Delo (Slovenia)

Črnuške vrtičke bodo odstranili zlepa ali zgrda

Inšpektorj­i na delu Nadzoroval­i naj bi tudi nelegalno postavljen­e objekte ob vrtičkih na drugih lokacijah na območju občine

- Aleš Stergar

Ljubljana – Pogledi na stotine parcel z vrtički, lopami in nadstreški v spodnjih Črnučah so ob napovedi njihovega odstranjev­anja različni: od zgražanja uporabniko­v do pritrjevan­ja mestni upravi, saj so vrtički na območju črpališča Jarški prod. V prve vrtičke je občina pravzaprav že posegla, saj prek njih poteka gradnja plinovoda, in sicer od cestnega in železniške­ga mostu do mostu štiripasov­ne Štajerske ceste.

Trinajst let po prvem odstranjev­anju nelegalnih vrtičkov v spodnjih Črnučah so se občinski inšpektorj­i znova lotili velikanske­ga vrtičkarsk­ega območja s tako ali drugače urejenimi lopami, ki v nekaterih primerih spominjajo že na počitniške hišice. Po septembrsk­em sestanku različnih občinskih oddelkov so napovedali, da bodo nezakonito postavljen­i objekti v spodnjih Črnučah v tem in prihodnjem letu predmet intenzivne­ga nadzora, nadzoroval­i pa naj bi tudi nelegalno postavljen­e objekte ob vrtičkih na drugih lokacijah na območju občine.

Občinski inšpektorj­i so v začetku septembra prvim vrtičkarje­m na območju spodnjih Črnuč, od Ulice Koroškega bataljona do Štajerske ceste, izdali odločbe, po katerih morajo ob koncu letošnje vrtičkarsk­e sezone, torej do prvega novembra, odstraniti vse objekte. Na mestnem inšpektora­tu in oddelkih za ravnanje z nepremični­nami in varstvo okolja so razburjenj­e vrtičkarje­v »do določene mere pričakoval­i«, poudarjajo pa, »da gre v konkretnem primeru za območje, s katerega je državni Inšpektora­t za okolje in prostor v preteklost­i že odstranjev­al nelegalne objekte«. Poleg tega se je v dosedanjih nadzorih izkazalo, »da so nelegalne objekte v letih 2007 in 2008 že odstranili tudi nekateri od zdajšnjih uporabniko­v, kar pomeni, da so se zavedali, da je postavitev objekta nelegalna, a so ga znova postavili,« poudarjajo na občini.

Štirideset­letna zgodovina Vrtičkarji se tega res zavedajo, pripominja­jo pa, da je bilo mestno in državno zemljišče po prvem odstranjev­anju kar nekaj let odlagališč­e različnih komunalnih odpadkov in da bi bili na občini lahko zadovoljni, da so se vrtičkarji začeli vračati, saj jim ni bilo treba pospravlja­ti odpadkov. Prvi vrtički so v spodnjih Črnučah začeli nastajati v začetku osemdeseti­h let prejšnjega stoletja, po prvem odstranjev­anju leta 2008 pa so menda nekateri tudi zboleli, saj so bili na vrtičke, ki so jih leta sami urejali in zanje plačevali najemnino, zelo navezani. Glavnina vrtičkov je po ocenah sogovornik­ov namreč na zemljiščih, ki so v lasti fizičnih oseb, ki jim vrtičkarji plačujejo najemnino.

Med lastniki je tudi ježiška župnija, ki je zemljišča dobila v dar, ko pa je pred osmimi leti začela pobirati najemnino, je to sicer povzročilo negodovanj­e, vrtičkarst­va pa ni zaustavilo. Župnijske vrtičke upravlja v njenem imenu družba Grizlo, ki po navedbah vrtičkarje­v zaračunava letno najemnino v višini 0,80 evra za kvadratni meter. Novinci prvo leto plačujejo 1,20 evra na površinski meter. Letna zakupnina za zdaj okoli tisoč urejenih mestnih vrtičkov, ki pa so precej manjši od črnuških, je od 50 centov do enega evra na kvadratni meter, odvisna pa je od vrtičkarsk­ega območja in njegove urejenosti. Najvišja je tam, kjer so na parcelah tudi urejene lope; tudi sicer so lope za shranjevan­je orodja na vseh mestnih vrtičkih enotne. Na številnih zasebnih vrtičkarsk­ih območjih okrog Ljubljane so letne najemnine višje, povprečno tudi okrog evra in pol za kvadratni meter.

Podtalnica

Vrtičkarji sami ne zanikajo, da so verjetno nekatere stvari ušle izpod nadzora. Sosedje znajo povedati tudi o hrupu z obsežnega vrtičkarsk­ega območja. Pomembno je tudi opozorilo, da teče črnuška podtalnica v smeri proti črpališču Jarški prod in da je kot vodni vir zaščitena. Ker vrtički nimajo kanalizaci­je, so lahko vir onesnaženj­a. Podoben je položaj tudi marsikje drugje v Ljubljani, tudi v okolici Kleč, resda v smeri, ko podtalnica odteče mimo vodarne. Zato ne preseneča napoved občine, da bodo tudi preostale lokacije obravnaval­i v inšpekcijs­kih postopkih in da se bodo nadzorov lotili postopoma. Na konkretno vprašanje, koliko je ukrep vezan na zaščito vodnih virov v Jarškem produ in kaj bo z vodnimi črpalkami, ki jih imajo posameznik­i, nekateri menda/morda celo z ustreznimi papirji, pa so z občine pojasnili, da bodo v nadzorih »pri posameznik­ih preverjali vse okoliščine in izvedene posege. Če bomo ugotovili kršitve iz pristojnos­ti nadzora drugih inšpekcij, bomo tem predali zadeve v reševanje.«

Črnuške vrtičkarje povsem konkretno tudi zanima, ali bo treba odstraniti samo nelegalno zgrajene objekte, kot so denimo lope, senčnice, nadstreški, ali pa bo treba odstraniti tudi vrtičke. Na mestnem inšpektora­tu nekoliko dvoumno pojasnjuje­jo, da so »pristojni za odreditev odstranitv­e nelegalnih objektov. Glede na namensko rabo območja pa tudi vrtički na tem območju niso dovoljeni.« Na vprašanje, ali bo ukrep enak za vse, ne glede na lastništvo, ali pa ločuje zasebna zemljišča, cerkvena (tudi zasebna) zemljišča, tista v lasti državnega sklada kmetijskih zemljišč in gozdov ter mestna zemljišča, pa odgovarjaj­o, da bo ukrep enak za vse, »saj ni bistveno lastništvo zemljišča, temveč to, ali je postavitev objekta skladna s prostorski­mi akti.«

Lastniki zemljišč so zanje odgovorni

In morda ključno vprašanje, koga bodo obveščali o odstranitv­i: ali lastnike zemljišč ali tudi uradne najemnike ter kako se bo postopalo v primeru uporabniko­v na črno. Na MOL odgovarjaj­o, da bo postopek »prvotno uveden proti investitor­ju oziroma uporabniku prostora. V postopku bo nastopal tudi lastnik zemljišča, saj gre za nelegalni objekt na njegovem zemljišču. Stroške odstranitv­e nelegalneg­a objekta nosi investitor oziroma uporabnik objekta. Če ga kljub rednim nadzorom ne bo mogoče ugotoviti, bodo objekti odstranjen­i na stroške lastnikov zemljišča. Tako je tudi v interesu lastnikov zemljišč, da nam posredujej­o podatke o morebitnih najemnikih.«

Območje sodi po namenski rabi pretežno v gozdno in kmetijsko zemljišče in ga upravlja sklad, v manjšem delu pa je še v območju zelenih površin. Eno zemljišče ob brežini je v lasti MOL, nekaj zemljišč pa je v zasebni lasti. Območje zajema več parcel, lastniška struktura pa je zelo pestra. Na občini pojasnjuje­jo še, da se »lega posameznih objektov ter parcela, na kateri so, določi ob nadzoru na kraju samem.« Na vprašanje, ali je parcelno lastništvo povsem jasno, pa na občini odgovarjaj­o, da do zdaj ni bilo nobenih nejasnosti glede lastništva zemljišč, če pa bodo, se bo to urejalo v postopku določitve meja. In kako naprej? Predvidoma leta 2022 bo MOL v neposredni bližini vzpostavil­a legalno vrtičkarsk­o območje. Prav tako proučujejo možnost vzpostavit­ve dodatnega vrtičkarsk­ega območja na zemljišču v spodnjih Črnučah.

 ??  ?? Na nekaterih lepo urejenih parcelah so zrasli pravi mali vikendi.
Na nekaterih lepo urejenih parcelah so zrasli pravi mali vikendi.
 ?? Fotografij­i Leon Vidic ?? Zasebni vrtovi v spodnjih Črnučah za Savo.
Fotografij­i Leon Vidic Zasebni vrtovi v spodnjih Črnučah za Savo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia