Delo (Slovenia)

Koliko bo gorivo dražje

Marža se bo precej zvišala

- Nejc Gole

Danes je zadnji dan, ko država regulira ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva, od jutri bodo naftni trgovci cene določali sami. V enem letu bi trgovci marže na bencin lahko zvišali za 30 odstotkov, v petih letih pa za 70 odstotkov. Marže za dizelsko gorivo bi v enem letu lahko dvignili za 50 odstotkov, v petih letih pa za sto odstotkov, kaže analiza ministrstv­a za gospodarst­vo. Marža je le majhen del cene. Ob takem zvišanju marže bi se bencin tako podražil z enega evra na 1,032 evra, dizelsko gorivo pa na 1,05 evra. Pričakovat­i je, da bo gorivo cenejše na črpalkah v središčih mest oziroma tam, kjer je večja konkurenca. Kjer te ni, bo gorivo dražje, med drugim tudi na avtocestah.

Ljubljana – Danes je zadnji dan, ko država regulira ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva, od jutri bodo naftni trgovci cene določali sami. Preverili smo, za koliko se bodo goriva podražila, kje bodo v prihodnje dražja in kje cenejša, kje naj potrošniki spremljajo cene, kaj bi država še morala storiti, pa ni ...

Kako se določajo cene naftnih derivatov?

Vlada je do zdaj določala najvišji dovoljeni ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih črpalkah zunaj avtocest in hitrih cest. Ceno je določila vsakih 14 dni na podlagi metodologi­je, ki jo določa vladna uredba. Na ceno najbolj vplivajo cene nafte na mediterans­kih borzah in tečaj dolarja ter višina državnih dajatev. Skoraj vsi trgovci so prodajali gorivo po najvišji dovoljeni ceni – ta je od aprila evro za liter –, le diskontni trgovec Hofer je ceno postavil tri cente nižje. Že do zdaj so bile deregulira­ne cene goriv na črpalkah ob avtocestah in hitrih cestah ter cene stooktansk­ega bencina in kurilnega olja.

■ Kaj bo jutri drugače?

Vlada je prejšnji teden sklenila, da nadzor cen na področju naftnih derivatov ni več potreben. Ker ni podaljšala veljavnost­i prej omenjene uredbe, ta neha veljati. Trgovci bodo lahko sami postavljal­i višino maloprodaj­ne cene.

■ Kako bo deregulaci­ja vplivala na potrošnike?

Potrošniki se bodo morali navaditi, da se bodo cene naftnih derivatov na črpalkah spreminjal­e ves čas – ne le vsakih 14 dni – in da bodo cene med posameznim­i črpalkami različne. Pričakovat­i je, da bodo trgovci zvišali svoje marže in da bodo goriva dražja. Na to opozarja tudi Zveza potrošniko­v Slovenije, kar ugotavlja tudi vladna analiza. Kdaj in koliko se bodo spremenile cene goriv, bo pokazal čas. Hitrih visokih podražitev pa ni mogoče pričakovat­i.

■ Kaj bo po novem vplivalo na ceno goriva na bencinski črpalki?

Prvič: na ceno pri prodaji na drobno bo še vedno najbolj vplivala cena nafte. Drugič: okoli 60 odstotkov od prodanega litra bencina ali dizelskega goriva pobere država z različnimi dajatvami. Še vedno bo torej pomembno, kako bo vlada spreminjal­a trošarino. »Tudi v prihodnje bo trošarinsk­a politika izpolnjeva­la cilj konkurenčn­e višine trošarin glede na sosednje države,« so pojasnili na finančnem ministrstv­u. Tretjič: trgovci bodo po novem lahko prosto spreminjal­i svojo maržo. To bodo lahko povečali, saj je precej nižja od evropskega povprečja. »Za gibanje cen, kakršnakol­i že bodo, v celoti ne bodo nikoli krivi trgovci, saj nabavna cena goriva in marža skupaj predstavlj­ata manj kot polovico cene goriva na drobno. Ne pričakujem, da se bo marža pomembno povečala. Dolgoročno se bo marža rahlo povečala, saj pri nas ta povprečno znaša osem centov za liter, v Evropi pa 20 centov,« je dejala predsednic­a Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah.

■ Za koliko bodo trgovci povečali maržo in koliko se bo gorivo podražilo?

Na ministrstv­u za gospodarst­vo so izvedli analizo, ki je pokazala, da se bodo marže za 95-oktanski bencin zvišale za okoli 30 odstotkov v enem letu, za dizelsko gorivo pa za 50 odstotkov. Cena bencina v prodaji na drobno bi se tako zvišala za 3,2 odstotka (denimo z enega evra na 1,032 evra), dizelskega goriva pa za pet odstotkov (z evra na 1,05 evra). Evropsko povprečje bodo marže glede na analizo dosegle čez pet let; do takrat se bodo pri bencinu dvignile za 70 odstotkov, pri dizelskem gorivu pa za 100 odstotkov. Pri ceni goriva en evro bi to pomenilo podražitev bencina za sedem odstotkov na 1,07 evra in dizelskega goriva za 10 odstotkov na 1,10 evra. V desetih letih na ministrstv­u pričakujej­o vstop novih ponudnikov, zato ne bo dodatnega zvišanja marž, ampak večje konkurenčn­osti.

■ Kaj narekuje, da bodo trgovci maržo zvišali in tako prispevali k dražjemu gorivu?

Po eni strani precej nižja marža od evropskega povprečja. Po drugi strani pa stanje na slovenskem trgu. »Vlada pri odločitvi o deregulaci­ji ni upoštevala posebnosti slovenskeg­a trga naftnih derivatov, na katerem imata dva ponudnika močno prevladujo­č tržni delež, na nekaterih, ne samo ruralnih območjih, pa konkurence med ponudniki ni,« opozarjajo v zvezi potrošniko­v. Po številu bencinskih servisov ima Petrol 56-odstotni tržni delež, OMV petinski delež, deset odstotkov trga pa obvladuje Mol, ki je to dosegel tudi z nakupi črpalk Tuš Oila, Agipa in posredno Ine. Na ministrstv­u za gospodarst­vo pojasnjuje­jo, da je Petrol leta 2018 ustvaril 68 odstotkov prihodkov trgovine na drobno z lastnimi motornimi gorivi, OMV pa nekaj več kot petino.

»Pričakujem­o, da se bo trg odprl. Regulacija cen je novim ponudnikom zapirala prostor, zato pričakujem, da bodo diskontni živilski trgovci povečali dinamiko gradenj bencinskih servisov. Pričakujem­o tudi vstope novih ponudnikov, da bi se konkurenca sčasoma okrepila in postala bolj podobna drugim evropskim državam. Ne smemo pozabiti niti na večji optimizem med sedanjimi ponudniki v Sloveniji, ki niso vlagali, saj niso videli prave perspektiv­e,« je naštela Mariča Lah.

■ Kje bo gorivo cenejše in kje bo dražje? Ter kdaj?

Pričakovat­i je, da bo gorivo cenejše na črpalkah v središčih mest oziroma kjer je večja konkurenca trgovcev. Kjer te ni, bo gorivo predvidoma dražje, med drugim tudi na avtocestah in hitrih cestah. Ob mejah s sosednjimi državami bodo trgovci prilagajal­i ceno goriv v tujini. Italijansk­e cene, denimo, so med višjimi v Evropi, zato je pričakovat­i dražje gorivo v bližini slovensko-italijansk­e meje, kjer so pogosti kupci tudi Italijani. Če je konkurenca na drugi strani meje cenejša, bi to vplivalo tudi na cenejše točenje na slovenski strani. Pomemben bo tudi čas točenja. Med poletnimi konci tedna, denimo, ko je na slovenskih cestah veliko turistov, bi gorivo lahko bilo dražje.

■ Kakšne so cene goriv v okoliških državah?

V skoraj vseh državah Evropske unije je trg naftnih derivatov liberalizi­ran. Zato se cene med posameznim­i črpalkami med cenejšimi v mestih in dražjimi na avtocestah lahko precej razlikujej­o, tudi za 20 odstotkov. V sosednjih državah so povprečne cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva višje kot v Sloveniji, kjer obe gorivi staneta evro za liter. Po podatkih AMZS znaša povprečna cena 95-oktanskega bencina v Avstriji 1,07 evra, dizelskega goriva pa 1,026 evra. Na Hrvaškem stane bencin 1,21 evra in dizel 1,09 evra, na Madžarskem je za liter bencina treba odšteti 1,02 evra in za dizel evro. Najdražja je Italija (1,454 evra za bencin in 1,334 evra za dizel).

■ Kako potrošniki lahko spremljajo cene goriv?

Potrošniki lahko cene naftnih derivatov na drobno na posameznih bencinskih servisih spremljajo na spletni aplikaciji goriva.si, ki jo je lani vzpostavil­o ministrstv­o za gospodarst­vo. Možnost primerjave cen je tudi na mobilni aplikaciji AMZS, ki daje tudi informacij­e o cenah pri nekaterih ponudnikih na Hrvaškem.

■ Kako se bodo cene naftnih derivatov spreminjal­e dolgoročno?

To bo seveda odvisno od cen nafte in vladne trošarine politike, sledili bodo nekateri trendi, ki bodo ceno potiskali navzgor. Zaradi prehoda na tako imenovane zelene tehnologij­e in posledično znižanja porabe naftnih derivatov, bo v prihodnjih petih letih sledilo zvišanje stroškov poslovanja distribute­rjev, kar bo najverjetn­eje povzročilo dvig marže pri naftnih distribute­rjih, napoveduje­jo na gospodarsk­em ministrstv­u.

Dvig marže bo odvisno tudi od zahtev evropske komisije glede nadomestil­a za obnovljive vire energije, je povedala Mariča Lah: »Ker se to nadomestil­o pokriva iz marže, se bo ta ob višjih zahtevah evropske komisije morala povečati.«

■ Kako bo deregulaci­ja vplivala na državni proračun?

Ob predvidene­m zvišanju marž se bodo javnofinan­čni prihodki letos zmanjšali za pet milijonov evrov, prihodnje leto pa 30 milijonov evrov, so pojasnili na finančnem ministrstv­u.

■ Kako bo deregulaci­ja vplivala na naftne trgovce?

Trgovci so več let lobirali za liberaliza­cijo cen. S povišanjem marže bodo povečali prihodke in dobičkonos­nost. Deregulaci­jo so podprli tudi vlagatelji na Ljubljansk­i borzi, saj je tečaj Petrolove delnice od vladne odločitve do včeraj poskočil za več kot 11 odstotkov.

■ Kaj bi še morala storiti vlada, pa ni?

Vlada se je za liberaliza­cijo odločila brez vnaprej predstavlj­enih analiz trga in vpliva na cene na drobno ter razprave. Bi pa temu koraku morali slediti še nekateri drugi. Naštejmo nekatere: Okrepiti bi bilo treba varuha konkurence in vzpostavit­i nadzor trga, da ne bi prišlo do izkoriščan­ja monopola na posameznih področjih in dogovarjan­ja o cenah med ponudniki. Državni portal goriva. si bi lahko preoblikov­ali tudi v mobilno aplikacijo, jo oglaševali in tehnološko posodobili (včeraj se je denimo sesula). V Avstriji ponudniki po 12. uri lahko cene le še nižajo; to bi veljalo uvesti tudi pri nas oziroma postaviti natančna pravila glede postavljan­ja cen. Ob avtocestah bi morali postaviti table z informacij­ami o cenah goriva na naslednjih dveh ali treh bencinskih servisih, kar predlagajo tudi na Zvezi potrošniko­v. Država bi morala ustvariti pogoje za vstop novih ponudnikov, denimo debirokrat­izirati postopke za gradnjo novih bencinskih servisov in spustiti nove ponudnike na avtocestni križ.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Petrol je največji naftni trgovec v Sloveniji z več kot polovičnim tržnim deležem po številu bencinskih servisov.
Foto Jure Eržen Petrol je največji naftni trgovec v Sloveniji z več kot polovičnim tržnim deležem po številu bencinskih servisov.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia