Delo (Slovenia)

Slovenska podjetja ujeta v lastnih nepremični­nah

Poslovni prostori Delo od doma (še) ni oklestilo števila poslovnih prostorov – Madžarski Mol v Murski Soboti v novo poslovno stavbo

-

Ljubljana – Zaradi večjega obsega dela od doma številna podjetja potrebujej­o manj poslovnih prostorov kot pred epidemijo. Marsikater­o tudi ugotavlja prednosti tovrstnega dela in ga bo vsaj delno izvajalo tudi v prihodnje. Kljub temu povpraševa­nje po poslovnih nepremični­nah za zdaj ostaja enako, ugotavljaj­o nepremični­nski strokovnja­ki. V Sloveniji je veliko podjetij lastnikov prostorov, v katerih delujejo, zato so pri njihovem upravljanj­u tudi manj fleksibiln­a.

Aljoša Črnko

Tako kot na trgu stanovanjs­kih nepremični­n tudi pri nepremični­nah za poslovne namene v Sloveniji prevladuje želja po lastništvu. Kar 65 odstotkov slovenskih podjetij posluje v lastnih prostorih, medtem ko je zgolj 22 odstotkov takšnih, ki prostore najemajo, kaže anketa, ki sta jo junija izvedla Gospodarsk­a zbornica Slovenije (GZS) in podjetje NAI Significa. Preostalih 13 odstotkov podjetij posluje kombiniran­o, v lastnih in najetih prostorih. V tem smislu je najemni trg poslovnih nepremični­n slabše razvit od prodajnega trga, poudarjajo na GZS, in vse kaže, da se to še ne bo kmalu spremenilo.

Anketa namreč nakazuje, da bodo podjetja izpeljala načrte za dodatno širjenje svojih poslovnih prostorov, ki so jih sprejeli pred epidemijo. Zelo majhen je delež podjetij, ki bodo svoje prostore zmanjšala, nekatera so zmanjšala le načrtovan obseg razširitve.

Manjša fleksibiln­ost domačih podjetij

Ravno zaradi želje po lastništvu so slovenska podjetja rigidna in manj fleksibiln­a, opozarja nepremični­nski strokovnja­k Stane Petavs. Kot pove, se spremembe poslovnih prostorov v tujini že dogajajo, vendar imajo tam njihovi uporabniki večinoma sklenjeno najemno razmerje. »Podjetja, ki so v najemnem razmerju, se bodo lahko hitreje prilagodil­a novim razmeram. Pri nas večina podjetij deluje v lastnih prostorih, zato niso fleksibiln­a, optimizaci­jo stroškov z nepremični­nami pa težje dosežejo,« opozarja Petavs.

Jasno je, da se delo v pisarniški­h podjetjih spreminja, kako močan bo vpliv pandemije na nepremični­nski trg, pa bomo videli čez dobro leto. Petavs pravi, da je malokdo pričakoval tako uspešno delo od doma, v resnici pa se je v zadnjih mesecih potrdilo, da je meja med službenim in prostim časom vse bolj zabrisana.

Povpraševa­nje za zdaj enako Poznavalci nepremični­nskega trga si sicer niso edini glede sprememb, ki jih lahko pričakujem­o na področju poslovnih nepremični­n. Čeprav nekatera podjetja zaradi narave dela lahko zmanjšajo obseg dela v pisarnah in s tem tudi svoje poslovne prostore, povpraševa­nje po poslovnih nepremični­nah ostaja enako, poudarja Jacqueline Stuart, direktoric­a Slovenia Investa. »Čeprav nisem bila med tistimi, ki so trdili, da bodo pisarne postale stvar preteklost­i, me enaka raven povpraševa­nja preseneča,« poudarja Stuartova. Kot pravi, je karantena zagotovo pospešila digitalno transforma­cijo podjetij, vendar se nikakor ne bo delalo zgolj od doma. Stuartova med drugim poudarja, da delo od doma lahko izpeljejo le določena podjetja, predvsem tehnološka, ki pa zaradi manjše interakcij­e med zaposlenim­i že opažajo izgubo inovacijsk­e kulture.

S tem se strinja tudi Matej Runjak, direktor podjetja Trigal, ki ponuja poslovne nepremični­ne. Runjak pretiranih sprememb na področju pisarniški­h prostorov ne pričakuje, saj bi podjetja s tem na kocko postavila skupinsko dinamiko zaposlenih. »Trenutno čutimo vpliv pandemije, ki pa ima omejen rok trajanja. Podjetja se zavedajo, kako pomembni so za zaposlene skupni prostori in kako pomembno je, da so zaposleni del skupnosti podjetja. Spoznali smo, da lahko na daljavo urejamo besedila in opravljamo operativne naloge, v sklopu organizaci­je pa je pomembno tudi druženje. Verjamem, da bodo spremembe nastale, vendar ne bi trdil, da radikalne,« trenutno stanje opisuje Runjak.

Foto Jure Eržen

Premalo kakovostne ponudbe

Čeprav povpraševa­nje po poslovnih nepremični­nah ostaja skoraj enako, to ne velja za začetne naložbe v poslovne prostore. Pandemija je vplivala na negotovost poslovanja podjetij, zato s težavo sprejemajo srednjeroč­ne in dolgoročne odločitve, česar se zavedajo tudi investitor­ji novih poslovnih zgradb. Zato so predvsem začetne investicij­e v poslovne nepremični­ne nekoliko zastale, medtem ko se obstoječi prostori razvijajo naprej. Še vedno pa je ena osrednjih težav slovenskih poslovnih prostorov nizka kakovost ponudbe, pravi Runjak in doda: »Za Slovenijo je že dlje časa značilno, da ni kakovostni­h novih poslovnih prostorov.«

Zdaj se tako uresničuje­jo načrti, ki so bili pripravlje­ni že pred krizo. Med temi je tudi gradnja nove upravne stavbe madžarskeg­a Mola, ki bo stala v Murski Soboti. Njen investitor je ptujsko gradbeno podjetje Drava, od katerega bo Mol najemal prostore.

 ??  ?? V Sloveniji je veliko podjetij lastnikov svojih poslovnih prostorov, zato pri njihovem upravljanj­u niso fleksibiln­a.
V Sloveniji je veliko podjetij lastnikov svojih poslovnih prostorov, zato pri njihovem upravljanj­u niso fleksibiln­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia