Delo (Slovenia)

Ocenjujemo

- Breda Pretnar

Balet

Gusar (Le Corsaire)

SNG Opera in balet Ljubljana

Gusarja, ki ga na ljubljansk­em odru še nismo videli, so zaupali izjemnemu španskemu plesalcu in koreografu Joséju Carlosu Martínezu, nekdanjemu prvaku pariškega opernega baleta (Danseur Etoile de l'Opéra de Paris) in do nedavnega dolgoletne­mu umetniškem­u vodji španskega Nacionalne­ga plesnega ansambla (Compañía Nacional de Danza). Ljubljansk­o premiero, ki je bila načrtovana v pretekli sezoni, so zaradi izbruha koronaviru­sa preložili na začetek nove sezone. Po nekaj mesecih izolacije je baletni ansambel tako znova stopil na oder.

Libreto za balet je sredi 19. stoletja napisal Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges po motivih Byronove pesnitve. Prva uprizorite­v je bila leta 1856 v pariškem Cesarskem opernem gledališču (Théâtre Impérial de l'Opéra) v koreografi­ji Josepha Mazilierja na glasbo Adolpha Adama. Za nadaljnji razvoj tega baleta je vsekakor zaslužen Marius Petipa. Med njegovim delovanjem v gledališču Bolšoj je bil Gusar namreč del železnega repertoarj­a. Pozneje so sledile nove obnove v Rusiji in potem na Zahodu, kjer obstajajo številne različice, denimo postavitev Manuela Legrisa za Dunajski državni balet, Anne-Marie Holmes za Ameriški baletni teater, ki je leta 2000 prejel nagrado emmy za postavitev Gusarja za Angleški nacionalni balet. Aivars Leimanis, direktor Latvijskeg­a nacionalne­ga baleta, ga je leta 2016 postavil za mariborski balet, Tetsuya Kumakawa, nekdanji prvak londonskeg­a Kraljevega baleta, je predstavil svojo različico na Japonskem v produkciji K-Ballet Co. Zgodba je sicer naivna, polna pustolovšč­in, omogoča pa razmah odrske drame, melodrame in romantične komedije. V glavni knjižici izvemo, da je koreograf Martinez »želel zgodbo, razumljivo gledalcu, povedati po svoje. Ker izvirni Gusar traja tri ure, se je odločil, da naredi različico v dveh dejanjih, za katero je tudi sam napisal libreto. Koreografi­ja, ki sicer sloni na Petipajevi koreografi­ji, je izčiščena in jasna.« Na zaslonu so pred vsakim dejanjem izpisali vsebino zgodbe. V predstavi so se zvrstili liki, ki omogočajo plesalcem izraziti vse, kar ponujajo epizodne komične vloge, nekateri pa v glavnih vlogah izkazujejo svojo plesno virtuoznos­t. Burni aplavzi iz ozadja so spodbujali soliste, ki so z nekajminut­nimi pokloni »dopolnjeva­li« potek zgodbe. Na malem odru se je ob majhnem številu dovoljenih obiskovalc­ev zgodil spektakel. Izjemen zanos in plesna energija baletnega ansambla sta prav gotovo najvrednej­ša pri sodelovanj­u s koreografo­m in njegovo asistentko Anael Martin. Po nekaj mesecih izolacije sta plesalce prebudila iz plesnega sna. Ansambel in mnogi solisti so presenetil­i s svojimi plesnimi dosežki.

Kostumogra­f Iñaki Cobos Guerrero, nekdanji plesalec, je po Martinezov­ih besedah uveljavlje­n in nadarjen oblikovale­c kostumov. Matej Filipčič, proslavlje­n scenograf gledališki­h predstav, med drugim tudi scenograf, režiser in scenarist desetih državnih proslav, naj bi bil najbolj poklican, da pove, kam pelje naša sodobna scenografi­ja.

Balet je spremljal posnetek opernega orkestra, snemali pa so v zaodrju z manjšim številom glasbeniko­v z ustrezno razdaljo med sedeži. Mlada obetavna dirigentka Mojca Lavrenčič je dejala: »Ples in glasba sta ob vsakem trenutku unikatna. Zdi se mi, da prav klasični balet nima polne moči izražanja.« Lahko upamo, da bo kmalu dirigirala orkestru v živo. Glede na njeno navzočnost in spremljanj­e baleta pri vajah se morda rojeva nova dirigentka prav za balet.

Za glavni vlogi sta se Martinez in umetniški vodja baleta odločila za tri ugledne goste. Maia Makhateli, prvakinja Nizozemske­ga nacionalne­ga baleta (HET Nationale Ballet iz Amsterdama), in Natasha Mair, prvakinja Dunajskega državnega baleta (Wiener Staatsball­ett), bosta nastopali v vlogi Medore, Mairjeva pa tudi v vlogi Gulnar. Medoro je na premieri plesala Makhatelij­eva, tehnično dovršena, gracilnih plesnih manir in izjemna s kombinacij­ami redko videnih fouetés (vrsta obratov na eni nogi) v znamenitem pas de deux. Natasha Mair, ki se je naslednji večer predstavil­a kot Gulnar, je ustvarila izjemno kreacijo tega lika. Njen ples je »žvrgolel« po odru. Naša Ana Klašnja je znova v formi. V vlogi Gulnar je bila plesno očarljiva.

Namesto Vadima Muntagirov­a, prvaka londonskeg­a Kraljevega baleta, je na premieri vskočil Jakob Feyferlik, prvak Dunajskega državnega baleta. Morda zaradi vskoka v zadnjem trenutku je ostal v senci odličnih kreacij Lankendema Filippa Joria in Birbanta Lukasa Zuschlaga, za katera ni nujno, da tehnično dosegata dunajskega prvaka. Ne prezrimo Tjaše Kmetec, Birbantove prijatelji­ce, ki je odplesala opaženo vlogo vodje med gusarkami in gusarji. Na drugi predstavi sta prvaka ljubljansk­ega baleta Rita Pollacchi in Kenta Yamamoto nastopila kot Medora in Konrad. Pollacchij­eva je bila prepričlji­va Medora in je potrdila nedavno zasluženo prejeti naziv prvakinje. Yamamotu v vlogi Konrada ne moremo oporekati izvajanja, poudarjam, naučenih plesnih elementov, kot so skoki (grand jeté), vrtenja (pirouettes, double tour en l'air, tour a la seconde), še vedno mu manjka karizmatič­nost prvaka, v nasprotju z drugimi, ki kljub tehniki, izraznosti in karizmatič­nosti ostajajo v zboru, denimo Filippo Jorio in ne nazadnje Yujina Muraishi.

V soboto sta kot tretja zasedba nastopila mlada obetavna plesalca Nina Noč (Medora) in Yujin Muraishi (Konrad), ki je bil morda najbolj prepričlji­v in prikupen, s tehničnimi plesnimi elementi je presegel druge v teh vlogi. Obe, Nočeva in Pollacchij­eva, sta se najbolj ukvarjali s fouettés v pas de deux. Obe sta uspešno odplesali svoji vlogi.

Vzdržati toliko predstav zaradi omejenega obiska je za ves ansambel naporen začetek nove sezone.

 ?? Foto Darja Štravs Tisu ?? Gusarja, ki ga na ljubljansk­em odru še nismo videli, so zaupali izjemnemu španskemu plesalcu in koreografu Joséju Carlosu Martínezu.
Foto Darja Štravs Tisu Gusarja, ki ga na ljubljansk­em odru še nismo videli, so zaupali izjemnemu španskemu plesalcu in koreografu Joséju Carlosu Martínezu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia