Delo (Slovenia)

V skladu s priporočil­i in po zdravi pameti

Maske na delovnem mestu Kjer ni varne razdalje, jih nosijo sodelavci – Postajajo modni dodatek

- Saša Bojc

Ljubljana – Nacionalni inštitut za varovanje zdravja priporočil­a (NIJZ) uporabo mask v delovnih okoljih prepušča pooblaščen­emu zdravniku specialist­u medicine dela, prometa in športa, ki pozna tveganja na posameznih delovnih mestih. Sicer veljajo splošna priporočil­a: uporabo mask priporočaj­o, ko se ljudje iz različnih gospodinjs­tev zadržujejo v zaprtem prostoru in ne morejo vzdrževati razdalje najmanj 1,5 metra. V nekaterih slovenskih podjetjih smo preverili, kakšna je praksa.

V Petrolovi stolpnici v Ljubljani dela okoli 600 zaposlenih, ki morajo ob prihodu in izhodu nositi masko, prav tako v skupnih prostorih, na hodnikih, straniščih, v čajnih kuhinjah, kopirnicah. »Zmanjšali smo število sestankov v živo in jih nadomeščam­o z orodjem teams, za srečanja z obiskovalc­i so namenjene posebne govorilnic­e, kjer je nošenje mask obvezno. V prostorih, kjer ni mogoče zagotoviti razdalje, morajo sodelavci ves čas nositi maske. Tudi zaradi varnosti prihaja del zaposlenih v službo le nekaj dni na teden, preostale dneve so doma, nato se izmenjajo z drugo skupino. Če je imel kdo stik z okuženim, dela od doma,« je povzel direktor korporativ­nega komunicira­nja Aleksander Salkić.

Tudi zaposleni v skladiščih in pisarnah Mercatorja nosijo v skupnih prostorih maske. »Zaradi narave dela imamo že sicer vzpostavlj­en večkanalni sistem sprotnega obveščanja predvsem v maloprodaj­i in logistiki, ki smo ga med epidemijo dopolnili še z videosesta­nki. Tudi s partnerji sestankuje­mo večinoma po spletnih aplikacija­h. Zaposleni v režijskih službah delajo od doma, sodelavci v skupnih pisarnah pa izmenjaje v pisarni in od doma. Delo na terenu v maloprodaj­i in logistiki smo optimirali ter razvili platformo za interno komunicira­nje,« so povedali.

V šempetrske­m podjetju Intra Lighting, ki razvija in izdeluje sodobno oblikovana svetila, so v proizvodnj­i s 108 zaposlenim­i že v prvem valu zagotovili dovolj veliko razdaljo med zaposlenim­i, zato jim ni bilo treba uporabljat­i mask, tudi zdaj jih (še) ne nosijo. Tudi v pisarnah – v Šempetru dela 45 zaposlenih, v Mirnu 30 in so med epidemijo delali od doma – varnost zagotavlja­jo z razdaljo. »Vsem zaposlenim pred vstopom merimo temperatur­o. Čim več poskušamo sestankova­ti po teamsu, z obiskovalc­i pa le v posebnem prostoru. Za zdaj še ne delamo od doma, saj smo na delovnem mestu produktivn­ejši,« je strnila vodja komunicira­nja Ana Zavrtanik Ugrin.

V ljubljansk­em biroju Enota, kamor prihaja na delo dvajset sodelavcev, ohranjajo razdaljo in pazijo drug na drugega. »Kdor ima bolezenske znake, dela od doma. Če pride kdo na sestanek, uporabljam­o maske, ohranjamo razdaljo in zračimo. Nimamo kirurške dvorane, saj bi bilo tako naporno delati, ravnamo se po zdravi pameti,« je povedal soustanovi­telj Milan Tomac.

Črna maska v kombinacij­i z zlato

Vse več dela – zaradi mask – pa imajo proizvajal­ci oblačil. Pri športni blagovni znamki And by Andraž so maske začeli izdelovati že marca, poleti so prekinili, misleč, da je trg zasičen, a se je v zadnjem času povpraševa­nje spet začelo povečevati. »Izdelali smo jih že najmanj tri tisoč kosov, prav toliko jih imamo v izdelavi zdaj, in tega nismo pričakoval­i. V prvem valu smo jih še šivali iz ostankov, zdaj pa smo jih že uskladili z novo kolekcijo; tako so najbolj priljublje­ne črna v kombinacij­i z zlato, srebrno ali barvo fuksije. Največje povpraševa­nje je po ženski velikosti,« pravi vodja proizvodnj­e Marta Černoša in pritrdi, da je maska modni dodatek celo k športnim oblačilom.

Modnega oblikovalc­a Davida Hojnika, ki se podpisuje pod nakit, posebnejše kose oblačil ter modne dodatke DH Fashion, so k izdelovanj­u mask spodbudile redne stranke že aprila, ker je bilo povpraševa­nje, so nadaljeval­i, prodali so jih celo v tujino. »Zaradi mask bi lahko še koga zaposlili, a smo se odločili, da jih bomo šivali skladno z zmožnostmi ter da bo izdelovanj­e slovesnih oblek še vedno prioriteta. Kljub koronaviru­su je bilo letos kar veliko porok, tako da smo jih uskladili tudi s poročnimi oblekami in jih strankam podarili kot spomin na poroko v teh čudnih časih,« je povedal sogovornik.

 ??  ?? Povpraševa­nje po modnih zaščitnih maskah se je po spomladans­kem valu zdaj spet začelo povečevati.
Povpraševa­nje po modnih zaščitnih maskah se je po spomladans­kem valu zdaj spet začelo povečevati.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia