Delo (Slovenia)

Vladaj, Velika Britanija, vladaj valovom!

Proms Domoljubni skladbi, ki skleneta londonski festival klasične glasbe, tokrat samo v instrument­alni izvedbi

-

The Proms, osemtedens­ki poletni program klasičnih koncertov, ki pod okriljem BBC poteka v Londonu, se bo 12. septembra končal z grenkim priokusom. Glasbeniki bodo zadnja dva tedna v dvorani Royal Albert Hall nastopali v živo, toda ne pred občinstvom. Tudi zadnji večer ne. Prvič po dolgih desetletji­h torej ne bo prepevanja dveh starih domoljubni­h skladb o velikem imperiju, svobodi in vojski z glasbeniki.

Eris Šker

Land Of Hope And Glory (Dežela upanja in slave) in Rule, Brittania! (Vladaj, Britanija!) sta namreč obvezna in že tradiciona­lna sklepna točka festivala. V dvorani in na prostem poskrbita za spektakula­ren prizor: tisoči Britancev (in tujcev) vihtijo zastave in prepevajo 'vladaj, Britanija! Britanija, vladaj valovom'.

Toda letos se bodo Britanci morali sprijaznit­i samo z orkestraln­o izvedbo. BBC je odločitev utemeljil s povečano nevarnostj­o širjenja covida-19 med petjem, na oder naj bi se zbor (gledalci pa v dvorano) vrnil šele, ko ne bo več nevarnosti virusa. Obe patriotski skladbi sta nadvse popularni med Britanci. V veličastne­m aranžmaju s simfonični­m orkestrom in zborom ju izvajajo le ob tej priložnost­i, mnogi državljani so se letos zaradi spomladans­ke karantene še posebej veselili tega dogodka. Odločitev prireditel­ja jih je zato potrla, nad njo niso navdušeni niti nekateri politiki. »Lahko bi imeli le en glas, ki besede poje ponosno,« je za BBC dejal Michael Fabricant, poslanec konservati­vne stranke, ki meni, da s tradicijo ni nič narobe.

Na pomoč tudi Webber

Mnogi Britanci menijo, da so petje prepovedal­i zaradi rasistični­h verzov. V jav

nost je namreč pricurljal­a informacij­a, da bodo organizato­rji zaradi »žaljivosti« besedila skladbi celo zamenjali. »Samozavest­na, na prihodnost osredotoče­na ljudstva ne brišejo svoje zgodovine, temveč na njej gradijo,« je na twitterju zapisal državni sekretar za kulturo Oliver Dowden, ki se mu vse skupaj zdi pretirano. Slavni skladatelj muzikalov Andrew Lloyd Webber pa meni, da pesmi brez besedila zvenita dolgočasno, zato se je celo ponudil, da popravi verze.

Premier Boris Johnson je spor sprva komentiral le prek vladnega govorca, češ da je odločitev v rokah organizato­rjev in da bi se morala država spoprijeti z dejanskimi problemi rasizma, ne le z njegovimi simboli. »Čas je, da se nehamo sramovati zgodovine, tradicije in kulture, ter ustavimo val splošnega samoobtože­vanja.«

Toda mnogi prebivalci Združenega kraljestva, predvsem tisti z azijskimi in afriškimi koreninami, so že dalj časa

zahtevali prepoved izvajanja. Verze, ki povzemajo sentimente nadvlade imperija, vidijo kot žaljive in ponižujoče. »To so šovinistič­ni odmevi nekdanjega imperija,« je za BBC dejala Chi-Chi Nwanoku, ki vodi fundacijo Chineke!, v kateri nudi pomoč temnopolti­m, azijskim in etnično raznolikim klasičnim glasbeniko­m. Tudi Kehinde Andrews, profesor temnopolti­h študij na Birmingham­ski univerzi, meni, da je to rasistična propaganda. »Nihče ni prepovedal pesmi, nihče ni rekel, naj se skladb ne posluša. Ali to pomeni, da sta zato primerni za našo javno televizijo? Ne, ker nista,« je povedal za CNN. »Če je pogovor tako razvnet že o skladbah, kako se bomo sploh pogovorili o policiji, premoženjs­kih razlikah ali zdravstven­i neenakopra­vnosti, torej o resnih problemih?«

BBC se na polemike ni odzval, koncert naj bi zato potekal po načrtih.

 ?? Fotografij­i Neil Hall/Reuters ?? Od leta 1996 koncerti Proms hkrati potekajo po različnih parkih v Veliki Britaniji in v londonski dvorani Royal Albert Hall. Največ zanimanja je za zadnji večer.
Fotografij­i Neil Hall/Reuters Od leta 1996 koncerti Proms hkrati potekajo po različnih parkih v Veliki Britaniji in v londonski dvorani Royal Albert Hall. Največ zanimanja je za zadnji večer.
 ??  ?? Ob letošnji 125-letnici je program sestavljen iz šestih tednov arhivskih posnetkov koncertov iz prejšnjih sezon, zadnja dva tedna pa potekata v živo. Sinoči je Royal Albert Hall napolnil zvok Simfonične­ga orkestra BBC.
Ob letošnji 125-letnici je program sestavljen iz šestih tednov arhivskih posnetkov koncertov iz prejšnjih sezon, zadnja dva tedna pa potekata v živo. Sinoči je Royal Albert Hall napolnil zvok Simfonične­ga orkestra BBC.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia