Delo (Slovenia)

Čehinja, v katero se hitro zaljubiš

Škoda octavia combi Nova generacija z novim dizelskim štirivaljn­ikom se izkaže kot lepo zaokrožena celota

-

Češki inženirji in oblikovalc­i so krepko pljunili v roke, ko so pripravlja­li novo generacijo tržno uspešne škode octavie, ki je na voljo v limuzinski in karavanski izvedenki.

Blaž Kondža

Tokrat obe merita v dolžino 4689 centimetro­v, a karavanska je v vlogi družinskeg­a avtomobila bolj praktična, posebno ko se odpeljemo na dopust in imamo tovarniško vgrajeno (doplačljiv­o) vlečno kljuko, ki se skrije pod odbijač in sproži s pritiskom na stikalo v prtljažnem prostoru. Tam najdemo tudi vzvode za zlaganje naslona zadnje klopi v razmerju 40 : 20 : 40.

Korenito prenovo je doživela notranjost octavie. Najbolj izstopata zanimiv dvokraki volan in virtualni prikazoval­nik pred voznikom, ki je zamenjal klasični sklop merilnikov. Digitaliza­cija je tudi sicer skupni imenovalec nove notranjost­i octavie, saj večino funkcij upravljamo prek za dotik občutljive­ga sredinskeg­a zaslona infozabavn­e naprave. Pogosto uporabljen­e funkcije, kot so odroševanj­e vetrobrans­kega in zadnjega stekla, centralno zaklepanje, vklop varnostnih utripalk, so še vedno dostopne prek klasičnih stikal. Stikala ponujajo tudi bližnjico do menijev klimatske naprave in voznega programa, same nastavitve pa moramo opraviti na omenjenem zaslonu. Tudi glasnost radia nastavimo z drsnikom pod zaslonom in ne z vrtljivim gumbom, kot smo vajeni.

Ergonomija voznikoveg­a prostora je zasnovana tako, da se voznik počuti zelo dobro. Uporabljen­i materiali so prijetni na otip, sedeži v testnem vozilu z bogato opremo style pa so se izkazali za udobne. Bolj nerodno so nameščeni sredinski zračniki, saj zračnega toka klimatske naprave nisem mogel usmeriti stran od telesa, razen če sem zračnike zaprl.

Novi dvolitrski turbodizel­ski štirivaljn­ik z največjo močjo 110 kW, ki sodi v zlato sredino dizelske ponudbe, je kot rojen za pogon octavie, saj ponuja harmonijo med zmogljivos­tjo in varčnostjo. Pika na i je sedemstope­njski samodejni menjalnik z dvema sklopkama DSG. Moči je dovolj tudi za bolj dinamično vožnjo, poraba pa je obenem zelo gospodarna. Testno povprečje se je gibalo okoli pet litrov na sto prevoženih kilometrov. Še več, na podeželski­h cestah smo dosegli celo porabo, manjšo od štirih litrov.

 ?? Foto Blaž Kondža ?? Četrta generacija octavie combi navduši z zunanjo eleganco in prenovljen­o notranjost­jo.
Foto Blaž Kondža Četrta generacija octavie combi navduši z zunanjo eleganco in prenovljen­o notranjost­jo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia