Delo (Slovenia)

Preveč radikalna stališča za radikalno AfD

Alternativ­a za Nemčijo Stranka po spornih izjavah odpustila nekdanjega predstavni­ka za odnose z javnostjo

- Barbara Zimic,

Frankfurt – Skrajno desno Alternativ­o za Nemčijo (AfD) še naprej pretresajo škandali zaradi spornih stališč njenih članov in kadrovske zdrahe. Potem ko so javnost pretresle izjave nekdanjega predstavni­ka za odnose z javnostjo poslanske skupine AfD Christiana Lütha o tem, da lahko migrante vedno postrelijo ali pokončajo s plinom, je soustanovi­telj stranke Konrad Adam napovedal izstop.

dopisnica

Lüth je sporne izjave izrekel med pogovorom z youtuberko desne scene Liso Licentio februarja v enem od berlinskih barov. Vse skupaj je na skrivaj posnela televizija ProSieben, ki je posnetke uporabila v dokumentar­ni oddaji

Desni, nemški, radikalni, v kateri je novinar govoril s pripadniki skrajno desnih gibanj in so jo predvajali pred dnevi. Na posnetku je Lüth zakrit in imenovan zgolj kot visoki predstavni­k AfD, a v časopisu Die Zeit so kmalu po predvajanj­u dokumentar­ca objavili članek, v katerem so razkrili sogovornik­ovo identiteto. Lüth je v pogovoru dejal, da slabše ko bo šlo Nemčiji, bolje bo za AfD. Tudi čim več migrantov je za AfD, kot je dejal, dobro, saj da jih lahko še vedno postrelijo ali pokončajo v plinskih celicah. Iz njegovih izjav je mogoče razbrati, da si AfD prizadeva za to, da bi se v Nemčiji življenjsk­e razmere čim bolj poslabšale, da bi tako pridobili na svojo stran čim več ljudi. Če bo Nemčiji šlo dobro, bomo imeli le triodstotn­o podporo, je dejal Lüth.

Lüth ostal brez službe

Pogovor je nastal še v času, ko je bil Lüth predstavni­k za odnose z javnostjo poslanske skupine v bundestagu. Po poročanju Die Zeita je Lüth sam navezal stike z youtuberko. Ni pa vedel, da se je ta pripravlja­la, da bo zapustila radikalno desno sceno, in je bila s televizijo dogovorjen­a za skrivno snemanje sestanka. Lüth je bil že pred objavo teh izjav v težavah, tudi v lastni stranki, saj se je že pred tem opisoval kot fašist. V stranki so ga zato pred kratkim poslali na dopust. Tokratno razkritje ga je stalo še službe. Vodja poslanske skupine AfD Alexander Gauland je dejal, da so Lüthove izjave v celoti nesprejeml­jive ter niso združljive s cilji in politiko stranke AfD v zveznem parlamentu.

Le dva dni po teh razkritjih je stranko pretresla še ena neprijetna kadrovska informacij­a. Soustanovi­telj stranke Konrad Adam je napovedal izstop iz stranke. Dejal je, da AfD nima prihodnost­i kot ljudska konservati­vna stranka. Tako bo stranko zapustil še zadnji soustanovi­telj, potem ko sta to že storila Frauke Petry in Bernd Lucke. V AfD imajo veliko težav zaradi spopadov med zmernejšo in skrajnejšo strujo, ki je pred izbruhom krize zaradi koronaviru­sa pridobival­a veljavo in moč v stranki. To je glavni razlog, da ustanovite­lji drug za drugim izstopajo iz stranke. V ospredju so namreč skrajni člani stranke, kot je na primer Björn Höcke, ki med javnimi nastopi relativizi­ra zločine nacistične Nemčije in uporablja značilno nacistično izrazoslov­je. Stranka je tudi sicer v prostem teku, saj sredi krize ne najde teme, s katero bi lahko nagovorila volivce.

 ?? Foto John Macdougall/AFP ?? V zvezni poslanski skupini AfD, ki jo vodi Alexander Gauland (desno), so odpustili nekdanjega predstavni­ka za odnose z javnostjo Christiana Lütha.
Foto John Macdougall/AFP V zvezni poslanski skupini AfD, ki jo vodi Alexander Gauland (desno), so odpustili nekdanjega predstavni­ka za odnose z javnostjo Christiana Lütha.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia