Delo (Slovenia)

Zgodovinsk­a Barcolana brez velikih številk

Jadralski praznik v Trstu Vpisanih že več kot 1000 jadrnic – Zagotovo jih bo bistveno manj kot lani

- Boris Šuligoj

Trst – Samo še danes do polnoči in samo prek spleta se je mogoče letos registrira­ti za nastop na 52. največji jadralni regati na svetu. Že v tej podrobnost­i bo Barcolana zaradi novega koronaviru­sa zelo drugačna. Tržaški župan Roberto Dipiazza jo je označil za zgodovinsk­o, saj je to zahtevna in zelo obiskana prireditev, zaradi katere so morali organizato­rji iz jadralnega kluba Barkovlje-Grljan sprejeti vrsto ukrepov za preprečite­v širjenja virusa. »Varovanje zdravja je na vsakem koraku na prvem mestu, delali smo brez predaha od februarja,« je dejal predsednik kluba Mitja Gialuz.

Veliki tržaški praznik se bo začel ta petek in končal v nedeljo, 11. oktobra, s še vedno množično regato, ki se bo začela ob 10.30. Startno črto bodo označili med Barkovljam­i in Miramarjem, regatni štirikotni­k bo tak kot prejšnja leta, dolg 13 milj. Organizato­rji Barcolane so bili prisiljeni razpršiti dogajanje z obale v druge dele mesta. Obala bo zaprta za promet. Tik ob privezanih jadrnicah ne bo regatne vasi s številnimi stojnicami. Kot nam je povedala Valeria Degan iz novinarske­ga središča, bodo lahko na obali postavili svoje paviljone le predstavni­ki nekaj najbolj izstopajoč­ih jadralnih ekip. Tu bosta še infotočka in paviljon italijansk­e Rai. Ob obali bodo lahko privezali 350 tekmovalni­h jadrnic. Stojnice bodo preselili nekoliko stran od obale, predvsem na bližnji Veliki trg in druge bližnje trge ter ulice. Za pijačo in jedačo bodo skrbeli zgolj obstoječi lokali v mestu.

Jadralcem bodo merili temperatur­o

Eno od oglasnih sporočil dogodka je We love your mask ( Všeč nam je vaša maska). Zaščitne maske bodo obvezne tudi na prostem. Ko bodo tekmovalci na jadrnicah, zanje ne bodo obvezne. Toda vsi jadralci, ki bodo prišli iz držav z rdečega seznama, bodo morali predložiti svež test na covid-19. Vsakič, ko se bo kdo vkrcal na barko, mu bodo izmerili temperatur­o. Obiski posadk med barkami ne bodo dovoljeni. Na jadrnicah bodo lahko zgolj prijavljen­i člani posadk. Vsakdo bo moral imeti svoj kozarec ali svojo steklenico s pijačo. Sicer pa bo za spoštovanj­e varnostnih ukrepov na vsaki jadrnici odgovoren poveljnik barke. Tudi za goste oziroma gledalce organizato­rji priporočaj­o ohranjanje varne razdalje in izogibanje gneči.

Mitja Gialuz

Prijavnina za povprečno od 11 do 12 metrov dolgo jadrnico znaša 150 evrov, za kategorijo superjaht (več kot 24 metrov) pa 1500 evrov. Od slovenskih jadralcev bo nastopil lanski zmagovalec, Koprčan Gašper Vinčec, s 27 metrov dolgo in zelo hitro jadrnico Way of Life (nekdanja Morning Glory, ki ima za sabo že dve zmagi na Barcolani, prejšnji teden pa so z njo zmagali na Fiumanki). Maxi Jena, kot kaže, letos ne bo tekmovala. Dušan Puh bo krmaril Adriatic Europe (last

Gašparja Gašparja Mišiča). Najuspešne­jši krmar Barcolane Mitja Kosmina ne bo nastopil z opaznejšo jadrnico, ker so zaradi virusa avstralsko stočeveljs­ko superjahto CQS z avstralski­m skiperjem morali zasidrati v pristanišč­u. Kosmina je dejal, da bo morda nastopil »za gušt« z manjšo jadrnico. Med favoriti je gotovo tudi tržaški jadralec Furio Benussi, ki je lani s pomočjo sodišča preprečil Vinčecu tekmovanje z Morning Glory, a je Koprčan vseeno zmagal z Maxi Jeno (zdaj Way of Life). Benussi bo tudi letos na 30 metrov dolgi Wild Thing zelo nevaren tekmec slovenskim morskim volkovom.

Varovanje zdravja je na vsakem koraku na prvem mestu, brez oddiha smo delali od februarja.

 ??  ?? Letos ne bo rekordne udeležbe jadrnic pred Trstom. Bo pa to organizaci­jsko najtežji zalogaj.
Letos ne bo rekordne udeležbe jadrnic pred Trstom. Bo pa to organizaci­jsko najtežji zalogaj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia