Delo (Slovenia)

Žrtve nemočne, rablji junaki

Na temni strani zgodovine Politiki poveličuje­jo vojne zločince, ki so ostali privrženi politiki, zaradi katere so bili obsojeni

- Vili Einspieler

Svet ministrov BiH je s sprejetjem posodoblje­ne strategije obravnave vojnih zločinov, ki bo v praksi neizvedlji­va, formalno izpolnil evropsko zavezo. Zaradi politike bodo zločinci ostali na prostosti, njihove žrtve pa nemočne.

V strategiji je žrtvam in pričam zločinov namenjene najmanj pozornosti, politiki pa poveličuje­jo vojne zločince. Njihovi zločini izginjajo iz javnosti, ker jih izpostavij­o le redke nevladne organizaci­je, novinarji in intelektua­lci so potisnjeni na obrobje. Večine ne zanima, kaj se je dogajalo v devetdeset­ih, žrtve in priče zločinov pa postopno umirajo tako kot njihovi rablji.

Razkrivanj­e identitete prič Oblast v Republiki Srbski pravnomočn­o obsojenim vojnim zločincem podeljuje odlikovanj­a. Po njih je imenovala šole in študentske domove. Srbski član predsedstv­a

BiH Milorad Dodik je zahteval ukinitev sodišča in tožilstva BiH, ki jima dokument omogoča lažji pregon vojnih zločinov. HDZ BiH v Federaciji BiH izpodbija haaške sodbe in organizira verske manifestac­ije v spomin na obsojene vojne zločince.

Mnogi so našli zatočišče na Hrvaškem in v Srbiji, kjer jim na podlagi dvojnega državljans­tva omogočajo beg pred roko pravice. Regionalno sodelovanj­e pri pregonu vojnih zločincev ni bilo nikoli vzpostavlj­eno, ker Srbija, Hrvaška in Črna gora ne bi mogle več prikrivati svoje vloge v vojni v BiH. Ker se zatekajo v prepoved izročitve svojih državljano­v in preprečuje­jo vpogled v dokazni material, tega tudi strategija ne bo spremenila.

Vojnim zločincem je v prid odločitev ustavnega sodišča BiH, da je treba uporabljat­i zakon v času storitve kaznivega dejanja, ki določa dvakrat nižjo zaporno kazen. V igri so poravnave obtoženih s tožilstvom o sodelovanj­u za nižjo kazen, kar odvrača žrtve in priče od sodelovanj­a v sodnih procesih. Razkritje identitete varovanih prič, kot v primeru premiera Republike Srbske Radovana Viškovića, kaže na to, da ni problem le v poskusih podkupovan­ja prič in lažnih pričanjih, temveč tudi v neustrezni zaščiti prič.

Pomanjkanj­e politične volje Mediji so obširno poročali o smrti generala Dragoljuba Ojdanića in nekdanjega prvega predsednik­a skupščine Republike Srbske Momčila Krajišnika. Generala so kovali v zvezde zaradi njegovih zaslug za razvoj oboroženih sil in obrambnega sistema, ki so mu prinesle najvišja državna in vojaška priznanja, mimogrede so zapisali, da je bil v Haagu obsojen na 15 let zapora zaradi zločinov na Kosovu. V skupščini Republike Srbske so spomin na Krajišnika počastili z minuto molka, čeprav ga je haaško sodišče obsodilo na 20 let zapora, ker ga je spoznalo za krivega iztrebljan­ja, umorov, pregonov na podlagi rase in vere, deportacij ter nečloveške­ga ravnanja in zločinov proti človeštvu. Najbrž zato, ker je do smrti ostal privržen politiki, zaradi katere je bil obsojen.

Pred sodišči v BiH trajajo procesi za vojne zločine že 15 let. Iz dokumenta je razvidno, da je nerešenih 550 primerov, proti več kot 4500 osumljenim vojnih zločinov v BiH še niso uvedli sodnih postopkov. Nekdanja sodnica haaškega sodišča Joanna Korner je kot glavna vzroka izpostavil­a neučinkovi­tost dela tožilstva BiH in pomanjkanj­e politične volje na državni ravni. Po prvotnih načrtih naj bi vsi vojni zločini dobili sodni epilog do konca leta 2023, kar bo neizvedlji­vo zaradi pandemije covida-19.

 ?? Foto Dado Ruvić/Reuters ?? V strategiji je žrtvam in pričam zločinov namenjene najmanj pozornosti, politiki pa poveličuje­jo vojne zločince.
Foto Dado Ruvić/Reuters V strategiji je žrtvam in pričam zločinov namenjene najmanj pozornosti, politiki pa poveličuje­jo vojne zločince.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia