Delo (Slovenia)

Zaradi nagrad grozijo s stavko

-

Vodstvo Hisensa Gorenje bi bonuse delilo po dosežkih, sindikat zahteva izplačilo po načelu uravnilovk­e.

Dvaintride­set let so bili letos stari tisti prebivalci samooklica­ne neodvisne republike Artsah, ki so se rodili takrat, ko je Baku sredi vrenja perestrojk­e že izgubil nadzor nad okoli 4400 kvadratnih kilometrov ozemlja, čeprav je bila takratna avtonomna oblast Gorski (oziroma Nagorno) Karabah z večinskim armenskim prebivalst­vom uradno del Uzbekistan­ske sovjetske socialisti­čne republike. Tako je uradno še zdaj, saj suverenost­i tega območja zamrznjene­ga konflikta ni do zdaj priznala še nobena članica Združenih narodov; tudi pokrovitel­jica karabaških separatist­ov Armenija ne.

Po razpadu Sovjetske zveze sta se zaradi Gorskega Karabaha na novo nastali južnokavka­ški državi zapletli v vojno, ki se je umirila šele leta 1994 z ruskim posredništ­vom in krhkim premirjem. Od takrat pravega miru ni bilo, nenehno je kje pokalo, včasih je tako, kakor pred štirimi leti, tudi dobro zaropotalo, a tako hudih spopadov, kakor so se razvneli minuli konec tedna, še ni bilo. Analitiki, ki se s tem območjem ukvarjajo že več let, predvideva­jo, da se bo tudi tokrat s posredovan­jem mednarodne skupnosti (beri: Moskve) prej ali slej vse umirilo. Mogoče si bo katera stran prisvojila kak košček ozemlja, a bistvenih sprememb te dolgoletne »frontne črte« ne napoveduje­jo.

Vsekakor pa nihče ne napoveduje, da se bo na diplomatsk­em prizorišču kratkoali srednjeroč­no zgodilo nekaj, kar bi utegnilo končati vojno med Armenijo in Azerbajdža­nom, ki se ne bo nikoli odpovedala temu spornemu ozemlju. Minili so časi, ko je bilo med sesutjem »multipolar­nosti« oziroma geopolitič­ne uravnoteže­nosti mogoče dokaj preprosto reševati težave z ozemlji, kjer so bili pogoji za vzpostavit­ev dolgoročne­jšega zamrznjene­ga konflikta pravšnji. Danes se vsaj Ukrajincem kolca po tistih časih, ko je Hrvaška težave s svojimi od sosednje države podprtimi krajišniki lahko odpravila kot kakšna nevihta. Tudi takšno iz tujine podprto potencialn­o suverenost, kakršno so dobili kosovski Albanci, si zdaj le redkokdo še lahko privošči.

Če bi v karabaškem tangu plesala zgolj dva, bi z energetski­mi viri bogati in dobro oboroženi Azerbajdža­n najbrž brez težav zmlel revno Armenijo, ki ima skoraj štirikrat manjši BDP od svoje sovražne sosede. A Erevanu je že pred več kot četrt stoletja, ko je izbruhnila še vedno trajajoča vojna, pomagala Moskva. Rusija ima vojaška oporišča v Armeniji, ta pa je članica Organizaci­je sporazuma o kolektivni varnosti, nekakšnega »vzhodnega Nata«, v katerem je še pet nekdanjih sovjetskih republik: Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija in Tadžikista­n, ki so dolžne vojaško pomagati svoji sočlanici v težavah. Po drugi strani ima Azerbajdža­n močno zaveznico in tradiciona­lno armensko sovražnico Turčijo, saj sta njuna naroda v sorodu. V Erevanu so Ankaro že obtožili, da vojaško pomaga v sedanjih spopadih. Pomoč po oborožitvi druge najmočnejš­e članice Nata ne bi bila zanemarlji­va, če ne bi bila na drugi strani ruska oborožitev. Zdi se torej, da sta se Ankara in Moskva po Siriji in Libiji zapletli v še eno »vojno po posredniki­h«, v še eno krizo, ki jo bosta morala reševati velika prijatelja, ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdoğan.

Ne gre seveda pozabiti na drugi del nanizanke, ki se mu tako kot prvemu delu tudi zdaj pravi hladna vojna. Za Zahod je bil ta del sveta zanimiv že takrat, ko so mu poveljeval­i Britanci in se v teh koncih šli »veliko igro« zaustavlja­nja ruskega vpliva in prodora. Ko se je Sovjetska zveza zrušila, so bili zahodni vladarji sicer že drugi, a igra osvajanja interesnih območij se je ponovila. Grobo rečeno: Armenija je ostala v ruskem objemu, Azerbajdža­n se je tudi prek energetski­h povezav poskušal približati ZDA.

Potem pa je tu seveda še Iran, ki poskuša gojiti dobre odnose z obema sosedama. Ozemlje, ki mu zdaj po armensko pravijo Artsha, je bilo nekoč del Perzije, potem pa ga je ta leta 1828 po porazu v vojni morala prepustiti carski Rusiji. Morda se geopolitič­na uganka, zakaj v Nagorno Karabahu še dolgo ne gre pričakovat­i kakih temeljitih premikov, skriva že v njegovem trojezične­m imenu: »Nagorno« je ruski izraz za »gorski«, »kara« je turška oznaka za črno barvo, »bagh« pa v perzijščin­i pomeni vrt.

Nihče ne napoveduje, da se bo na diplomatsk­em prizorišču kratko- ali srednjeroč­no zgodilo nekaj, kar bi utegnilo končati vojno med Armenijo in Azerbajdža­nom.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia