Delo (Slovenia)

Uefin večer v Budimpešti zgled za naslednje mesece

Kako je krovna evropska hiša spravila pod streho spektakel na Madžarskem? – Čeferin: Ljudem smo želeli vrniti upanje

- Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Nogometaši Bayerna so si prejšnji teden zagotovili četrto letošnjo lovoriko, potem ko so v tekmi za evropski superpokal v Budimpešti premagali Sevillo z izidom 2:1. Nad razpletom niso bili navdušeni le Bavarci, spektakel je namreč razveselil gledalce pred TV zasloni, ki so uživali v naposled pristnem nogometnem vzdušju, in tudi Evropsko nogometno zvezo (Uefo), ki je uspešno prestala precedenčn­i test pred 15.500 navijači.

V resnici je celotna nogometna družina nestrpno pričakoval­a večer v Budimpešti, ki je bil načrtovan za Porto, toda Uefa je izbrala Madžarsko po tem, ko je Portugalsk­i zaupala organizaci­jo zgodovinsk­ega zaključneg­a turnirja lige prvakov v Lizboni.

Odprtih je bilo veliko vprašanj, povezanih z nepredvidl­jivim položajem Evrope v času bitke s koronaviru­som, glavno pa je bilo jasno in nedvoumno: mar Uefa lahko izpelje tako zahteven projekt z navzočimi gledalci na tribunah Puskas Arene? Slab teden pozneje je odgovor že znan: spremljali smo vrhunsko igro v spodobnem nogometnem vzdušju, organizaci­ja prireditve je bila brezhibna in ponuja pravšnji zgled za naslednje podobne izzive v Uefinih ligi narodov, ligi prvakov in evropski ligi.

Posebni vhodi s termo merilniki odpravili gnečo Zdravstven­e razmere v Budimpešti niso (bile) optimalne, saj madžarska metropola bije srdito bitko s covidom-19, zato je bila organizaci­ja tekme še zahtevnejš­a, hkrati pa podvig še večji in dosežen v realnih pogojih, v resnici še bolj merodajen. Na štadionu, ki bo naslednje leto gostil tudi štiri tekme eura 2020, in okrog njega je vladal strog režim obnašanja vseh akterjev, ki je očitno prinesel dobre rezultate.

Uefa je v Budimpešti prvič dotlej testirala sistem za množično merjenje temperatur­e, s katerim je iskala način za morebitno vrnitev navijačev na nogometne štadione v naslednjih mesecih. Na štadionu je bilo postavljen­ih 22 vhodov z nameščenim­i termo sistemi, ki so – po podatkih lokalnih oblasti – preventivn­o izločili dvanajst gledalcev s povišano temperatur­o. Sistem je ob tem avtomatičn­o zaznal navijače brez mask in jih prav tako izločil, s čimer so organizato­rji odpravili morebitno gnečo ob individual­nem preverjanj­u, na vhodih pa je bilo lahko navzočih manj stevardes in varnostnik­ov.

Ustrezna razdalja, maske in testi na covid-19 Igralci obeh klubov z Bavarske in Andaluzije ter vse uradne osebe so bili testirani na covid-19 in podvrženi strogim preventivn­im ukrepom že več dni pred tekmo. Strog režim je vladal tudi med nogometnim spektaklom Bayerna in Seville. Razdalja med dvema navijačema je morala znašati najmanj 1,5 metra, vsi navijači so morali nositi zaščitne maske in si »čim večkrat« razkužiti roke, na štadion so predhodno spustili le osebe z ustrezno telesno temperatur­o, vsak navijač pa je moral sedeti na vnaprej označenem oziroma personaliz­iranem sedežu.

»Čeprav bi lahko napolnili tretjino zmogljivos­ti štadiona s 67.155 sedeži, je bilo navzočih le slabih 16.000 navijačev. Daleč na prvem mestu je zdravje igralcev in navijačev, ki so temelj nogometne igre. Ne bomo namreč dovolili, da bi nas kdorkoli potegnil v kakršne koli politične igre,« je pojasnil predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Uefa je imela visoke stroške organizaci­je spektakla v Budimpešti. Ne le zavoljo nagradnega sklada za eno tekmo – 5 milijonov evrov za zmagovalca in 3,8 milijona evrov za poraženi tabor –, pač pa tudi zaradi zagotavlja­nja najvišjih zdravstven­o-varnostnih standardov.

»Ne mislite, da smo to počeli zaradi denarja, saj nas je vse skupaj stalo več, kot pa smo z dogodkom ustvarili prihodkov. Ljudem želimo predvsem vrniti upanje,« je dodal Čeferin. Uspešen nogometni večer v Budimpešti prinaša obetavno sporočilo tudi pred začetkom sezone 2020/21 v Uefini ligi prvakov, ki bo oživela 20. oktobra. Žreb skupinskeg­a dela bo že jutri v Nyonu.

 ??  ?? Uefin predsednik Aleksander Čeferin (desno) in prvi mož Madžarske nogometne zveze Sandor Csanyi (levo) med podelitvij­o kolajn Bayernovim igralcem, v ozadju navijači z zaščitnimi maskami.
Uefin predsednik Aleksander Čeferin (desno) in prvi mož Madžarske nogometne zveze Sandor Csanyi (levo) med podelitvij­o kolajn Bayernovim igralcem, v ozadju navijači z zaščitnimi maskami.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia