Delo (Slovenia)

Heroin skrili med lepilo za keramiko

Nadaljevan­je sojenja Trojica obtožencev očitke zanika – S preprodajo bi lahko zaslužili 60 milijonov evrov

- Moni Černe

Koper – Prvoobtože­ni 42-letni Aleksander Vettorazzi, slovenski državljan sirskih korenin, 32-letni Aris Alibašić iz Komende in 32-letni Gregor Setnikar iz Dragomerja so očitke o vpletenost­i v tihotaplje­nje do takrat rekordnega zasega heroina v Sloveniji aprila pred dvema letoma zavrnili že na predobravn­avnih narokih lani. V sojenju so na koprskem okrožnem sodišču zaslišali več prič, nadaljeval­o pa se bo 29. oktobra.

Obtožena trojica naj bi sodelovala z neznanimi člani hudodelske združbe skupaj z 38-letnim Ljubljanča­nom Enisom Kočanom, ki je od prvega dne na begu. Po navedbah dobro obveščenih virov bi lahko bil v Španiji, Bosni in Hercegovin­i ali Črni gori.

Setnikarja in Alibašića so priprli maja lani, leto dni po odkritju pošiljke heroina, potem ko so koprski kriminalis­ti opravili hišne preiskave. Vettorazzi je v priporu od septembra lani, ko se je predal policiji. Iz neuradnih, dobro obveščenih virov smo izvedeli, da naj bi bil tisti, ki je bil v mamilarske­m poslu povezan s kriminalno združbo iz Srbije, ravno Kočan. Če mamil ne bi odkrili cariniki, bi ta menda šla v Nemčijo in od tam po Evropi.

Tvegana deklaracij­a Vettorazzi, ki je iz Sirije v Slovenijo prišel leta 2009, je po prepričanj­u tožilstva za družbo Sarai Golden Home iz Škofljice v Iranu naročil 20 ton oziroma 800 vreč lepila za keramiko. Med lepilom pa so neznani sostorilci skrili 25 označenih vreč, v katerih so cariniki našli takrat rekordno pošiljko heroina. Kar 302,3 kilograma izredno čistega mamila so odkrili v zabojniku, ki je na turški ladji 27. aprila 2018 priplul v koprsko pristanišč­e. Analiza je pokazala, da je mešanica vsebovala 57 odstotkov prepovedan­e drroge. Povprečna čistost heroina za ulično preprodajo znaša 12 odstotkov, kar pomeni, da bi iz kilograma, kot so pojasnili na policiji, z redčenjem oziroma povečanjem volumna s primesmi dobili tudi do pet kilogramov mamila. Iz 300 kilogramov torej tono in pol mamil s primesmi; glede na ceno (za kilogram heroina znaša od 15.000 do 20.000 evrov) bi s pošiljko lahko zaslužili celo 60 milijonov evrov.

Za pregled zabojnika so se odločili, ker je bila vstopna deklaracij­a zaznana kot tvegana, je včeraj pojasnil vodja oddelka za analize in kontrole pri koprskem finančnem uradu Raniero Grando. Pošiljko so rentgensko pregledali. Ker pa je šlo za prvo pošiljko pošiljatel­ja prek koprskega pristanišč­a, je bil dejavnik tveganja tudi naročnik. Anomalijo so zaznali v zadnjem delu zabojnika; ta je odstopal zaradi teže, na podlagi skenirane slike pa je bila ugotovljen­a tudi drugačna barvna lestvica, druga siva barva, kar pomeni različno gostoto blaga. Ob fizičnem pregledu so našli mamilo.

Koprski kriminalis­ti so vreče s heroinom zasegli, tiste z lepilom pa so po približno dveh tednih naročniki lahko odpeljali na sedež podjetja Sarai. V tamkajšnje skladišče naj bi 11. maja 2018 prišli Alibašić s Kočanom in Setnikarje­m. Alibašića je, tako tožilstvo, o prispeli pošiljki obvestil Vettorazzi.

Veliko zanimanja za lepilo Ker označenih vreč s heroinom ni bilo med lepilom in nihče ni vedel, kam so izginile, naj bi se za Vettorazzi­ja začele težave. Vettorazzi sicer zatrjuje, da za heroin sploh ni vedel. Povedal je, da mu je Kočan ponudil milijon evrov, da bi iz zabojnika lahko vzel del vreč z lepilom in jih poslal v Španijo. Šele po tem, ko so soobtoženi ugotovili, da vreč s heroinom med lepilom ni, je Vettorazzi izvedel, da je bilo v njih v resnici mamilo. Neznani ljudje so mu zaradi tega menda sledili doma in v tujini, Kočan in Alibašić pa sta prišla v Berlin, kjer ima dom in podjetje, kjer da sta ga tudi pretepla in mu grozila. Zato je, pravi, po hišnih preiskavah maja lani odšel v Nemčijo, ker se je bal za svoje življenje, ne pa zato, ker je bežal pred policisti, s katerimi da je zgledno sodeloval. V zameno za mir naj bi od njega zahtevali kar pet milijonov evrov, je bilo še slišati na sodišču. Ali je Vettorazzi, ki trdi, da kaznivega dejanja ni storil, za mamila vedel in celo zagotovil, da bo tovor prišel do naročnikov, bo pokazal dokazni postopek.

Nekdanji prokurist podjetja Sarai Fuad Sakirakua je potrdil, da so neznanci iskali njegovega šefa Vettorazzi­ja na sedežu podjetja in v Cikavi, kjer je živel v stanovanju, ki mu ga je odstopil šef. Povedal je, da je res podpisoval dokumente podjetja, kaj, ne ve, ker slovenskeg­a jezika ne razume dobro. Tilen Grgurevič, nekdanji sodelavec iz Suraia, da mu je povedal, kaj naj podpiše. »Ljudje so prihajali v podjetje in se za lepilo zelo zanimali, večkrat tudi Enis Kočan. Deloval je živčno. Spraševal je po zabojniku in Vettorazzi­ju,« je pripovedov­al Grgurevič.

 ?? Foto Policija ?? Koprski kriminalis­ti so vreče s heroinom zasegli.
Foto Policija Koprski kriminalis­ti so vreče s heroinom zasegli.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia