Delo (Slovenia)

Zatišje pred proračunsk­o jesenjo

- Miha Jenko o proračunih in poteh iz krize

Poletje in čas počitnic se počasi končujeta, pred nami je jesenska ekonomskop­olitična realnost, kjer je za prvo pokušino že takoj na mizi ena ključnih stvari, sprejemanj­e rebalansa letošnjega državnega proračuna, najprej na vladi, nato še v državnem zboru. To bo tudi prvi test politične trdnosti in operativno­sti vladajoče koalicije po eskalaciji razmer in vodstveni krizi v Desusu. Pričakovat­i je sicer, da bodo njegovi poslanci rebalans podprli, sploh ker je, vsaj če poslušamo ministra za finance, denarja v državni blagajni za zdaj dovolj, tako da bo lažje potešiti apetite predstavni­kov ljudstva.

Vlada še ni pokazala dokončnega predloga rebalansa, ki ga mora sicer do konca meseca poslati v državni zbor. Ob tem jo do konca septembra čaka še druga pomembna naloga, priprava državnih proračunov za prihodnji dve leti. Skratka, proračunsk­a jesen bo letos zelo intenzivna, sprejemalo se bo kar tri proračune, odgovornos­t vladajočih za določanje pravih prioritet pa bo pri tem toliko večja, saj bo učinkovito ciljana državna poraba eno glavnih orodij za blažitev posledic epidemije in težko pričakovan­i razvojni preboj.

Če se vrnemo k proračunom, je seznam prednostni­h področij, na katerih naj bi oziroma bi morali povečevati porabo v deležu BDP, čedalje daljši. Država si bo, če se izrazimo metaforičn­o, ali pa kar dobesedno, vsaj letos še lahko privoščila, da bo več trošila tako za maslo kot topove. Tudi zaradi zavez Natu in potreb vojske bomo v prihodnje povečevali izdatke za obrambo, po drugi strani nas epidemija spodbuja, da končno povečamo delež porabe v zdravstvu, recimo z zdajšnjih osem na vsaj 10 odstotkov BDP. V prihodnje nas čakajo še predvideni dodatni izdatki za dolgotrajn­o oskrbo in druge posledice staranja prebivalst­va, z vsako krizo se poveča tudi luknja v pokojninsk­i blagajni, tako je tudi letos. Če želimo zmanjšati razvojni zaostanek, okrepiti produktivn­ost in povečati blaginjo, bomo nujno morali povečati delež za raziskave in razvoj, inovacije in izobraževa­nje. S protikoron­skimi ukrepi za blažitev posledic epidemije smo že doslej močno povečali delež subvencij in socialnih transferje­v. In še bi lahko naštevali. Včasih se tako zdi, da bi morali slovenski BDP povečati s 100 na 110 odstotkov, da bi lahko sfinancira­li vse proklamira­ne razvojne in javnofinan­čne prioritete in želje. A kot vemo, bo letos prav obratno, realno bomo razpolagal­i le s kakšnimi 93 odstotki lanskega BDP, saj bo gospodarsk­i upad verjetno vsaj sedemodsto­ten.

V prihodnjih nekaj letih je pričakovat­i velike pritiske na slovenske javne finance, saj protikrizn­e finančne intervenci­je države pomenijo kratkoročn­i in srednjeroč­ni strošek. To velja tudi za famozno poroštveno shemo države podjetjem, ki naj bi zdaj končno začela prijemati. Zagotovo nekatera podjetja čez čas ne bodo mogla poplačati svojih obveznosti bankam zaradi plačilne nesposobno­sti ali celo stečaja in bo stroške morala prevzeti država.

Država ima sicer za zdaj na svojem zakladnišk­em računu dovolj denarja, saj se je ugodno, celo po negativni obrestni meri, zadolžila na zalogo, za ukrepanje v (post)kriznih časih, še posebej letos, ko je prilivov za dobro desetino manj od načrtovane­ga. Po drugi strani bo proračunsk­a poraba zaradi protikoron­skih ukrepov in blaženja posledic epidemije bistveno večja, pravzaprav zgodovinsk­o rekordna, v višini 12,5 milijarde evrov. Kar pomeni, da bo država letos pridelala za približno 3,5 milijarde primanjklj­aja, iz naslova dolga, ki ga bo seveda nekoč treba vrniti.

Aktualna vlada ima vsaj za zdaj pri proračunsk­em ukrepanju več manevrskeg­a prostora kot prejšnja Janševa vlada, ki je pred osmimi leti z zloglasnim Zujfom močno pritisnila na zavoro pri javni porabi in pri tem neselektiv­no sklestila tudi razvojno naravnane izdatke. Ekonomske okoliščine so (bile) sicer v obeh primerih zapletene: leta 2012 in v začetku leta 2013 je bila Slovenija na drugem dnu recesije v obliki črke W, kriza zaradi koronaviru­sa se za zdaj grafično izrisuje v obliki črke V z nekoliko krajšim in bolj položnim desnim krakom.

Po osnovnem scenariju smo dnokrize že dosegli v drugem četrtletju in po nekaterih najbolj pogumnih predvideva­njih naj bi se na lansko raven BDP vrnili čez poldrugo leto, v prvi polovici 2022. A bolj verjetno bo naše razvojno okrevanje nekaj daljše. To nakazujejo zadnje napovedi ugledne The Economist Intelligen­ce Unit (EIU), ki za našo najpomembn­ejšo gospodarsk­o partnerico Nemčijo predvideva­jo, da se bo vrnila na predkrizno raven čez dobri dve leti, v zadnjem četrtletju 2022. EIU predpostav­lja, da bodo posledice epidemije Nemčiji, Franciji in Združenemu kraljestvu odnesle štiri leta gospodarsk­e rasti. To je tudi pomemben signal za Slovenijo, saj smo podobno kot Češka in Slovaška močno navezani na verige vrednosti v nemški avtomobils­ki in drugi industriji. Slabši pa so obeti za od turizma močno odvisno sosednjo Italijo, prav tako našo pomembno trgovinsko partnerico, saj naj bi za vrnitev na raven razvoja iz leta 2019 potreboval­a kar dobra štiri leta, verjetno ob bistveno večjih socialnih in političnih napetostih.

Gospodarsk­a situacija pri nas vzbuja mešane občutke, spodbudno pa je, da kar nekaj gospodarst­venikov zdaj ugotavlja, da je njihov položaj vendarle boljši, kot je kazalo pred tremi ali štirimi meseci. Vidni so že nekateri znaki sicer zelo krhkega okrevanja. V takih okoliščina­h je toliko bolj pomembna vloga države, kakšno ekonomsko politiko bomo vodili letos in v prihodnjih letih in kam bomo usmerili naložbe, ki bodo tokrat lahko večinoma spodbujene tudi z evropskimi sredstvi. Iz civilne družbe je zadnje čase prišlo kar nekaj dobrih pobud, ki so v javnem interesu, naj omenimo akcijski načrt za dvig produktivn­osti, ki je po lanskem naročilu gospodarsk­ega ministrstv­a nastal v okviru ekonomske fakultete in Združenja Manager, in pa načrt GZS za nov gospodarsk­i zagon in Slovenijo 5.0. Razmere zahtevajo usklajeno ukrepanje politike in socialnih partnerjev, zato je znova umesten poziv k čim širšemu družbenemu konsenzu, kako v prihodnje usmerjati razvoj Slovenije.

Razmere zahtevajo usklajeno ukrepanje politike in socialnih partnerjev, zato je umesten poziv k družbenemu konsenzu, kako usmerjati razvoj Slovenije.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia