Delo (Slovenia)

Petrol v drugem četrtletju v rdečem

Naftni trgovec Upravo je dopolnil Jože Smolič, ki bo pokrival področje prodaje

-

Ljubljana – Naftni trgovec Petrol je v prvih šestih mesecih letos ustvaril 18,6 milijona evrov čistega dobička, kar je nekaj manj kot polovica lanskega dosežka v istem obdobju. Trgovcu so se v drugem četrtletju ob padcu borznih cen goriv znižale prodajne marže, izpada pa mu ni uspelo nadomestit­i z dobički izvedenih instrument­ov za zaščito pred nihanji cen.

Karel Lipnik

Po 20,5 milijona evrov dobička v prvih treh mesecih je epidemija v drugem četrtletju Petrolu prinesla 1,9 milijona evrov izgube. To je prva četrtletna izguba naftnega trgovca po zadnjem četrtletju 2010. Prihodki od prodaje v prvih šestih mesecih znašajo 1,533 milijarde evrov, kar je 28 odstotkov manj kot v prvem polletju lani. Pri tem so se v drugem četrtletju sesedli za 41 odstotkov, na 616,8 milijona evrov.

Upad prihodkov je delno posledica nižjih cen pogonskih goriv in upada prodaje zaradi epidemije. Petrol je v prvem polletju prodal 1,51 milijona ton izdelkov iz nafte, kar je 18 odstotkov manj kot v istem lanskem obdobju. Zgolj v drugem četrtletju se je prodaja naftnih derivatov zmanjšala za 19 odstotkov.

Izredni zdrsi borznih cen odnesli maržo

Vendar pa je Petrolu v prvih treh mesecih uspelo ohraniti prodajno maržo (razliko med prodajnimi prihodki in nabavno vrednostjo prodanega materiala) skoraj nespremenj­eno. V drugem četrtletju se je marža medletno sesedla za 35 odstotkov, kar je skupini tudi prineslo izgubo.

Glede na gibanje borznih cen lahko sklepamo, da je izguba posledica nadpovpreč­nih zalog pogonskih goriv ob začetku epidemije. Naftni trgovec ima po naši oceni v povprečju vedno na zalogi za dva do tri tedne porabe goriv v normalnih razmerah. Te zaloge so aprila zadoščale za bistveno več časa. Ker pa so se cene kmalu po razglasitv­i epidemije močno znižale, večina cen goriv v Sloveniji pa je omejena in se določa glede na borzne cene goriv, je družba goriva, predvideva­mo, prodajala z bistveno nižjo maržo kot sicer.

Petrol sicer uporablja izvedene inančne razmere, s katerimi se zaščiti pred tveganji spremembe cen in tečajnimi nihanji valut. Vendar ti instrument­i ob velikih cenovnih šokih niso dovolj učinkoviti. Razkritja Petrola kažejo, da mu je v prvem četrtletju z izvedenimi inančnimi instrument­i (brez učinka tečajnih razlik) uspelo ustvariti 11,4 milijona evrov dobička (lani v istem obdobju je imela skupina 2,3 milijona evrov izgube). V drugem četrtletju je z izvedenimi instrument­i ustvaril 10,7 milijona evrov dobička (lani 805.000 evrov izgube), kar pa ni zadoščalo za pokritje izpada marž.

Razširjena uprava

Za novega člana uprave je nadzorni svet imenoval Jožeta Smoliča, ki je bil pred imenovanje­m zaposlen v Petrolu na področju prodaje. To bo pokrival tudi v upravi. Uprava Petrola je zdaj petčlanska. Poleg Smoliča jo sestavljaj­o še predsednic­a uprave Nada Drobne Popović, Matija Bitenc, Jože Bajuk in Ika Krevzel Panić.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Predsednic­a uprave Petrola Nada Drobne Popovič je nadzorniko­m za novega člana uprave, pristojneg­a za prodajo, predlagala Jožeta Smoliča.
Foto Blaž Samec Predsednic­a uprave Petrola Nada Drobne Popovič je nadzorniko­m za novega člana uprave, pristojneg­a za prodajo, predlagala Jožeta Smoliča.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia