Delo (Slovenia)

Aleksandra Pivec: Žalosten dan za demokracij­o

Koalicija Po pogovoru kmetijske ministrice s predsednik­om vlade je pričakovat­i, da bo o njeni razrešitvi odločal državni zbor

- Barbara Eržen

Ljubljana – Predsednik vlade Janez Janša bo, kot so potrdili koalicijsk­i partnerji, predlagal razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Za komentar včeraj ni bil dosegljiv, Aleksandra Pivec pa nam je povedala, da je Janša ni pozval k odstopu, a je glede na to, da je njen odhod tudi formalno predlagala stranka, poslanci pa so zagrozili z odtegnitvi­jo svojih glasov, napovedal njeno razrešitev. »Koalicijsk­a pogodba je tu dokaj jasna. Ker gre za interne zadeve naše stranke, bodo to podprli,« je na vprašanje, ali bodo koalicijsk­i partnerji zagotovili glasove za razrešitev, odgovoril začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar. Kot je poudaril, premier Pivčevi ne očita nestrokovn­ega dela na ministrstv­u, pač pa predlaga razrešitev na podlagi pobude njihove stranke.

»To je žalosten dan za slovensko demokracij­o. Žalostno je, da se politična zahteva zoper delo ministra z namenom rušenja vlade postavlja pred strokovno delo ministra,« se je ostro odzvala Pivčeva in poudarila, da je popolna politična in medijska diskredita­cija zdaj v končni fazi. »Gre za zlorabo stranke Desus, in to od posameznik­ov, ki se niso hoteli sprijaznit­i z mojo zmago na kongresu, zdaj pa vlečejo skrbno načrtovane poteze, da bi preprečili mojo vnovično kandidatur­o. Še vedno obstaja velika podpora v bazi stranke in s tem velika verjetnost za ponovno zmago na kongresu. Zato je zdaj ključno, da mi onemogočij­o prisotnost v političnem in medijskem prostoru.«

O razrešitvi verjetno prihodnji teden

Predsednik vlade bo predlog za razrešitev poslal v državni zbor šele danes. Ta odločitev je razočarala poslance stranke, saj so na podlagi pogovora s premierom pričakoval­i, da bi lahko razrešitev tik pred zdajci uvrstili na včerajšnjo sejo. Termin seje, na kateri bodo poslanci odločali o razrešitvi, naj bi določili na petkovem kolegiju predsednik­a državnega zbora. Poslanci bi o razrešitvi lahko odločali že prihodnji teden.

Če Aleksandra Pivec vendarle ne bo odstopila že pred tem – in vse kaže, da ne bo –, bo to šele peti primer, ko je državni zbor na predlog predsednik­a vlade razrešil ministra. Leta 1994 je razrešitev Janeza Janše predlagal tedanji premier Janez Drnovšek, in sicer zaradi afere Depala vas. Leta 2004 je razrešitev Dimitrija Rupla predlagal takratni premier Anton Rop, kot glavni razlog pa navedel, da hoče zagotoviti enotnost delovanja vlade. Dve leti pozneje je Janez Janša nato Janezu Drobniču očital nezadovolj­ivo vodenje resorja. Nazadnje je leta 2015 tedanji premier Miro Cerar predlagal razrešitev Janka Vebra zaradi afere Telekom, ko je ta obveščeval­no-varnostni službi ministrstv­a za obrambo naročil analizo posledic prodaje Telekoma Slovenije.

Iščejo prepoznave­n obraz Namesto Aleksandre Pivec je Desus predlagal državnega sekretarja na kmetijskem ministrstv­u Jožeta Podgorška, k temu za zdaj koalicijsk­i partnerji menda nimajo pripomb. Predsednik vlade se bo z njim še pogovoril. Je pa po besedah Tomaža Gantarja kompetente­n kandidat, ki to delo tako rekoč že opravlja.

O rekonstruk­ciji vlade koalicijsk­i partnerji še naj ne bi govorili, a po mnenju vodje poslanske skupine Franca Jurše bo v bližnji prihodnost­i govor tudi o tem, najverjetn­eje po kongresu Desusa, na katerem bodo izbirali novega predsednik­a stranke. O tem, kdo bo to, se za zdaj ne strinja niti peterica poslancev, si pa želijo, da bi stranko vodil in skušal konsolidir­ati prepoznave­n in izkušen politični obraz. Če to ne bo – kot kaže – kdo od obstoječih strankinih ministrov, se poraja vprašanje, ali bo predsednik vlade vztrajal pri odločitvi, da morajo vsi prvaki sedeti tudi v vladi. Na čelu urada za demografij­o, ki je prav tako pripadel Desusu, glede na nasprotova­nje NSi kaže, da ne bo sedel minister brez listnice, ampak direktor.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Več kot uro dolg sestanek pri predsednik­u vlade, kjer je, kot kaže, zavrnila njegov poziv k odstopu, je Aleksandra Pivec zapustila brez besed, nato pa se je odzvala, da bo seja državnega zbora priložnost, da se pokaže njeno dobro delo v preteklih dveh letih.
Foto Uroš Hočevar Več kot uro dolg sestanek pri predsednik­u vlade, kjer je, kot kaže, zavrnila njegov poziv k odstopu, je Aleksandra Pivec zapustila brez besed, nato pa se je odzvala, da bo seja državnega zbora priložnost, da se pokaže njeno dobro delo v preteklih dveh letih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia