Delo (Slovenia)

Naj bo Tour de Roglič, ne Tour de korona

V boj za rumeno majico Na Azurni obali se danes začenja kolesarski spektakel leta, prežet z velikimi pričakovan­ji in veliko negotovost­jo

-

Nica – Pandemija koronaviru­sa je letos s tekmovalne­ga koledarja črtala olimpijske igre v Tokiu, evropsko prvenstvo v nogometu, teniški turnir v Wimbledonu in številne druge spektakle, ki so na železnem repertoarj­u športnih navdušence­v po vsem svetu. Ni pa jim (še) vzela vrhunca kolesarske sezone. Danes se v Nici začenja 107. Tour de France, najbolj slovenski doslej.

Miha Hočevar

Poseben je tudi zaradi rekordnega števila udeležence­v, predvsem pa zaradi izjemnih napovedi in velikih pričakovan­j. Največja so usmerjena v Primoža Rogliča (na fotograiji), številko ena na svetovni jakostni lestvici, ki iz dirke v dirko na novo piše zgodovino slovenskeg­a kolesarstv­a in športa. Lani je na dirki po Italiji s tretjim mestom dosegel prvo slovensko uvrstitev na oder za zmagovalce tritedensk­e dirke, nato pa na dirki po Španiji še prvo zmago.

Zdaj si želi še najbolj čislano majico v kolesarske­m svetu, rumeno zmagovalca dirke po Franciji, ki bo precej drugačna kot vse doslej. Zaradi slabega epidemiolo­škega položaja v Franciji bo za udeležence veljal izjemno strog zdravstven­i protokol, za gledalce pa bo dostop do cest, kjer bo potekala dirka, močno omejen. Številni se ob tem sprašujejo, ali bo karavana 176 kolesarjev (med njimi so poleg Rogliča tudi Tadej Pogačar, Jan Polanc, Matej Mohorič in Luka Mezgec) dosegla predvideni cilj 20. septembra v Parizu. Največje kolesarske predstave se je letos zato prijel vzdevek Tour de korona, če bo šlo vse po željah slovenskih navijačev, pa bomo na Elizejskih poljanah dobili Tour de Roglič.

Nica – Primož Roglič je prvi favorit za zmago na Touru, ki se danes začenja v Nici. Ni pa edini slovenski kandidat za rumeno majico. V boj zanjo se podaja tudi Tadej Pogačar, ki pri 21 letih deluje umirjeno in zrelo kot prekaljen veteran. Pa tudi samozavest­no kot kolesar, ki ve, da je naredil vse, da bo na vrhuncu forme, ko bo to najbolj potrebno.

Miha Hočevar

Na pleča mladca s Klanca pri Komendi nihče ne želi nalagati prevelikeg­a pritiska, tudi pri njegovi ekipi UAE zelo previdno izbirajo besede, ko gre za pričakovan­ja pred dirkami. Pred Tourom uporabljaj­o malodane enak besednjak kot pred lansko Vuelto, ki jo je končal na 3. mestu: na štart gre brez rezultatsk­ih zahtev, naj na kolesu le uživa, da ne bo sam nosil prevelike odgovornos­ti, bo poleg njega kapetan ekipe tudi Fabio Aru.

Vendar se zdi, da so realna razmerja moči znotraj ekipe vsem znana in da Pogačarju stežka nalagajo pričakovan­ja, ki jih ne bi imel že sam. Najpomembn­eje pa je, da jih uresničuje in pred njimi ne kloni. »Začenja se dirka iz mojih sanj in sem zelo vesel, da sem lahko na štartu. Vse je mogoče, to smo videli že lani na Vuelti, nočem pa prehitevat­i dogodkov. Ostal bom miren in se prilagajal dogodkom na dirki, vsekakor pa si želim ostati v lovu za vrh,« je Pogačar na videokonfe­renci s pisano mednarodno novinarsko udeležbo povedal o občutkih pred krstnim nastopom na Touru.

»Na koncu kriterija Dauphine sem bil zelo dobro pripravlje­n, zadnja dva tedna sem zato posvetil predvsem regeneraci­ji in temu, da sem nekoliko odklopil glavo. Po počitku bom morda potreboval kakšen dan, da spet ujamem tekmovalni ritem, v prvem tednu je glavna naloga izgubiti čim manj časa proti najnevarne­jšim tekmecem, nato pa do Pariza stopnjevat­i formo,« se bo »Pogi« držal lanske španske strategije, s katero se je v zadnjem tednu povzpel na oder za zmagovalce in oblekel tudi belo majico najboljšeg­a mladega kolesarja.

Če bo bela, bo lahko tudi rumena

Teh ima v svoji zbirki že veliko, če bo dodal še eno, najbrž tudi vrh v skupnem seštevku ne bo daleč. »Če se bom boril za belo majico, se bom tudi za rumeno. Lanski zmagovalec Toura Egan Bernal tudi še sodi v konkurenco mladih kolesarjev, vsako majico bo na Touru težko osvojiti,« je Pogačar spomnil na prodor mladega kolesarske­ga rodu, ki pa letos še ni imel odgovora na moč Primoža Rogliča in predvsem na njegov eksplozivn­i iniš navkreber. Ne nazadnje je Pogačar zaradi tega izgubil dvoboj za naslov slovenskeg­a prvaka na Ambrožu pod Krvavcem.

Kako se bo 30-letnega rojaka lotil na Touru? »Rogliča se je treba pač otresti pred vrhom,« je izstrelil kot iz topa, vendar v isti sapi priznal, da to še zdaleč ne bo enostavno. »Primož je ta čas eden od najboljših na svetu, težko se ga bo otresti. Bomo videli, kako se bo počutil in kako se bodo počutili drugi, na dirki bo še veliko odličnih kolesarjev. Ineos nima le Bernala, temveč tudi Richarda Carapaza in Pavla Sivakova, Jumbo Visma poleg Rogliča še Toma Dumoulina. Bora Hansgrohe prihaja z Emanuelom Buchmannom, Education

First z Rigobertom Uranom, Sergiom Higuito, Danijem Martinezom, konkurenčn­i bodo bržkone tudi Thibaut Pinot, Romain Bardet, Nairo Quintana. Zasedba bo izjemna, dobro se bomo udarili,« je Pogačar povedal o zgoščeni konkurenci.

Pričakuje, da bodo za končno zmago ključne gorske etape v zadnjem tednu, 17., 18. in na koncu še vožnja na kronometer v 20. etapi. Bitka na najvišji ravni pa se bo začela že takoj. »Pomembna bo vsaka etapa, že druga v hribovju v okolici Nice pa me zanima. Tu veliko treniram, poznam ceste, to bo že ena od najbolj zahtevnih etap dirke, vendar bom poskušal ostati z najboljšim­i in zmagati,« je samozavest­en Pogačar, ki se zaveda, da noben kolesar ne zmore vsega sam. Ob sebi bo imel tudi 28-letnega rojaka Jana Polanca. »Jan je dobro pripravlje­n, mislim, da mi bo vseskozi stal ob strani, če bo šlo kaj narobe, bo on poskrbel za to,« je začetek najbolj slovenskeg­a Toura doslej napovedal Pogačar.

 ?? Foto Anne-christine Poujoulat/Afp ??
Foto Anne-christine Poujoulat/Afp
 ?? Foto Jure Eržen ?? Tadej Pogačar pred štartom svojega prvega Toura deluje umirjeno in samozavest­no.
Foto Jure Eržen Tadej Pogačar pred štartom svojega prvega Toura deluje umirjeno in samozavest­no.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia