Delo (Slovenia)

Konec enega od poglavij politične sage v Desusu

- Barbara Eržen o odstavljan­ju Aleksandre Pivec

Nova preizkušnj­a za koalicijo bo izbira novega predsednik­a Desusa.

Naznanilo, da bo predsednik vlade predlagal razrešitev ministrice Aleksandre Pivec, prihaja na 51. dan, odkar se ji je odrekla peterica poslancev Desusa. Pozneje je to storil še svet stranke. Presenetlj­ivo pa je morda le zato, ker se je ministrica za kmetijstvo in nekdanja predsednic­a stranke krčevito oklepala svojega položaja povsem do konca in zavračala vse pozive k odstopu. A pravzaprav gre le za formalizac­ijo stanja, saj glas Aleksandre Pivec v poslanski skupini, ki zagotavlja stabilnost koalicije, že lep čas ne šteje prav dosti. Gordijskeg­a vozla, v katerega sta se zapletla Aleksandra Pivec in stranka upokojence­v, Janez Janša ni bil pripravlje­n presekati, vse dokler ni bil postavljen ultimat, ki bi lahko ogrozil koalicijo, čeprav je Desusu javnomnenj­ska podpora medtem hitro padala. A poslanski skupini in stranki je na koncu vendarle prisluhnil, kar kaže, da morda ni povsem prepričan o trditvah, ki jih je izrekel v oddaji na Novi24TV, da bi celo lažje vladal po morebitnih predčasnih volitvah. Resda bi volitve prepričlji­vo dobil, a ob sedanji javnomnenj­ski podpori bi se SMC in Desus le težko prebila čez parlamenta­rni prag, samo z NSi pa vlade ne bi mogel sestaviti. Gre torej za vprašanje vladanja in za to, kdo ga omogoča, ne pa za (ne)primernost ministrice, ki je že večkrat kršila zakon o integritet­i in preprečeva­nju korupcije.

Politična saga v Desusu pa je v vsem tem času odvračala pozornost – in morda je to komu tudi ugajalo – od resnejših političnih tem, kot je stanje javnih financ zaradi epidemije novega koronaviru­sa. Hitro in za zdaj povsem brez javne razprave se ustanavlja demografsk­i sklad, ki je, kot priznavajo tudi v koaliciji, namenjen predvsem spremembi načina upravljanj­a državnega premoženja, se pravi zamenjavi ljudi, ki odločajo o nadzornih svetih v državnih družbah in so jih nastavile pretekle koalicije.

Nova preizkušnj­a za koalicijo bo izbira novega predsednik­a Desusa. Opozicija, ki na tedenskih srečanjih snuje prehodno vlado, bi rada videla na tem položaju nekoga, ki bi poslance te stranke popeljal v novo koalicijo. V sedanji koaliciji pa si želijo, da bi si začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar premislil in vendarle kandidiral na kongresu ter tako ohranil trenutno stanje. Drugi možni kandidati – v poslanski skupini iščejo predvsem odločnega, že uveljavlje­nega politika – zanje predstavlj­ajo veliko neznanko.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia