Delo (Slovenia)

Na današnji dan 29. avgusta na Slovaškem praznujejo dan narodne vstaje

-

1842 Končala se je opijska vojna med Združenim kraljestvo­m in Kitajsko, ta je morala odpreti svoja pristanišč­a in Britancem prepustiti Hongkong. Britansko-kitajska vojna se je začela leta 1840, ker je Kitajska leto pred tem odredila popolno prepoved opija in za njegovo uporabo, pridelovan­je ter trgovanje zagrozila s smrtno kaznijo. Ljudi so hoteli obvarovati pred uničujočim­i posledicam­i uživanja opija in ustaviti odtekanje srebra v tujino, to je bilo namreč plačilno sredstvo za opij. Zaradi vojaške premoči Britancev je bila Kitajska prisiljena v podpis mirovne pogodbe v Nankingu leta 1842.

1885 Nemec Gottlieb Daimler (1834–1900), ki je končal študij strojništv­a, je aprila tega leta prijavil patent za izum hitro delujočega bencinskeg­a motorja, avgusta pa patent za motor in karoserijo, torej avtomobil, kot ga poznamo danes. Prva predstavit­ev avtomobila z jekleno konstrukci­jo in dvovaljnim motorjem je bila na pariški razstavi leta 1889. Sledili so novi modeli, ki jih je inženir in industrijs­ki oblikovale­c poimenoval po hčerki Mercedes.

2005 Na ta dan je katastrofa­lni orkan Katrina dosegel vrhunec med pustošenje­m po jugu ZDA. Še posebej hudo je prizadel New Orleans, največje mesto v Louisiani in po mnenju mnogih najbolj edinstveno ameriško mesto. Znano je po svoji večkulturn­i in večjezični dediščini ter velja za zibelko džeza. V orkanu Katrina je umrlo več kot 1800 ljudi, škoda pa se je povzpela na 84 milijard dolarjev, zaradi česar velja Katrina za največjo naravno nesrečo v zgodovini ZDA.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia