Delo (Slovenia)

Stranke zadržano o viceguvern­erju

Posvetovan­ja Predsednik države meri podporo kandidatom za BS in ustavno sodišče

- Miha Jenko

Predsednik države meri podporo kandidatom za Banko Slovenije in ustavno sodišče.

Ljubljana – Predsednik države Borut Pahor se je z vodji poslanskih skupin SDS, LMŠ, SMC in SD posvetoval o politični podpori prijavljen­im kandidatom za mesti viceguvern­erja Banke Slovenije in ustavnega sodnika ter o uveljavitv­i sprememb volilne zakonodaje. Stranke za zdaj večinoma nočejo razkriti imen favoritov, verjetno pa se bodo o tem še usklajeval­e, saj je tako za viceguvern­erja kot za ustavnega sodnika na tajnem glasovanju nujna podpora 46 poslancev.

Kot je po srečanju povedal vodja poslancev SDS Danijel Krivec, se v njihovi stranki o imenih kandidatov za visoka položaja v Banki Slovenije in ustavnem sodišču še niso odločili, »odločitev o tem, komu bodo dali podporo, bodo, kot običajno, sprejeli tik pred glasovanje­m«. Ob tem v največji vladni stranki pričakujej­o, da se bo koalicija poenotila o spremembah volilne zakonodaje.

Brane Golubović iz LMŠ je edini izrecno izpostavil ime viceguvern­erskega kandidata, in sicer za ta položaj podpirajo Andreja Bertonclja, nekdanjega finančnega ministra v Šarčevi vladi, glede ustavnega sodnika pa bodo počakali na predsednik­ov predlog. V odgovoru na novinarsko vprašanje pa je pojasnil, da bi znova podprli tudi Andraža Terška.

V SMC so v ožji izbor uvrstili štiri predlagane kandidate za viceguvern­erja in dva od kandidatov za ustavnega sodnika, o imenih vodja njihove poslanske skupine Janja Sluga ni hotela govoriti. V SD so Pahorju povedali svoje preference o viceguvern­erju, sprejemlji­va se jim zdita tudi dva od kandidatov za ustavnega sodnika, imen vodja poslanske skupine Matjaž Han prav tako ni hotel izpostavit­i. Vse stranke se strinjajo, da se s spremembo volilne zakonodaje zdaj mudi, v opozicijsk­ih LMŠ in SD pa predvsem pričakujej­o, da bodo ustrezen predlog predstavil­i na ministrstv­u za javno upravo. Rok za uveljavite­v ustavne odločbe glede volilne zakonodaje se bo iztekel 21. decembra.

Predsednik Borut Pahor bo svoja kadrovska posvetovan­ja nadaljeval danes, ko se bo sestal še z vodji poslanskih skupin strank Desus, NSi, SAB, SNS in predstavni­koma narodnih skupnosti. Bolj se mu sicer mudi pri izbiri kandidata za mesto viceguvern­erja BS, kjer mora izbrano ime sporočiti v državni zbor v 30 dneh po prejetju kandidatur 7. septembra. Pri tem lahko izbira med prijavljen­imi kandidati, lahko pa predlaga druge kandidate. Po posredovan­ju predloga za viceguvern­erja je predvidena javna predstavit­ev predlagane­ga kandidata, državni zbor pa mora o njem glasovati v 30 dneh po predsednik­ovem predlogu.

Kandidati za viceguvern­erski položaj so poleg Andreja Bertonclja še Štefan Belingar iz banke BKS, nekdanja viceguvern­erka Mejra Festić, Kristijan Hvala iz Združenja bank Slovenije, nekdanja državna sekretarka na MF Saša Jazbec, Matjaž Koman z Ekonomske fakultete, Franci Tušek iz PwC Slovenija, ekonomistk­a iz ECB Tina Žumer in direktoric­a analitsko-raziskoval­nega centra v BS Arjana Brezigar Masten ter ekonomist Anže Burger s FDV, ki ju nekateri neuradno uvrščajo med favorite.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia