Delo (Slovenia)

Dragić pred finalom kot nekoč Jordan

Liga NBA Goran Dragić drevi začenja svojo prvo avanturo v velikem finalu – Vročica je senzacija le za tiste, ki je niso spremljali v končnici

- Eduardo Brozovič

Ljubljana – Ponoči bo začel svoj prvi finale v ligi NBA slovenski košarkar Goran Dragić. Za naslov najboljšeg­a v zgodovinsk­o dolgi sezoni 2019/2020 se bosta merili ekipi Miami Heat in Los

Angeles Lakers. Ljubljanča­n je tik pred začetkom finala izvedel, da je ponovil enega od podvigov legendarne­ga Michaela Jordana, v naslednjih dneh bo želel postati četrti slovenski osvajalec šampionski­h prstanov v ligi NBA. Vloga favorita naj bi pripadala Kalifornij­cem, h katerim so ameriški mediji pred kratkim »selili« prav Dragića. Š. R.

Orlando – Goran Dragić bi bil imenitna pridobitev za košarkarje LA Lakers, ko mu bo po koncu lige NBA potekla pogodba z Miamijem, so še pred dvema tednoma pisali mediji v ZDA. Takrat bržkone niso pričakoval­i, da se bosta prav ti moštvi srečali ob drevišnjem (v četrtek ob 3.00) začetku velikega finala. Prevlada Jezernikov iz Los Angelesa v zahodni konferenci resda ni presenetil­a nikogar, zato pa uspeh 5. nosilca med vzhodnimi moštvi meji na senzacijo. A le v očeh tistih, ki doslej niso spremljali končnice. Če izpostavim­o najboljše može finalistov, ki se lani sploh nista uvrstila v izločilne boje, nas pogled očara. Pri LA Lakers močno izstopata krilni center Anthony Davis s povprečjem 28,8 točke in 9,3 skoka ter LeBron James, ki se odlično znajde vsepovsod, kar dokazuje že njegovih 26,7 točke, 10,3 skoka in 8,9 asistence v letošnji končnici. Tretji strelec moštva je Kyle Kuzma z 10,5 točke. Miami nima asov takšnega kalibra, zato pa razpolaga z dobro uravnoteže­no zasedbo, v kateri šest igralcev dosega vsaj 11,3 točke. Prvi med enakimi so vendarle Dragić (20,9 točke, 4,2 skoka in 4,7 asistence), branilec/krilo Jimmy Butler (20,7) in krilni center Bam Adebayo (18,5 točke, 11,4 skoka in 4,9 asistence), ki so se izmenjali v vlogi najboljšeg­a strelca moštva v posameznih izločilnih krogih z Indiano (4:0), Milwaukeej­em (4:1) in Bostonom (4:2).

Ljubljanča­n se bo poskušal pridružiti Rašu Nesterović­u, Benu Udrihu in Aleksandru Vujačiću na seznamu slovenskih osvajalcev šampionski­h prstanov, a še pred začetkom finala je dobil lepo priznanje. Izvedel je, da je prvi branilec po Michaelu Jordanu, ki je pri 34 letih ali več presegel povprečje 20 točk, 4 skokov in asistenc v končnici in popeljal svoje moštvo v veliki finale. Dragićeva zgodba je resda vsebinsko bistveno drugačna. Docela je zacvetel v zrelih letih, pri Miamiju pa si vešče izmenjava energijo in izkušnje z mladimi soigralci, predvsem z 20-letnim

Tylerjem Herrom, podobno kot je to počel na eurobasket­u 2017 v slovenskem dresu.

Jamesu se kadi iz ušes »Miami te lahko premaga na različne načine. Ima tri košarkarje na ravni tekme All-Star NBA. Letos je to uspelo Butlerju in Adebayu, Dragiću pred dvema letoma, vendar če je zdrav, še vedno sodi v ta razred. Vročica ima še celo vrsto kakovostni­h adutov, dobre strelce in ostrino ter spretno menjava obrambne različice, zato je tako uspešna,« meni Frank Vogel, trener LA Lakers, ki so v dvobojih s Portlandom, Houstonom in Denverjem izgubili le po eno tekmo v vsakem krogu končnice, v rednem delu prvenstva pa so bili najuspešne­jši v zahodni konferenci in boljši ob obeh soočenjih z Miamijem. Toda na svojo 17. šampionsko lovoriko čakajo od leta 2010.

Letošnji finale bi lahko dodatno omajal prepričanj­e, da so v ligi NBA zahodna moštva bistveno močnejša od vzhodnih. V povprečju morda to še drži, toda v zadnjih osmih letih so v vsako konferenco romali po štirje naslovi prvaka. Pri treh uspehih vzhodnjako­v, dveh Miamija v letih 2012 in 2013 ter Clevelanda leta 2016, je resda sodeloval v glavni vlogi LeBron James, ki drugo sezono igra na zahodni obali in bo s svojo silno močjo največja ovira za Vročico. Letos se je že desetič uvrstil v veliki finale, v 36. letu življenja pa se mu ponuja ena zadnjih priložnost­i za osvojitev četrtega prstana in vzpon na prestol s tremi različnimi klubi, kar je doslej uspelo le Robertu Horryju, v obdobju 1994–2007 sedemkratn­emu šampionu s Houstonom, LA Lakers in San Antoniem. Jamesu motiva ne bo manjkalo, ne nazadnje se mu vedno kadi iz ušes od jeze, ker je bil letos za najboljšeg­a igralca sezone izbran Giannis Antetokoun­mpo iz Milwaukeej­a.

»Če je Goran Dragić zdrav, sodi na raven tekme All-Star NBA.«

Frank Vogel, trener LA Lakers

 ??  ??
 ?? Foto Kim Klement/USA Today Sports ?? Goran Dragić je s soigralci izločil slavni Boston, zdaj so na vrsti veliki Jezerniki.
Foto Kim Klement/USA Today Sports Goran Dragić je s soigralci izločil slavni Boston, zdaj so na vrsti veliki Jezerniki.
 ??  ?? Tyler Herro, Goran Dragić in Bam Adebayo odštevajo zadnje ure do spopada z LeBronom Jamesom in soigralci.
Tyler Herro, Goran Dragić in Bam Adebayo odštevajo zadnje ure do spopada z LeBronom Jamesom in soigralci.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia