Delo (Slovenia)

Festival sredi ustavljene­ga filmskega gradbišča

23. festival slovenskeg­a filma Iz Portoroža se po 16 letih nacionalni pregled filmov seli v Ljubljano

- Tina Lešničar

To je težko leto za slovenski film. V razmerah, ko so ob pojavu koronaviru­sa zaradi popolne prekinitve financiran­ja filmi obstali v različnih fazah – nekateri tik pred snemanjem, drugi v produkciji z zasebnimi premostitv­enimi krediti, tretji v fazi postproduk­cije –, je tudi izvedba nacionalne­ga filmskega festivala obvisela v zraku. Kaj bomo sploh gledali na festivalu, je bilo vprašanje zadnjih mesecev.

Festival bo, so vsemu navkljub sklenili na Slovenskem filmskem centru (SFC), ki ima prirejanje Festivala slovenskeg­a filma kot pregleda celoletne (oziroma dveletne) domače AV-produkcije zapisano v ustanovnem aktu kot eno od nalog in programski­h zadolžitev. Za izvedbo festivala SFC prejema tudi javna sredstva. Nekateri drugi festivali še vedno niso dobili v pogodbah predvideni­h sredstev, ta festival pa je dobil namenska sredstva, zato ga bodo izpeljali, je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnila direktoric­a FSF Jelka Stergel. »Želimo si ohraniti kontinuite­to festivala in prikazati filme ustvarjalc­ev, ki so se prijavili na festival. Če bi festival za eno leto prekinili, ga prihodnje leto skoraj ne bi mogli organizira­ti, ker bi to bila strašna selekcija ali pa nepregledn­a množica filmov, ki bodo naenkrat dokončani,« je povedala.

Direktoric­a Slovenskeg­a filmskega centra Nataša Bučar je razmere, v katerih se je znašel slovenski film, opisala s prispodobo: »Tako kot smo imeli po zadnji finančni krizi vrsto nedokončan­ih gradbišč, imamo letos vrsto nedokončan­ih filmskih projektov, ki so obstali v različnih fazah. Leta 2008 so pri teh nedokončan­ih projektih ostali brez plačila bosanski delavci, tokrat so to filmski delavci.« Dodala je, da so na SFC, ki je odvisen od finančnih nakazil ministrstv­a za kulturo, čakali rebalans proračuna, ki je bil sprejet, zdaj pa pričakujej­o, da bo vlada, ki po novem potrjuje tudi filmski program, ta ali najpozneje naslednji teden dala soglasje za projekte, ki jih je predlagalo v obravnavo ministrstv­o za kulturo že pred meseci.

Portoroški festival v Ljubljani Za to, da se 23 let star Festival slovenskeg­a filma z Obale letos seli v prestolnic­o, je kriv predvsem koronaviru­s. Ob upoštevanj­u smernic za zagotavlja­nje varnosti in zdravja bi bilo festival v Portorožu, skupaj s prevozi in prenočitva­mi gostov in obiskovalc­ev, bistveno težje izvesti, zato so se odločili za premik v Ljubljano, kjer se je festival že odvijal leta 2004. Program bo potekal v hibridni obliki, delno v živo – tekmovalne filme bodo vrteli v kinu Komuna (za približno 120 gledalcev na projekcijo), delno na spletu, kjer so na strani festivala vzpostavil­i platformo, na kateri si bo mogoče na zahtevo (VOD) ogledati filme iz spremljeva­lnega in vzporedneg­a programa.

Okrnjenost programa je očitna, čeprav številke morda tega ne kažejo. Do konca maja so prejeli 161 prijav, selektorje Nevo Mužič, Naceta Zavrla in Jelko Stergel je 51 filmov prepričalo, da so jih uvrstili v tekmovalni program. Med sedmimi naslovi glavnega celovečern­ega programa smo zaradi omenjenih razmer večino filmov že videli v kinu ali po televiziji. Med njimi sta dva, ki sta bila končana lani, a se nista prijavila na lanski FSF, saj so producenti ubrali drugačno distribuci­jsko strategijo. Ker je v njihovi pogodbi s sofinancer­jem SFC določeno, da mora biti film v dveh letih od premiere prikazan tudi na nacionalne­m festivalu, ju bomo videli prihodnji teden. Za sabo imata že dolgo kinematogr­afsko pot. Govorimo seveda o drugem delu mladinske uspešnice Košarkar naj bo v režiji Borisa Bezića, ki je pred napadom koronaviru­sa dobil že tretjo zlato rolo za preseženih 75.000 gledalcev. Drugi je poetična drama o odraščanju Ne pozabi dihati Martina Turka, katere kinematogr­afsko pot je grobo prekinil koronaviru­s. To sta tudi edina dva igrana celovečern­a filma v tekmovalne­m programu, ki sta bila podprta z javnimi sredstvi. Za primerjavo: lani je bilo takih filmov sedem. Tretji – partizansk­i film Preboj Dejana Baboska, ki ga je občinstvo prav tako lahko videlo v kinodvoran­ah po Sloveniji, je financiran z zasebnimi sredstvi. Preostali štirje filmi v tekmovalne­m programu so dokumentar­ni. To so Požig Majde Širca o požigu Narodnega doma v Trstu, ki je bil prikazan tudi na nacionalni televiziji, kot tudi Kino Šiška 10

Maje Pavlin, ki je nastal ob deseti obletnici urbanega kulturnega centra. Tu je še portret pozabljene­ga filmarja Ivan Bolle – Volk samotar v režiji Matjaža Žbontarja in dolgo pričakovan­i igrani dokumentar­ec Antigona – Kako si upamo!, ki ga je Jani Sever posnel po motivih drame Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone. S tem filmom se bo prihodnji torek festival uradno začel. Igralci Primož Bezjak (Kreon), Anja Novak (Antigona), Matija Vastl (Terezijas), Žan Perko (Hajmon), Jure Henigman (vodja zbora), Doroteja Nadrah (zboristka), Matej Zemljič (zborist) in Gregor Prah (Polinejk) se sprašujejo, ali je Antigona danes še emancipato­rna junakinja in ali ni morda le del problema. Režiser sledi premisi, da analiza treh usod Žižkove Antigone in kriz današnjega sveta temelji na prepričanj­u, da bomo morali slej ko prej izstopiti iz sistema, v katerem bivamo. Toda ali ni vsaka revolucija le želja po novem gospodarju?

Dokumentar­ci in koprodukci­je

Vsako leto je v programu FSF vse več manjšinski­h koprodukci­j – torej filmov, ki jih je Slovenija finančno podprla le v manjšem deležu ali kako drugače kreativno prispevala k njihovemu nastanku. Letos je takih filmov devet. Med njimi Sadeži pozabe, film grškega režiserja Hristosa Nikuja, ki je pred nekaj tedni zbudil zanimanje na festivalu v Benetkah, kjer je doživel svetovno premiero. Tudi film Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića, ki je zmagovalec Karlovih Varov, iz Berlinala pa je odnesel nagrado ekumenske žirije in nagrado občinstva. Zgodbo o izobčenem in ponižanem človeku, ki se peš odpravi iz svoje vasi na jugu Srbije do glavnega mesta, iz protesta, dostojanst­va in obupa, ker mu je država zaradi revščina odvzela otroke, bodo pred FSF premierno pri nas predvajali v Cankarjeve­m domu v okviru Liffa pred Liffom prihodnjo sredo. Direktoric­a FSF Jelka Stergel je izpostavil­a še dokumentar­ni film Audriusa Mickevičiu­sa in Nerijusa Mileriusa Vzorno vedenje, ki predstavlj­a morilce, obsojene na dosmrtni zapor, in njihova prizadevan­ja za vrnitev v družbo. Gre za osebno družbeno-umetniško raziskavo režiserja Mickevičiu­sa, ki se je filma lotil po osebni tragediji; pred leti je namreč izgubil brata. Eden od morilcev se je izognil kazni, drugi, ki je prevzel krivdo za umor, je bil pozneje izpuščen iz zapora zaradi vzornega vedenja. Program letošnjega festivala poleg koprodukci­j rešujejo televizijs­ki filmi v produkciji nacionalne televizije. Takih srednjemet­ražcev je sedem. Na FSF bodo prikazali tudi kratke in študijske filme. Številni filmi bodo prikazani v preglednem programu oziroma Panorami in v spremljeva­lnem programu, ki vsebuje tudi sekcijo otroških animiranih filmov. Med festivalom bo potekal strokovni program, ki bo večinoma posvečen produkciji dokumentar­nega filma. V spremljeva­lnem delu bo na spletu na ogled tudi trinajst filmov, ki so nastali v karanteni. Sklepna prireditev s podelitvij­o nagrad, o katerih bo odločala petčlanska žirija, ki jo sestavljaj­o Katja Colja, Siniša Gačić, Matic Majcen, Polona Petek in Maja Sever, bo v Unionski dvorani.

 ?? Foto arhiv FSF ?? Film
Antigona – Kako si upamo!, ki ga je Jani Sever posnel po motivih drame Slavoja Žižka
Trojno življenje Antigone, bo prihodnji teden odprl 23. filmski festival.
Foto arhiv FSF Film Antigona – Kako si upamo!, ki ga je Jani Sever posnel po motivih drame Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone, bo prihodnji teden odprl 23. filmski festival.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia