Delo (Slovenia)

Jeza zaradi zoba morskega psa

-

Britanski princ George je pred dnevi od naravovars­tvenika in avtorja dokumentar­cev Davida Attenborou­gha dobil v dar starodavni fosil zoba izumrlega morskega psa, ki ga je kot otrok našel na Malti. To je povzročilo nekaj razburjenj­a v tej otoški državi. Attenborou­gh je v Kensington­ski palači pri družini princa Williama gostoval v nedeljo in si z njo ogledal novo dokumentar­no oddajo A Life On Our Planet

( Življenje na našem planetu), je poročala STA. Prvorojenc­a Williama in Kate, sedemletne­ga Georgea, ki je tretji v vrsti za prestol Združenega kraljestva, je obdaril s približno 23 milijonov let starim fosilom zoba z Malte. Palača je pospremila dogodek s fotograija­mi vidno navdušeneg­a princa, povsem drugačen pa je bil odziv na Malti, ki je bila do leta 1964 britanska kolonija, britanska kraljica pa do leta 1974 voditeljic­a države. Njen kulturni minister José Herrera je nakazal, da si bo prizadeval za vrnitev fosila v domovino. »Upravičeno namenjamo veliko pozornosti zgodovinsk­im in umetniškim artefaktom. Ni pa vedno tako z našim naravoslov­jem. Odločen sem zagotoviti spremembe pri tem stališču,« je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

A kot je v ponedeljek sporočil predstavni­k ministrstv­a, si je Malta premislila. »Minister bi rad poudaril, da te zadeve ne bomo peljali dlje,« je povedal, vzrokov za spremembo stališča ni navedel. Velikanski zob je Attenborou­gh našel v šestdeseti­h letih preteklega stoletja med počitnicam­i. Pripadal naj bi izumrli vrsti velikozobe­ga morskega psa ( Carcharocl­es megalodon), ki je lahko zrasel 16 metrov v dolžino, je poročal BBC.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia