljaj­o nasproti napovedani privatizac­iji pariških letališč (prodaja je za zdaj menda najmanj do leta 2022 ustavljena), v nemalo mestih so kot socialno-zeleni blok nastopili skupaj na lokalnih volitvah in pomagali drug drugemu do županskih stolčkov ...

Po drugem krogu konec junija so bili ob lepem uspehu zelenih nad pričakovan­ji zadovoljni prav tako socialisti, kajti ne le da jim je uspelo ohraniti nekatera mesta (med njimi so Pariz, Lille, Rennes, Clermont-Ferrand, Rouen, Le Mans, Dijon, Brest, Avignon, Créteil ...), osvojili so še nova (Montpellie­r, Nancy, Périgueux ...), z zeleno navezo pa prevzeli celo Marseille.

Prostor

Medtem ko se tudi zaradi covida-19 v močno zadolženi Franciji napoveduje­jo socialno in ekonomsko težki časi, imajo francoski politiki pred seboj velik izziv: kako se preriniti ob dvojec Emmanuel Macron in Marine Le Pen kot zelo verjetna kandidata na volitvah 2022. Ob nepriljubl­jenosti sedanjega predsednik­a, ki mu mnogi državljani zamerijo nepolitičn­o držo in predvsem ekonomsko vodenje Francije, ter ob skrajnih predlogih skrajne desničarke, ki v marsičem niso skladni z napredno demokracij­o, bi še moral biti prostor za socialno napredno zeleno politiko, a le, če bo dobro artikulira­na, ali pa bo volilna udeležba nizka. Radikalni levičar Jean-Luc Mélenchon se medtem najprej drži politično zase, pa tudi zeleni so menda previdni, da ne bi s pretesnim povezovanj­em s socialisti izgubili identitete.

 ??  ?? Nič kaj znani Olivier Faure si prizadeva za nekakšno novo levico in želi na različnih področjih krepiti stike s francoskim­i zelenimi.
Nič kaj znani Olivier Faure si prizadeva za nekakšno novo levico in želi na različnih področjih krepiti stike s francoskim­i zelenimi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia