Delo (Slovenia)

Razkrito premoženje Igorja Laha

Javna ponudba delnic Iz prospekta za javno ponudbo delnic KS naložbe je razvidna lastniška struktura skupine podjetij

- Karel Lipnik

Ljubljana – Družba KS naložbe je v portalu Seonet objavila prospekt za javno ponudbo, s katero bo, če ji bo v celoti uspelo, podvojila število izdanih delnic. Toda bolj kot dokapitali­zacija so zanimiva razkritja prospekta, saj je iz njih razvidno lastništvo enega najbogatej­ših Slovencev Igorja Laha.

Pet članov družine Lah so enakopravn­i lastniki ciprskega holdinga Kalantia Limited, ki ima v svojem lastništvu še en ciprski holding Ampelus in 73,8 odstotka slovenskeg­a holdinga KS naložbe.

Lastniška veriga

Največja neznanka do zdaj je bilo lastništvo nepremični­nskega stebra pod okriljem luksemburš­ke družbe Ceeref. Bilančna vrednost premoženja skupine Ceeref znaša okoli 85 milijonov evrov. Od tega zneska predstavlj­ajo nepremični­ne okoli 60 milijonov evrov, večina jih je v Sloveniji. Družba je lastnica stolpnice na Trgu Republike 3 v Ljubljani, poslovne stavbe na Dunajski 9 in stanovanjs­ko-poslovnega kompleksa Trnovska vrata na Barjanski cesti. Delnice Ceerefa so bile od maja leta 2013 do avgusta lani uvrščene celo na dunajsko borzo, vendar je bilo z njimi sklenjeno le nekaj poslov. Med kotacijo je bil Ceeref večkrat dokapitali­ziran, sodeč po zdaj razkritem lastništvu, pa so dokapitali­zacije izvedle družbe pod okriljem Igorja Laha. Ta zdaj z družino obvladuje vsaj 94,8 odstotka lastništva nepremični­nske družbe Ceeref.

Največji lastnik Ceerefa je Ampelus Holding, ki ima skupaj s prednostni­mi delnicami 73,6 odstotka lastništva in glasovalni­h pravic. Druga velika naložba Ampelusa je švicarskih holding Global Glass, ki je lastnik Steklarne Hrastnik.

Steklarna Hrastnik je lani ustvarila 65 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 7,4 milijona evrov čistega dobička. Družba sicer ocenjuje, da se bodo zaradi epidemije prihodki letos znižali za okoli 15 odstotkov.

Drugi največji lastnik nepremični­nskega holdinga Ceeref je še ena ciprska družba G.I. Dakota Investment­s, ki ima 21,2-odstotni delež. Ceeref predstavlj­a največji del portfelja Dakote, ki ima poleg tega še manjše deleže v slovenskih elektropod­jetjih. Lastnica Dakote so KS naložbe, torej družba, ki je v postopku dokapitali­zacije za štiri milijone evrov.

Bilančna vrednost skupine KS naložbe je konec junija letos znašala 17,8 milijona evrov, pri čemer je delež v Ceerefu predstavlj­al 12,1 milijona evrov.

Holding KS naložbe je imel ob polletju 16,8 milijona evrov kapitala. Zdaj ima izdanih 3,9 milijona delnic, ki so uvrščene tudi na Ljubljansk­o borzo. Zadnji posel je bil sklenjen v petek po 60 centov za delnico. Emisijska cena delnic v dokapitali­zaciji znaša en evro, prednost pri nakupu imajo sedanji delničarji. Ti v prvem krogu delnice lahko vplačajo sorazmerno z njihovim deležem, v drugem krogu pa lahko kupijo preostanek. Glede na lastniško razmerje bo Lah v postopku dokapitali­zacije lahko še povečal lastništvo. Formalni razlog dokapitali­zacije je sicer ocena družb, da se bodo zaradi vplivov, povezanih s pandemijo, znižale tržne cene za izdajatelj­a potencialn­o zanimivih investicij. To bi ustvarjalo zanimive naložbene priložnost­i.

Kdo je Igor Lah

Igor Lah je začel graditi svoje premoženje med privatizac­ijo, ko je upravljal pooblaščen­e investicij­ske družbe Kompas skladi. Te je v več procesih združeval in delil, tako tudi iztiskal male delničarje, premoženje pa postopno prenašal na družbe v tujini. V njegovem opisu na Linkedinu piše, da je ustanovite­lj ene največjih družb za upravljanj­e, ki ima več pooblaščen­ih družb in je udeležena v prevzemih in prestruktu­riranju več kot sto podjetij.

 ??  ??
 ??  ?? Revija ki sestavlja lestvico najbogatej­ših Slovencev, je premoženje družine Lah lani ocenila na 169 milijonov evrov.
Revija ki sestavlja lestvico najbogatej­ših Slovencev, je premoženje družine Lah lani ocenila na 169 milijonov evrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia