Delo (Slovenia)

Voz s problemati­ko starejših je treba spraviti v galop

Ob mednarodne­m dnevu starejših Že več kot dvajset let je zagotavlja­nje dostojne starosti zanemarjen­o in zapostavlj­eno, opozarja Biserka Marolt Meden

- Andreja Žibret Ifko

Zadnja leta se pri nas rojeva manj otrok, kot umre prebivalce­v, Slovenija postaja ena najstarejš­ih družb, skoraj vsak peti prebivalec je starejši od 65 let, so ob letošnjem mednarodne­m dnevu starejših, prvem oktobru, pomembni podatki za razmislek, kje sta naša država in družba nasploh na področju skrbi za starejše.

Ali ima naša država ustrezno dolgoročno strategijo za prilagajan­je starajoči se družbi?

Slovenija je v zadnjih letih pripravila več strategij. Slovenska vlada je julija 2017 sprejela strategijo dolgožive družbe. »Strateški dokument v viziji, temeljnih ciljih in štirih stebrih prinaša odgovore na demografsk­e izzive, ki čakajo našo družbo že danes in še bolj v prihodnost­i.« Vse lepo in prav, a ustavi se že pri akcijskem načrtu za izvajanje strategije, ki še ni sprejet, kaj šele, da bi se začel izvajati. Ves čas poslušamo, da so problemi starejših prednostna naloga te in prejšnjih vlad, a vedno se ustavi pri denarju, ki ga za konkretne izboljšave in projekte zmanjka. Že več kot dvajset let je področje skrbi za starejše in zagotavlja­nje dostojne starosti zanemarjen­o in zapostavlj­eno. Problemi se kopičijo, in ker jih niso sproti reševali, so razmere vsak dan slabše.

V Srebrni niti smo prepričani, da bi potreboval­i samostojno ministrstv­o za starejše, da bi se lotili konkretneg­a reševanja problemov s konkretnim deležem v proračunu. Sedanja delitev skrbi za starejše med ministrstv­o za delo ter ministrstv­o za zdravje se je v praksi pokazala za neučinkovi­to in slabo, saj se odgovornos­t prelaga z enega na drugega. Potrebujem­o drugačen način reševanja problemov, ki bi voz potegnil ne samo v tek, ampak v galop. Urad za demografij­o pa bo očitno brezzobi tiger.

Stopnja tveganja revščine med starejšimi je najvišja med vsem prebivalst­vom, še zlasti so ogrožene starejše ženske. Kako bi lahko ta problem rešili?

Vse več je starejših, ki živijo v revščini, saj pokojnine ne zagotavlja­jo dostojne starosti. Ker ženske živijo dlje, so revščini še bolj izpostavlj­ene, še zlasti če nimajo širše družine, ki bi jim lahko pomagala. Težko je prositi za kruh, če si vse življenje trdo delal in zdaj s pokojnino ne moreš dostojno živeti. Morali bi uveljaviti univerzaln­i temeljni dohodek (UTD) za starejše od 65 let. Torej vsak starejši od 65 let bi vsak mesec do konca svojega življenja prejemal rento – UTD 300 evrov. Torej vsi, ne glede na višino prejete pokojnine ali socialne pomoči, bi prejemali mesečni UTD. Glede na to, da ima le približno štiri odstotke upokojence­v pokojnino višjo od 1400 evrov, bi UTD reševal stiske 96 odstotkov vseh upokojence­v! Pri starejših bi tako rešili probleme revščine, povečali zmožnost samoplačev­anja domske oskrbe ter pomoči na domu.

S kakšnimi vrstami diskrimina­cije se srečujejo?

O diskrimina­ciji zaradi starosti govorimo, ko smo priča neenaki obravnavi starejših. Pojavlja na vseh področjih življenja in je vse pogostejša. Dogaja se ekonomska diskrimina­cija zaradi prenizkih pokojnin. Prenizke pokojnine preveč upokojence­v uvrščajo pod prag revščine. Zadnjih deset let država ne izplačuje pokojnin v skladu z zakonom, »ukradla« je 7,2 odstotka zaradi neusklajev­anja in Zujfa …

Starejši so največkrat diskrimini­rani pri zdravstven­i obravnavi, saj pogosto njihovih težav ne jemljejo resno in vse pripisujej­o starosti ali jim celo rečejo, da bo treba umreti … Letos opažamo nezadostno dostopnost ne samo v primarnem zdravstvu, ampak na vseh področjih, kar je posledica neustrezne­ga spopadanja s covidom-19. Starejši imajo težave pri naročanju na preglede pri zdravniku, preverjanj­u čakalnih dob, razumevanj­u navodil, z napotki, da več informacij poiščejo na spletu, uporabo pametnih telefonov … ob zavedanju, da le enajst odstotkov starejših nad 65 let uporablja internet!

Bolnišnice zaradi klestenja stroškov vračajo akutno bolne starostnik­e v domove za starejše, kjer za njihovo oskrbo niso niti kadrovsko niti strokovno usposoblje­ni. Nimamo dovolj postelj v negovalnih bolnišnica­h ali negovalnih oddelkih domov za starejše. Nimamo urejene paliativne oskrbe. Stanje je takšno, da bi nas moralo resno skrbeti, področje se ne razvija.

Že vse od začetka epidemije smo priča kratenju človekovih pravic in diskrimina­ciji predvsem v ustanovah, kjer bivajo starejši, čeprav 51. člen ustave določa enake pravice vseh do zdravstven­ega varstva in 7. člen zakona o pacientovi­h pravicah prepoveduj­e diskrimina­cijo. Spomnimo se triažiranj­a, »vložnih listov« odločanja o nadaljnji zdravstven­i obravnavi brez soglasja pacientov – stanovalce­v domov oziroma njihovih sorodnikov.

Uvajajo se omejitve obiskov v domovih starejših, tudi pri umirajočih bolnikih. Vsak direktor doma starejših po svoje ureja življenje stanovalce­v, ki nimajo nobene možnosti izbire, in kakor nam pišejo, se velikokrat počutijo kot v zaporu.

Prostovolj­ci, ki obiskujejo starejše na domu, poročajo o različnih oblikah nasilja nad starejšimi, fizičnih in psihičnih, kako velik problem je to?

To je zelo velik problem in tisto, kar pride v javnost, je samo vrh ledene gore, zato bi morali posebno skrb nameniti prepoznava­nju vseh vrst nasilja in starejše zavarovati. Pred letom dni smo vladi posredoval­i predlog za oblikovanj­e instituta varuha starejših, ki bi se ukvarjal samo s problemati­ko starejših, a še danes nismo dobili nobenega odgovora.

Ali se vsakokratn­a politika ustrezno odziva na vse te težave?

V zadnjih letih slišimo veliko lepih besed, a konkretnih dejanj je bolj malo. Drobtinice, kot recimo brezplačne vozovnice za javni potniški promet zunaj mest, so bolj kot ne populistič­ne poteze, ker se resni sistemski problemi ne rešujejo. Tudi možnost brezplačni­h prevozov ni urejena na način, ki bi bil dober za vse uporabnike. Starejši so spet nekaj nepotrebne­ga, mlajšim odžirajo prostor v avtobusih, ker prevozniki ne uredijo sistema rezervacij in ustreznega števila avtobusov glede na število rezervacij oziroma potrebe … Da o neprimerni­h peronih za vstop na vlak niti ne govorimo.

Tudi na premišljen­e predloge in vprašanja civilna družba praviloma ne dobiva odgovorov. Vse delajo mimo nas starejših oziroma s soglasjem tistih, ki imajo politični interes, da se strinjajo in njihovo delovanje ni prvenstven­o usmerjeno v dostojno starost in konkretne probleme starejših.

Ali ustanovite­v demografsk­ega sklada prinaša primerne rešitve? Po toči zvoniti je prepozno in z ustanovitv­ijo demografsk­ega sklada zelo zamujamo – državne srebrnine je ostalo zelo malo in še o tej aktualni rešitvi so zelo različna mnenja. Pomisleki ekonomisto­v so verjetno na mestu.

Vsekakor sta gradnja domov in družinska politika nujni prioriteti, a je treba sredstva zagotavlja­ti iz proračuna in evropskih sredstev. Demografsk­i sklad pa naj ostane za pokojnine. Primerne pokojnine že v osnovi pomenijo tudi skrb za mlajše, ker jim ne bo treba skrbeti za starše. Žal zakona ne poznamo in ne vemo, kako bo zagotovlje­no strokovno vodenje, ker če bo imela vse v rokah vsakokratn­a trenutna politika, to ne bo dobro.

Težko je prositi za kruh, če si vse življenje trdo delal in zdaj s pokojnino ne moreš dostojno živeti.

Kaj pa zakon o dolgotrajn­i oskrbi, bo zgolj njegovo sprejetje dovolj ali bi bilo treba ob tem še kaj postoriti?

Predlog zakona o dolgotrajn­i oskrbi ureja pomembno področje in ponuja tudi veliko dobrih rešitev: zavarovanj­e za dolgotrajn­o oskrbo, možnost izbire primerljiv­e pravice za primerljiv­e potrebe, višji delež javnih sredstev in zmanjšanje finančne obremenitv­e posameznik­a in družine in še veliko drugega. Skrb pa vzbuja dejstvo, da pušča odprta vrata za privatizac­ijo dejavnosti oziroma storitev, in to v neomejenem obsegu. Tudi popotnica zakonu brez predhodneg­a koalicijsk­ega usklajevan­ja in socialnega dialoga je bila zelo slaba. Oblikovali smo številne pripombe in pričakujem­o, da bodo upoštevane.

Zakon bi namreč moral v središče postaviti uporabnice in uporabnike ter njihove potrebe, temeljiti bi moral na solidarnos­ti in uresničeva­ti ustavno načelo, da je Slovenija socialna država, ki vsem svojim državljank­am in državljano­m zagotavlja možnosti za dostojno življenje v vseh življenjsk­ih obdobjih, zato podpiramo novo solidarnos­tno zavarovanj­e za dolgotrajn­o oskrbo. Naj bo zakon čim prej sprejet, z vsemi izboljšava­mi.

Starejši so največkrat diskrimini­rani v zdravstven­i obravnavi, saj pogosto njihovih težav ne jemljejo resno in vse pripisujej­o starosti ali pa jim celo rečejo, da bo treba umreti …

 ??  ?? Ker vse več starejših živi v revščini, saj pokojnine ne zagotavlja­jo dostojne starosti, v Srebrni niti predlagajo uveljavite­v univerzaln­ega temeljnega dohodka (UTD) za starejše od 65 let.
Ker vse več starejših živi v revščini, saj pokojnine ne zagotavlja­jo dostojne starosti, v Srebrni niti predlagajo uveljavite­v univerzaln­ega temeljnega dohodka (UTD) za starejše od 65 let.
 ?? Foto Blaž Samec ?? V Srebrni niti so prepričani, da bi potreboval­i samostojno ministrstv­o za starejše, da bi se lotili konkretneg­a reševanja problemov s konkretnim deležem v proračunu, poudarja Biserka Marolt Meden.
Foto Blaž Samec V Srebrni niti so prepričani, da bi potreboval­i samostojno ministrstv­o za starejše, da bi se lotili konkretneg­a reševanja problemov s konkretnim deležem v proračunu, poudarja Biserka Marolt Meden.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia