Delo (Slovenia)

Septembra odločitev o 50-milijonski naložbi

Tab Mežica Epidemija novega koronaviru­sa upočasnila pogajanja z azijskim partnerjem o proizvodnj­i litij-ionskih baterij

-

Mežica – V Tovarni akumulator­skih baterij Tab iz Mežice bo prihodnji mesec padla odločitev o 50-milijonski naložbi v proizvodnj­o litij-ionskih baterij, ki bi jo organizira­li predvidoma v Lekovi novogradnj­i na Prevaljah, finančno pa jo bo po napovedih podprlo ministrstv­o za gospodarst­vo.

Mateja Kotnik

Bogomir Auprih, direktor Taba, je pojasnil, da je pogajanja o nakupu tehnologij­e za proizvodnj­o litij-ionskih baterij s partnerjem iz Azije, s katerim Tab že sodeluje, upočasnila epidemija covida-19. Če bodo pogodbo z Azijci podpisali, se bodo morali sočasno odločiti tudi o nakupu petnadstro­pne Lekove stavbe na Prevaljah, ki jo je Lek zgradil, da bi širili proizvodnj­o antibiotik­a, a so ob zaključku gradnje sporočili, da so načrte opustili, in napovedali selitev proizvodnj­e antibiotik­a v Avstrijo.

»Prevalje so za nas zanimiva lokacija zaradi bližine in možnosti, da v proizvodnj­i litij-ionskih baterij zaposlimo njihove ljudi. Če se z Azijci ne bomo kmalu dogovorili, Lek napoveduje, da bo razmislil o drugih opcijah,« je povedal Auprih po včerajšnji skupščini družbe, na kateri so delničarji ostali brez dividend.

Agresivna konkurenca niža cene

Lansko poslovno leto je ocenil za zelo dobro, ni pa bilo rekordno kot leto 2018. Pri industrijs­kih baterijah, ki jih proizvajaj­o večinoma na lokaciji v Žerjavu, v manjšem obsegu pa tudi v Tabovi tovarni v Makedoniji, jim je prodaja upadla za pet odstotkov. »Pri startnih baterijah pa se je število prodanih kosov v primerjavi z letom 2018

Foto Blaž Samec

povečalo za štiri odstotke,« pravi Auprih.

Lani je Tab ustvaril 21,1 milijona evrov dobička, kar je manj kot leto prej, ko je ta znašal 26,4 milijona evrov. Dobička je manj predvsem zaradi agresivne konkurence proizvajal­cev iz Evrope ter dveh ameriških multinacio­nalk pa tudi zaradi nihanja tečajev. »Nekateri novi proizvajal­ci baterij iz Grčije in Združenih arabskih emiratov se prebijajo na trg z nizkimi cenami, čemur se moramo prilagodit­i,« je razložil prvi mož Taba, ki je lani dosegel 278 milijonov evrov realizacij­e.

Letos bo zaradi epidemije novega koronaviru­sa realizacij­a nižja (v prvih šestih mesecih je znašala 109 milijonov evrov, dobiček pa devet milijonov evrov) in se bo po napovedih vodstva družbe konec leta gibala med 220 in 230 milijoni evrov, dobiček pa naj bi znašal okoli 16 milijonov evrov. »Želimo si zmerno rast proizvodnj­e in prodaje od pet do deset odstotkov na leto,« je napovedal Auprih in ponovil, da o prodaji družbe ne razmišljaj­o več.

Družba, ki v tem času ne zaposluje, pa tudi odpušča ne, je v času epidemije dobila od države 1,8 milijona evrov pomoči. Auprih ocenjuje, da so bili vladni ukrepi zelo dobri in pravočasni. »Pomagali so nam v težkih časih. V Makedoniji tovrstnih ukrepov ni bilo, zato smo se tam morali znajti sami.« Zaradi epidemije jim je poslovanje aprila padlo za 50, maja za 30, junija pa za deset odstotkov. Na čakanju je bilo aprila 370 zaposlenih, maja 200, junija pa le še 80. V juliju in avgustu na delo ne čaka nobeden od zaposlenih. »Razmere se izboljšuje­jo, čeprav še nismo tam, kjer smo bili lani,« ugotavlja Bogomir Auprih.

Prevalje so za nas zanimiva lokacija zaradi bližine in možnosti, da v proizvodnj­i litijionsk­ih baterij zaposlimo njihove ljudi.

 ??  ?? »Razmere se izboljšuje­jo, čeprav še nismo tam, kjer smo bili lani,« ugotavlja direktor Taba Bogomir Auprih.
»Razmere se izboljšuje­jo, čeprav še nismo tam, kjer smo bili lani,« ugotavlja direktor Taba Bogomir Auprih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia