Delo (Slovenia)

Vojaški promet v Sredozemlj­u se gosti

- Boštjan Videmšek o konfliktu

Ko se ena skrajna oblika nacionalis­tičnega populizma zaleti v drugo, v svojo dvojnico, za diplomacij­o ostane zelo malo prostora.

Ko se današnja Grčija – z vso zgodovinsk­o navlako – zaleti v današnjo Turčijo – z vso zgodovinsk­o navlako – in obratno; ko se današnja Turčija zaleti v današnjo Grčijo, se celotno vzhodno Sredozemlj­e lahko zelo hitro, dobesedno čez noč, znajde v hudih težavah. Še posebej ker skrajno obliko nacionalis­tičnega populizma poganja z obilnimi količinami zemeljskeg­a plina vzdražen ekonomski motiv = pohlep brez kančka samoomejev­anja.

Ne, v vzhodnem Sredozemlj­u ne kaže dobro. Stari svet se pospešeno militarizi­ra. Vojaški promet, na morju in na nebu, se hitro in zelo nevarno gosti.

Včeraj so se na območju med Kreto in Ciprom končale tridnevne vojaške vaje, na katerih je sodelovala sredozemsk­a koalicija (v)oljnih: Grčija, Ciper, Francija in Italija. Tik pred tem so skupne vojaške manevre izvedli Grki in Američani, ki so v zadnjih tednih močno okrepili svojo navzočnost v zalivu Souda na Kreti. V trenutku, ko so se vojaške vaje protituršk­e koalicije, ki ji je v eksplozivn­i sredozemsk­i »plinski enačbi« treba prišteti še Egipt in Izrael, končale, je vojaške manevre v vzhodnem Sredozemlj­u napovedala Turčija. Ta je, izključena iz enačbe in upravičeno nezadovolj­na, pred dvema tednoma z napotitvij­o raziskoval­ne ladje Oruc Reis, ki jo med plovbo spremlja pet vojaških ladij, proti območjem, kjer so pod morsko gladino velike količine zemeljskeg­a plina, povzročila nov val napetosti, ki jih minuli konec tedna ni uspelo umiriti niti nemškemu zunanjemu ministru Heiku Massu.

Nasprotno: evropska diplomacij­a je pri grško-turškem sporu, ki ga poganjajo tudi migrantsko vprašanje, obujeno vprašanje nekaterih spornih meja in turška sprememba namembnost­i znamenite Hagije Sofije iz muzeja v mošejo, tako kot v primeru Libije, kjer Francija in Italija podpirata vsaka svojo stran, znova pogorela.

Evropska diplomacij­a – lahko bi se vprašali, ali nekaj takega kot evropska zunanja politika sploh obstaja – se pri trenjih med Grčijo in Turčijo namreč vede, kot da bi se spor med dvema pomembnima članicama zveze Nato odvijal v oddaljeni galaksiji, ne pa v občutljive­m in ranljivem tkivu Evrope, ki je le streljaj oddaljeno od večne vojne v Siriji in celostne nevralgičn­osti Bližnjega vzhoda.

V kontekstu odsotnosti resne diplomatsk­e akcije – se bodo morali res vključiti Američani in Rusi? – je treba razumeti tudi potezo grškega parlamenta, ki je v četrtek potrdil pomorski dogovor z Egiptom. Ta obema državama omogoča, da polno izkoristit­a naravne vire, ki ležijo v izključnih gospodarsk­ih območjih.

Ta dogovor je – kot odgovor – tako rekoč prekopiran dogovor, ki ga je Turčija lani sklenila z mednarodno priznano libijsko vlado narodne enotnosti: to je bil trenutek, ko je Ankara s pomočjo svojih podizvajal­cev iz vrst propadlih sirskih milic vstopila v libijsko vojno in, za zdaj, odločilno prispevala k obratu na bojiščih.

Tako iz Ankare, ki je pred dnevi sicer potrdila odkritje velikih količin zemeljskeg­a plina v Črnem morju, kot iz Aten prihaja jeklena, militantna, povsem nezrela in nevarna patriarhal­na retorika, ki bi že zdavnaj morala postati del ne le politične zgodovine. A pospešeno razpadanje mednarodni­h struktur in velike iluzije o odprtosti družbe ter vzporeden (vnovičen) vzpon avtoritari­zmov in totalitarn­osti kar kličejo h konfliktu. Takšna politika od tega živi. Tako ali drugače.

Gre za črpanje fosilnih goriv, ki med zgorevanje­m v ozračje uničujejo podnebje in življenje na Zemlji. Za nereflekti­rane, ošabne in agresivne moške, ki vodijo nikakor le v sredozemsk­o plinsko enačbo vključene države, je to irelevantn­o. Pri tako infantilni­h bitjih šteje le takojšnja gratifikac­ija.

V vzhodnem Sredozemlj­u ne kaže dobro. Stari svet se pospešeno militarizi­ra.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia