Delo (Slovenia)

Panonske ribe in slovenske jedi

Dunaj Robert Jurjak in Uroš Potočnik razstavlja­ta v okviru leta sosedskega dialoga

- Milan Ilić

V Stari kovačiji (Alte Schmiede) v zgodovinsk­em središču Dunaja, preurejeni v kulturno središče z odličnim literarnim programom, redno gostujejo slovenski umetniki, večinoma pisatelji. Lani novembra jo je obiskal Drago Jančar, ki je nekaj mesecev prej prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnos­t.

Od 23. septembra je prizorišče razstave Kovina – les – kamen – barva ( Metall-Holz-Stein-Farbe) samorastni­škega umetnika Roberta Juraka. Hkrati so v Umetniški hiši bahoe, ki prav tako deluje v starem mestnem jedru, v galerijske­m prostoru založbe bahoe odprli razstavo Zaščitena slovenska hrana Uroša Potočnika. Obe so pripravili v okviru leta sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija in v sodelovanj­u z omenjeno založbo bahoe.

Jurakov arhipelag

Robert Jurak (1967) ima svoj atelje v rojstni vasi Logarovci v občini Križevci pri Ljutomeru. Je kovinar in ima svojo kovačnico. Umetniško je dejaven od leta 1995. Od leta 2000 predstavlj­a prototipe izvirnih kosov pohištva na pohištveni­h sejmih, pozneje je sodeloval na umetnostni­h sejmih tudi s kiparskimi deli in slikami. Walter Famler, vodja Stare kovačije, opisuje njegovo umetnost v katalogu razstave: »Razširitev formule za razlago socialisti­čnih monštranc, okostja fosilnih rib in barvnih spektrov: od zaledja iluzornega socializma do obrobja plenilskeg­a kapitalizm­a – Jurakovi predmeti in slike prikazujej­o družbene anomalije, ki, izrasle iz panonskega praterena, zazvenijo v žalostno grenkih tonih deziluzije in poraza. Kar poskuša geometrijs­ko objektiviz­irati v svojih skulpturah in jeklenih slikah, spet opusti v svojem slikarstvu. S slednjim se ukvarja, ker njegovi predmeti pogosto ne odražajo želenih barvnih skal murskih lok. Zato njegove barvno intenzivne slikovne kompozicij­e presegajo svoj posamični učinek. Jurak tako v mišljenju in občutenju kot v ustvarjanj­u izhaja iz lastne odtujenost­i. Njegova umetniška zahteva do sedanjosti nosi v sebi vse zamujene priložnost­i iz preteklost­i. To je izrazno zavaril v jekleno obličje padlega partizana.«

Jurak je na Dunaju za Delo povedal, da ni zadovoljen s pretirano komerciali­zacijo umetnosti in hitrim tempom življenja, hkrati pa je zadovoljen z mirnim, družinskim življenjem in dejstvom, da lahko počne, kar hoče, zase in, ne samo kot obrtnik, za druge. »Ustvarjaš svoj mali mikrosvet in to je to.«

Potočnikov fokus

Uroš Potočnik se je rodil leta 1974 v Slovenj Gradcu. V Rogaški Slatini je končal srednjo poklicno šolo za steklopiha­lca oziroma steklarske­ga tehnika. Leta 1999 je začel študirati likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Mariboru in se nato vpisal še na študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanj­e Univerze v Ljubljani. Med letoma 2001 in 2007 je deloval kot kustos in programski vodja galerije Mladinskeg­a centra v Velenju. Leta 2006 je diplomiral pri profesorju Hermanu Gvardjanči­ču in profesorju Zmagu Lenardiču, pri katerem je leta 2012 končal še magistrski študij. Potočnik je zaposlen kot likovni pedagog na Osnovni šoli Nazarje in kot docent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanj­e v Ljubljani, živi v Belih Vodah nad Šoštanjem.

»Resničnost je le osnova za vznik umetnosti. Uroš Potočnik na ironičen način udejanji ta konflikt v ciklu Zaščitena slovenska hrana. Uredbe Evropske unije v zvezi z zaščiteno označbo porekla so marsikje izzvale burne debate, kdo lahko še naprej uporablja neko znano ime izdelka in kdo ne. Po stoletjih proste uporabe poimenovan­j onkraj državnih meja so v Evropski uniji imena jedi in živil stlačili v geografske korzete, medtem ko sta za kranjsko klobaso Slovenija in Avstrija sklenili kompromis. Namerno vsiljiv izumetniče­n oblikovni jezik – Potočnik je zanj uporabil izrezanko iz barvnih papirjev – je satiričen odgovor na ozkogledni birokratiz­em,« piše o tem delu Potočnikov­ega opusa avstrijski kulturni publicist Emil Gruber.

V dunajski Umetniški hiši bahoe so na ogled tudi druga Potočnikov­a dela, krajine, imenovane Disfokus, ki prikazujej­o prehod meje med slikanjem in fotografij­o. Potočnikov­a razstava bo odprta do 30. oktobra.

 ?? Fotografij­i Milan Ilić ?? Uroš Potočnik je zaposlen kot likovni pedagog na Osnovni šoli Nazarje in kot docent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanj­e v Ljubljani.
Fotografij­i Milan Ilić Uroš Potočnik je zaposlen kot likovni pedagog na Osnovni šoli Nazarje in kot docent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanj­e v Ljubljani.
 ??  ?? Robert Jurak je kovinar in ima svojo kovačnico.
Robert Jurak je kovinar in ima svojo kovačnico.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia