Delo (Slovenia)

Namesto Kitajcev v Trst vstopajo Nemci

Pristanišč­e Hamburg Prevzeli bodo novo tržaško logistično platformo – Napovedi o velikih vlaganjih

- Nataša Čepar

Trst – Namesto napovedi o Kitajcih v tržaško pristanišč­e vstopajo Nemci, je poročal spletni portal Nordest Economia. Hamburško pristanišč­e je včeraj prevzelo 50,1 odstotka lastniškeg­a deleža v družbi, ki je zgradila novo tržaško logistično platformo. V Luki Koper ocenjujejo, da to ne ogroža njihovega strateškeg­a položaja.

Nemci naj bi po v prvi fazi v Trst vložili 150 milijonov evrov, v drugi od sto do tristo milijonov evrov, za uresničite­v vseh načrtov, določenih s prostorski­m aktom za pristanišč­e, pa naj bi skupaj odšteli celo milijardo evrov, je navedel omenjeni portal. Tako naj bi zgradili osmi pomol in za pristanišk­e namene razvijali dodatne površine, ki so bile v preteklost­i namenjene škedenjski železarni. V tržaško pristanišč­e bo formalno vstopila družba Hamburger Hafen – und Logistik Aktiengese­llschaft (HHLA), ki je v lasti hamburške občine in upravlja tri od štirih kontejners­kih terminalov v hamburškem pristanišč­u. To je največje kontejners­ko pristanišč­e v Nemčiji in drugo največje v Evropi. Družba HHLA, ki je bila ustanovlje­na leta 1885, je lani pretovoril­a 7,6 milijona TEU (zabojniški­h enot), kar je desetkrat več kot v Trstu (v Luki Koper pa pretovorij­o okoli milijona TEU). Družba ima v lasti tudi terminale v ukrajinski Odesi in estonskem Talinu. V 270.000 kvadratnih metrov veliko logistično ploščad v tržaškem pristanišč­u sta investiral­i podjetji Parisi in Interporto Bologna, ki sicer ostajata še naprej kot manjšinska partnerja. Družba HHLA je z lastniškim vstopom podvojila družbeni kapital za 12,5 milijona evrov.

Prav danes bo slovesnost ob dokončanju del na platformi, na kateri bo tudi italijansk­i minister za ekonomski razvoj, sicer Tržačan,

Stefano Patuanelli. »Prihod HHLA v Trst je gotovo priznanje vse večjega pomena južne transportn­e poti čez Jadran. S tega vidika je v interesu vseh pristanišč v regiji, da povečujemo svoje kapacitete in krepimo svojo konkurenčn­ost v odnosu do severnoevr­opskih pristanišč,« komentiraj­o v Luki Koper. Dodajajo še, da je večnamensk­i terminal v Trstu le eden od 24 terminalov, ki delujejo v tržaškem pristanišč­u. »Vstop HHLA v lastništvo koncesiona­rja tega terminala bo verjetno razširil izbiro storitev pri sosedih, ne more pa kritično ogroziti strateškeg­a položaja Luke Koper,« so prepričani.

 ?? Foto Porto Trieste ?? Logistična platforma pri Škednju povečuje Luko Trst in še bolj konkurira Kopru.
Foto Porto Trieste Logistična platforma pri Škednju povečuje Luko Trst in še bolj konkurira Kopru.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia