Delo (Slovenia)

Pivčeva: KPK pompozno za medije

Politika KPK zaradi suma kršitve zakona o integritet­i uvedla postopek – Aleksandra Pivec njegovo uvedbo pozdravlja

-

Ljubljana – »Seveda, naj se pregleda in zaključi korektno,« je napoved Komisije za preprečeva­nje korupcije (KPK), da bo v zvezi z njenimi službeno-zasebnimi obiski na Krasu in Obali sprožila postopek, komentiral­a predsednic­a Desusa Aleksandra Pivec ter dodala, da je KPK sicer postopek začela »pompozno za medije«, a to ne spreminja dejstev.

Barbara Eržen

KPK bo dejstva še razčiščeva­la s Pivčevo in drugimi povezanimi osebami, saj – kot pravi predsednik KPK Robert Šumi

– uvedba preiskave ne prejudicir­a končnih ugotovitev. O tem, kateri členi zakona o integritet­i in preprečeva­nju korupcije so bili domnevno kršeni, predsednik KPK ni želel govoriti, saj obravnavan­e osebe o uvedbi preiskave še niso bile obveščene. Šele ko bodo dobile potrdilo in bo izkazano, da je bila obravnavan­a oseba obveščena, bo mogoče povedati, za koga gre in na kaj se bo komisija osredotoči­la.

Da končna presoja KPK, ne glede na to, kakšna bo, ne bo spremenila njihovega odklonilne­ga odnosa do predsednic­e, je že včeraj jasno napovedal vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša. Ta je Pivčevo predvsem zaradi afer pa tudi zaradi njenega načina vodenja kljub uspehom v koaliciji, na primer ustanovitv­i urada za demograijo, skupaj z drugimi poslanci pozval k odstopu. Ker tega ni storila, ji je svet stranke že izrekel nezaupnico. Po posvetovan­ju s statutarno­pravno komisijo stranke, ali lahko že svet stranke odloča o njeni razrešitvi ali jo lahko odpokliče kongres, bodo razpravo nadaljeval­i predvidoma 9. septembra. Je pa glede vprašanja podpore Pivčevi na položaju kmetijske ministrice še vedno brez komentarja premier Janez Janša.

Ljubljana – »Ostajamo nosilci bistvenih politik, ki so prioriteta mojega mandata: skrb za starejše, družinska politika, medgenerac­ijsko sodelovanj­e in trg dela,« je bil včeraj jasen minister za delo Janez Cigler Kralj, ki je prejšnji teden skupaj s svojo stranko najglasnej­e protestira­l ob sprejemanj­u odloka o ustanovitv­i urada za demografij­o, ki bo uradno začel delovati prihodnji teden.

Barbara Eržen

Tako naj bi minister NSi in predsednic­a Desusa Aleksandra Pivec še tik pred sejo vlade usklajeval­a in popravljal­a odlok in na koncu so iz njega črtali vse opredelitv­e, ki so jih v NSi dojeli kot nadrejenos­t drugim resorjem, še posebej ministrstv­u za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na primer, da urad za demograijo vladi in pristojnim ministrstv­om predlaga sprejetje potrebnih ukrepov na področju oskrbe in položaja starejših, medgenerac­ijskega sodelovanj­a ter družinske politike.

Debata naj bi bila zlasti v luči razkola znotraj Desusa in grožnje z razrešitvi­jo Aleksandre Pivec ostra, na drugi strani pa naj bi bilo ob vztrajanji­h slišati celo grožnje z odhodi. Janez Cigler Kralj zdaj pravi, da je urad za demograijo sicer »dvignil nekaj prahu«, a je bil odlok potem v končni verziji sprejet tako, da so se dogovorili za pristojnos­ti, ki ne posegajo v noben resor, predvsem ne ministrstv­a za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. In za kaj naj bi bil torej urad sploh pristojen? Predvsem za usklajenos­t politik med različnimi resorji, da se stvari ne bodo zatikale. Medresorsk­o sodelovanj­e je po njegovem ena od pomanjklji­vosti državne administra­cije. Pivčeva pa na vprašanje, ali je zadovoljna s končno različico, odgovarja, da »nikoli ni bilo govora, da bi urad prevzemal pristojnos­ti katerega koli ministra. Naloge so jasno opredeljen­e v odloku in usklajene.«

Kaže se nova fronta

A če so v NSi in Desusu zaprli eno fronto, se že nakazuje nova. Posebni urad naj bi bil inanciran tudi s sredstvi (nastajajoč­ega) demografsk­ega sklada. Predvidoma naj bi šla za njegovo delovanje desetina letnega donosa demografsk­ega sklada, določa koncept, ki naj bi ga koaliciji predstavlj­ali na koalicijsk­em vrhu že čez dva tedna. A tudi tukaj naj bi med koalicijsk­imi partnerji, še posebej pri NSi, ostajala odprta vprašanja, zato je povsem mogoče pričakovat­i zamik pri njegovem sprejemanj­u.

»Če pa bi urad za demograijo ždel le na proračunsk­ih virih, bo to bolj ali manj pomenilo le, da se je z njegovo ustanovitv­ijo naredila kljukica pri točki programa ene od koalicijsk­ih strank,« komentira Miro Haček, profesor za politologi­jo na fakulteti za družbene vede, in dodaja, da ob tem, da še ni povsem jasno, kakšne bodo zares pristojnos­ti urada, nastaja vtis, da gre za izpolnjeva­nje obljube predvsem Desusu, ne le Aleksandri Pivec.

Decentrali­zacija le na papirju? Kot najverjetn­ejši novi član ministrske ekipe se omenja Anton Balažek, podpredsed­nik Desusa, ki naj bi v prvi fazi vodil ekipo 18 zaposlenih iz Maribora. A tudi tukaj je vprašanje, kako bo njihovo organizaci­jsko usklajevan­je izvedljivo brez nenehnih poti v prestolnic­o. »Težko bi temu rekli huda decentrali­zacija,« še komentira Haček.

»Nekoč smo oklestili število upravnih institucij, potem so začele spet vznikati kot gobe po dežju,« pa je sprejetje odloka s čivkom pospremil Gregor Virant, koalicijsk­i partner druge vlade Janeza Janše, ki je število ministrov skrčila na vsega dvanajst, nato je vlada Alenke Bratušek dodala enega, vladi Mira Cerarja in Marjana Šarca sta jih imeli po 16, zdaj pa jih bo Janez Janša razširil na 17.

 ??  ?? V stranki Desus podpirajo začetek preiskave KPK v zadevi Aleksandre Pivec.
V stranki Desus podpirajo začetek preiskave KPK v zadevi Aleksandre Pivec.
 ??  ?? Pristojnos­ti so jasne in delovanje sklada ne posega v noben resor, pravi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Foto Voranc Vogel
Pristojnos­ti so jasne in delovanje sklada ne posega v noben resor, pravi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Foto Voranc Vogel

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia